, Home

Βουτυλινική Τοξίνη

Οι εφαρμογές της Βοτουλινικής τοξίνης (Βοτοχ, Dysport, Bocouture)

Η βοτουλινική τοξίνη (Βοτοχ, Dysport, Bocouture), είναι ευρέως γνωστή για την ιδιότητά της να εξαφανίζει τις ρυτίδες τόσο του μετώπου όσο και εκείνων περιφερικά των ματιών. Οι δυνατότητες όμως που μας δίνει η τοξίνη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση των ρυτίδων. Με τη βοήθειά της μπορεί

 • να βελτιωθεί το σχήμα του προσώπου,
 • και οι ρυτίδες στο πηγούνι.
 • να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες κεφαλαλγίες,
 • να μειωθεί αισθητά η υπεριδρωσία στη μασχαλιαία περιοχή, στα πέλματα και στις παλάμες,
 • να αποκατασταθεί η ασυμμετρία σε περίπτωση ημιπάρεσης προσώπου,
 • αλλά και να διορθωθούν τα περισσότερα είδη βλεφαρόσπασμου.

Τι είναι η Βοτουλινική τοξίνη;

Η εφαρμογή της τοξίνης αυτής είναι η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία, με πάνω από 6 εκατομμύρια εφαρμογές το χρόνο. Είναι μία νευροτοξίνη προερχόμενη από το Clostridium botulinum, και βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον, σε ανενεργή μη τοξική μορφή. Η Βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για να μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες του προσώπου, παραλύοντας τους υποκείμενους μύες.

Η τοξίνη χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία της υπεριδρωσίας, των ημικρανιών, των μυϊκών δυσλειτουργιών καθώς και των δυσλειτουργιών των κύστεων και του εντέρου.

Βοτουλινική – Διαθέσιμες μορφές στην αγορά

 • Botox, Vistabel, (Onabotulinumtoxin A ή Βοτουλινική τοξίνη τύπου A)
 • Dysport (Abobotulinumtoxin A ή Βοτουλινική τοξίνη τύπου A)
 • Bocouture, Xeomin (Incobotulinumtoxin A ή Βοτουλινική τοξίνη τύπου A) Myobloc (Rimabotulinumtoxin B ή Βοτουλινική τοξίνη τύπου Β).

Botox – Εφαρμογές

 • Botox και ρυτίδες στο μέτωπο
  Με πολλαπλές ενέσεις στο μέτωπο, ανάμεσα από τα φρύδια και γύρω από τα μάτια, ουσιαστικά ο γιατρός παραλύει τους μυς εκείνους που προκαλούν τις ρυτίδες. Από τη στιγμή που ο μυς δεν λειτουργεί, δεν πραγματοποιείται κίνηση και συνεπώς δεν δημιουργούνται ρυτίδες. Είναι επιθυμητό να μην παραλύουν οι μυς τελείως, αλλά επιλεκτικά, έτσι ώστε να υπάρχει μια σχετική κίνηση, και εκφραστικότητα στο πρόσωπο. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με μικρή διάλυση του φαρμάκου και επιλεκτικά σημεία έγχυσης. Μετά την εφαρμογή ζητείται από τον ενδιαφερόμενο να μην ξαπλώσει, σκύψει και τρίψει την περιοχή για 4 ώρες μετά τη θεραπεία. Φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, αποφεύγονται 48 ώρες πριν και μετά την εφαρμογή, ενώ η ηλιοθεραπεία προτείνεται να αποφεύγεται για 48 ώρες μετά την εφαρμογή.
  Επιπλέον καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η θεραπεία με την τοξίνη έχει μειωμένη διάρκεια τους καλοκαιρινούς μήνες και σε άτομα που ασκούνται σε συστηματική βάση.
 • Οβάλ του προσώπου και τοξίνη (Βοτοχ, Dysport, Bocouture)
  Ένα περίγραμμα προσώπου με V σχήμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία θηλυκότητας.
  Σε πολλές περιπτώσεις το τετράγωνο σχήμα στο οβάλ του προσώπου οφείλεται στο σκελετό του. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις με τετράγωνο περίγραμμα προσώπου, οι οποίες οφείλονται σε υπερτροφία του μασητήρα μυός (μυς της μάσησης). Στην περίπτωση αυτή ,ο μυς αυτός υπερλειτουργεί και υπερτρέφεται, δηλαδή διογκώνεται. Ο μυς αυτός είναι στα πλάγια του προσώπου και σε περίπτωση υπερλειτουργείας του μπορεί να αλλάξει το σχήμα του προσώπου από ένα απαλό V σε ένα τετράγωνο σχήμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται πιο φαρδύ. Παρατηρείται συχνά σε άτομα που τρίζουν τα δόντια τους το βράδυ ή σε αυτούς που μασούν πολύ συχνά τσίχλα.
  Στην περίπτωση αυτή, η βοτουλινική τοξίνη παραλύει ένα μέρος αυτού του μυός με αποτέλεσμα να αποκτά μικρότερο όγκο λόγω της ηπιότερης λειτουργίας του. Με αυτόν τον τόπο αποκαθίσταται εκ νέου το θηλυκό περίγραμμα του προσώπου. Είναι σαν τους υπόλοιπους μυς του σώματος μας που αν τους εξασκούμε με γυμναστική υπερτρέφονται και έχουμε την επιθυμητή γράμμωση. Αν σταματήσουμε τη γυμναστική, οι μύες αυτοί χάνουν τον όγκο τους.
  Η εφαρμογή του Botox γίνεται στο ιατρείο. Αφορά μικρές ενέσεις στο κάτω μέρος του προσώπου και τα αποτελέσματα είναι φανερά μετά από 6-8 εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 μήνες, για την διατήρηση του αποτελέσματος.
 • Βλεφαρόσπασμος και Βοτουλινική τοξίνη (Βοτοχ, Dysport, Bocouture)
  Ο βλεφαρόσπασμος, γνωστός και ως «το τικ των ματιών», είναι μια ενοχλητική πάθηση και σε ορισμένες περιπτώσεις και καταστροφική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα όρασης λόγω της ασταμάτητης σύσπασης των βλεφάρων. Με τη βοήθεια της τοξίνης αποκαθίσταται η φυσιολογική κινητικότητα των βλεφάρων και ανακουφίζεται ο ασθενής. Η εφαρμογή γίνεται με πολλές μικρές ενέσεις περιφερικά των βλεφάρων.
 • Υπεριδρωσία και τοξίνη (Βοτοχ, Dysport, Bocouture)
  Η υπεριδρωσία είναι ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, στα πέλματα στις παλάμες και στη μασχαλιαία περιοχή .Το 2004 η βοτουλινική τοξίνη έλαβε την έγκριση χρήσης του για την θεραπεία σοβαρής υπεριδρωσίας στην μασχαλιαία περιοχή. Ουσιαστικά, το Botox μειώνει την έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι αποτελεσματικό στο 85% των περιστατικών που εφαρμόζεται και έχει διάρκεια από 6-14 μήνες. Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της θεραπείας είναι ασφαλής και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
  Στην περίπτωση των παλαμών η θεραπεία είναι αποτελεσματική στο 80-90% των περιστατικών. Η επανάληψη είναι απαραίτητη κάθε 6 μήνες, αν κανείς επιθυμεί να διατηρήσει το αποτέλεσμα.
  Όσον αφορά στα πέλματα η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική καθώς η επιτυχία κυμαίνεται γύρω στο 50% των περιστατικών και η εφαρμογή είναι επώδυνη. Η εφαρμογή πραγματοποιείται στο ιατρείο με τη μορφή ένεσης. Η διαδικασία είναι πολύ σύντομη, αφού και για τις 2 μασχάλες δεν απαιτούνται πάνω από 10 λεπτά. Παρόλο που δεν επιτρέπεται η σάουνα ή η υπερβολική σωματική άσκηση της ημέρα της εφαρμογής, δεν απαιτείται κανένας άλλος περιορισμός. Πριν από την εφαρμογή, είναι καλύτερο να μην είναι ξυρισμένη η περιοχή των μασχαλών, για περίπου 3 – 4 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, εγχέουμε με μία πολύ λεπτή βελόνα μικρές ποσότητες της τοξίνης, ακριβώς κάτω από το δέρμα, περιοδικά στην περιοχή υπεριδρωσίας, αφήνοντας περίπου 1 – 2 εκατοστά απόσταση μεταξύ των σημείων έγχυσης. Ο γιατρός κρίνει το αν θα γίνουν πολλαπλές εγχύσεις στην περιοχή που χρειάζεται θεραπεία, ενώ για την ανακούφιση πιθανής ενόχλησης, οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν τοπική αναισθησία, όπως πάγο και κρέμα ξυλοκαΐνης. Μετά την πρώτη εφαρμογή, θα πρέπει να ορισθεί εκ νέου ραντεβού για έλεγχο της περιοχής σε περίπου 2 εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει το ραντεβού αυτό, γιατί μόνο τότε ο γιατρός θα μπορέσει να διορθώσει τυχόν σημεία που δεν έχει περάσει τοξίνη, έτσι ώστε τελικά να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής θα απολαύσει τα πλεονεκτήματα της θεραπείας στο έπακρον.
 • Ρυτίδες της λύπης και Βοτοχ, Dysport, Bocouture
  Οι ρυτίδες της λύπης βρίσκονται στο κάτω μέρος του στόματος και δημιουργούνται από έναν μυ που κατεβάζει τη γωνία του στόματος. Το σχήμα, η θέση και το μέγεθος των χειλιών είναι σημαντικά στοιχεία ομορφιάς και νεότητας. Η κατεύθυνση της γωνίας του στόματος προς τα πάνω είναι σημαντικό στοιχείο νεότητας.
  Η κατεύθυνση της γωνίας στόματος προς τα κάτω δίνει μια έκφραση λύπης, η οποία είναι πολύ εμφανής. Η βοτουλινική τοξίνη επιλεκτικά μπορεί να παραλύσει μέρος του υπεύθυνου μυός για την πτώση της γωνίας του στόματος και να εξαφανίσει το λυπημένο ύφος. Πολύ συχνά συνδυάζεται με Υαλουρονικό οξύ για μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος, αλλά και για καλύτερα αποτελέσματα σε περιπτώσεις σημαντικής πτώσης.
 • Ασυμμετρία προσώπου και Βοτοχ, Dysport, Bocouture
  Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου που πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμμετρία και αρμονία είναι το πηγούνι, τα ζυγωματικά και τα μάγουλα. Μερικές φορές όμως, λόγω κάποιας παράλυσης, η συμμετρία αυτή δεν υπάρχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Botox διορθώνει τη γραμμή των χαρακτηριστικών αυτών, ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να φαίνεται φυσικό. Η εφαρμογή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4 μήνες και τα περισσότερα ταμεία καλύπτουν το κόστος του φαρμάκου.

Botox και πιθανές επιπλοκές

 • Ήπιος πόνος, τοπικό οίδημα και / ή ερύθημα στην περιοχή της έγχυσης
 • Παροδικό μούδιασμα
 • Πονοκέφαλος
 • Αδιαθεσία
 • Ήπια ναυτία
 • Προσωρινή αδυναμία / παράλυση στο γύρω μυϊκό σύστημα, από τη δράση της τοξίνης
 • Προσωρινή πτώση του πάνω βλεφάρου ή φρυδιού
 • Αδυναμία του κάτω βλεφάρου ή του πλευρικά ορθού μυός (ο μυς που ελέγχει την κίνηση του ματιού)
 • Δυσφαγία
 • Αδυναμία στο λαιμό
 • Αδιαθεσία που μοιάζει με γρίπη
 • Διαταραχή του βραχιόνιου πλέγματος (μία κατάσταση που επηρεάζει τα νεύρα του λαιμού και του στήθους)
 • Δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης
 • Διπλωπία (διπλή όραση)
 • Αιμορραγία
 • Θολή όραση
 • Στεγνό στόμα
 • Κόπωση
 • Κνίδωση & εξανθήματα
 • Συριγμός
 • Πρήξιμο

 

Όπως και όλα τα φάρμακα έτσι και η Βοτουλινική τοξίνη έχει επιπλοκές. Οι παραπάνω επιπλοκές είναι σπανιότατες, αλλά είναι απαραίτητο να αναφέρονται στον ενδιαφερόμενο πριν την εφαρμογή.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.