ΛΙΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Λιποπλαστική καλείται η τεχνική μεταφοράς λίπους από ένα σημείο του σώματος μας σε ένα άλλο. Μετά από τις πρώτες λιποαναρροφήσεις που πραγματοποιήθηκαν , οι πλαστικοί χειρουργοί σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε αυτό το λίπος να χρησιμοποιηθεί ως υλικό γεμίσματος σε ρυτίδες και ουλές. Στην αρχή τα στοιχεία ήταν αποθαρρυντικά, διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτό το λίπος είχε την τάση να απορροφάται και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Οι πλαστικοί χειρουργοί δεν έχασαν ελπίδα και βήμα - βήμα κατάφεραν να καταλάβουν γιατί δεν λειτουργούσε η λιπογλυπτική, όπως αργότερα την αποκάλεσαν. Έτσι τελικά, το 1995, η λιπογλυπτική έγινε μια μέθοδος αξιόπιστη. Η αρχή έγκειται στο ότι λαμβάνουμε από τον/την ενδιαφερόμενο/η λίπος με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης και με μικρές ενέσεις το εγχύουμε σε ένα άλλο σημείο του σώματος. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει κοιλότητες, φυσικές ή μετατραυματικές.

Αισθητικές ενδείξεις

Το γέμισμα των ρυτίδων του προσώπου.

 1. Ρινοπαρειακές αύλακες (δεξιά και αριστερά από το στόμα)
 2. Μεσόφρυο διάστημα
 3. Χείλη

Αποκατάσταση του όγκου του προσώπου

 1. Ζυγωματικά
 2. Κάτω βλέφαρα
 3. Βελτίωση του οβάλ του προσώπου

Λιπομεταφορά στο σώμα

 1. Γάμπες
 2. Γλουτοί
 3. Στήθος
 4. Κοιλιά

Επανορθωτικές ενδείξεις

 1. Γέμισμα μαστού, έπειτα από μαστεκτομή.
 2. Το " γέμισμα " μιας ουλής μετά από τραυματισμό.
 3. Ενδεχόμενες ανωμαλίες μετά από λιποαναρρόφηση.
 4. Μετά από τριθεραπεία σε ασθενείς με AIDS, κυρίως στο πρόσωπο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταφορά λίπους είναι μια χειρουργική τεχνική, ένα χειρουργείο δηλαδή το οποίο πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά από έναν καλά εκπαιδευμένο Πλαστικό χειρουργό σε περιβάλλον χειρουργείου, όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες αντισηψίας.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά;

Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό του/της ενδιαφερόμενου/ης, θα πρέπει να ενημερώσει πλήρως τον/την ενδιαφερόμενο/η για την διαδικασία της επέμβασης, καθώς και να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες της περιοχής που θα γίνει η επέμβαση. Αν πρόκειται για λιποπλαστική προσώπου, φωτογραφίες σε νεότερη ηλικία είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την παρούσα κατάσταση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

 1. Κλασσικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε και 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο δίχως τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο και 2 εβδομάδες μετά.
 5. Κρίνεται απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. Σε περιπτώσεις λιπογλυπτικής σώματος, 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλενόμαστε με φαρμακευτικό σαπούνι.

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη για μικρές λιπομεταφορές, αλλά και με γενική αναισθησία για μεσαίες και μεγαλύτερες. Η απόφαση αυτή θα παρθεί από κοινού μετά από συνεννόηση του/της ενδιαφερόμενου/ης, του Πλαστικού χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Χειρουργική τεχνική
Κάθε χειρουργός υιοθετεί έναν δικό του τρόπο εφαρμογής της λιποπλαστικής. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες. Ο Πλαστικός χειρουργός σημειώνει τις περιοχές στο σώμα που θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο μπορεί να υποδειχτούν περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με λιποαναρρόφηση. Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες περιοχές για να πάρουμε το λίπος είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων. Ο χειρουργός σημειώνει παράλληλα και τις περιοχές έγχυσης του λίπους.
Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες, μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα μας, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές, όπως οι μηρογεννητικές περιοχές, αλλά και σε προϋπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία και τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες προκειμένου να εγχυθεί.
Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών και από πολύ μικρές τομές, περίπου ένα χιλιοστό. Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τους αιματούμενους γύρω ιστούς, έτσι ώστε να μπορέσει να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό. Με αυτή την προϋπόθεση, όσα από αυτά τα κύτταρα που προσθέτουμε στις περιοχές που το έχουν ανάγκη επιζήσουν, ζουν για όσο καιρό τα γειτονικά τους κύτταρα είναι ακόμα ζωντανά. Με άλλα λόγια δηλαδή, η τεχνική της λιποπλαστικής έχει μόνιμα αποτελέσματα.
Η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι από 20 λεπτά για πολύ μικρές διορθώσεις μέχρι και 2 ώρες για μεγαλύτερες.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι στην ουσία ελάχιστοι, αφού και η λιποαναρρόφηση δεν είναι εκτεταμένη, αλλά και το πλάνο της δουλειάς του πλαστικού χειρουργού είναι κάτω από το δέρμα και χωρίς καθόλου τομές.
 • Ένα οίδημα στην περιοχή της έγχυσης του λίπους είναι αναπόφευκτο και υποχωρεί μέσα σε 5 – 10 ημέρες. Η τοπική χρήση αποιδηματικών αλοιφών, αλλά και άλλων φαρμάκων από το στόμα μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ την γρήγορη απορρόφηση του οιδήματος μετά το χειρουργείο.
 • Πιθανες εκχυμώσεις ( μπλε σημάδια) μπορεί να εμφανιστούν και στην περιοχή της έγχυσης του λίπους, αλλά και στην περιοχή της συλλογής αυτού και απορροφώνται μέσα σε 5-7 ημέρες.

Η επαναφορά της/του ενδιαφερόμενης/νου στις καθημερινές δραστηριότητές του/της είναι και αυτή ταχεία, αφού με αυτή την τεχνική σχεδόν δεν υπάρχουν τομές.
Ο/η ενδιαφερόμενος /η θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο όσο έχει εκχυμώσεις (μπλε), διότι υπάρχει ρίσκο για μόνιμο χρωματισμό του δέρματος.
Το τελικό αποτέλεσμα του χειρουργείου το εκτιμά κανείς 6 μήνες μετεγχειρητικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί να χρειαστεί ίσως και μια δεύτερη φορά έγχυσης λίπους, σε περιπτώσεις που ο επιθυμητός όγκος δεν είναι ικανοποιητικός. Ο χειρουργός δεν επιτρέπεται να εγχύσει μεγάλη ποσότητα λίπους στον/στην ενδιαφερόμενο/η, για τον λόγο ότι κάθε λιποκύτταρο ουσιαστικά θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με αιματούμενους ιστούς. Σε έγχυση μεγάλης ποσότητας λίπους αυξάνεται και η πιθανότητα μεγαλύτερης απορρόφησης αυτού. Σε μερικές περιπτώσεις δηλαδή, είναι επιθυμητό να γίνει η έγχυση σε δύο χρόνους προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος που θα επιζήσει και θα παραμείνει στους ιστούς.

Επιπλοκές
Οι επιπλοκές του χειρουργείου αυτού είναι λίγες και περιορίζονται σε επιφανειακά αιματώματα και σε μικρές ασυμμετρίες.

 • Η φλεγμονή αποφεύγεται με τη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
 • Η πνευμονική εμβολή είναι επιπλοκή οποιουδήποτε χειρουργείου και αντιμετωπίζεται με αντιπηκτικές ενέσεις και άμεση κινητοποίηση του/της ενδιαφερόμενου/ης.
 • Η λιπώδης εμβολή είναι μια επιπλοκή που αποφεύγεται με τη χρήση σωστής τεχνικής.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας λιποπλαστικής, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής, που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.