, Home

Μίνι Κοιλιοπλαστική

Μίνι Κοιλιοπλαστική – Περιγραφή

Η μίνι κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται προκειμένου να διορθωθεί η περίσσια δέρματος, και λίπους, χαμηλά στην κοιλιά και ιδιαίτερα κάτω από τον ομφαλό. Αφορά άντρες και γυναίκες που έχουν περίσσια λίπους και δέρματος κάτω από τον ομφαλό.

Κατά τη διάρκεια της μίνι κοιλιοπλαστικής μπορούν να γίνει επιπροσθέτως:

 • Λιποαναρρόφηση στα πλάγια της κοιλιάς.
  Η λιποαναρρόφηση έχει σκοπό να μειώσει το λίπος πάνω και κάτω από τον ομφαλό, για να επιτευχθεί μια πιο επίπεδη κοιλιά.
 • Ραφή των ορθών κοιλιακών μυών.
  Κάτω από το λίπος της κοιλιάς υπάρχουν δύο επιμήκεις μύες, οι ορθοί κοιλιακοί, οι οποίοι περιβάλλονται από μια «θήκη». Οι μύες αυτοί για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως μετά από πολλαπλές κυήσεις μετακινούνται προς τα πλάγια της κοιλιάς και απομακρύνονται μεταξύ τους. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει μια τέτοια κατάσταση στην κλινική εξέταση, τότε με μια ειδική τεχνική, οδηγεί τους μυς στην αρχική τους θέση.

Μίνι κοιλιοπλαστική – Είδος αναισθησίας

Η μίνι κοιλιοπλαστική γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και
δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Μίνι κοιλιοπλαστική – Χειρουργική τεχνική

Με μια τομή χαμηλά στην κοιλιά και κρυμμένη στην περιοχή του μαγιό, αποκολλούμε το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς πάνω από τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται τομή γύρω από τον ομφαλό, ο οποίος παραμένει στη θέση του στις περισσότερες περιπτώσεις. Το περίσσιο δέρμα κάτω από τον ομφαλό αφαιρείται. Και η κοιλιά γίνεται επίπεδη.

Η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι από 45 λεπτά μέχρι και 2 ώρες, ανάλογα το περιστατικό.

Μίνι κοιλιοπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Γάζες για την προστασία του τραύματος είναι απαραίτητες για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 2. Προτείνουμε πιεστικό κορσέ για 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και για όλο το 24ωρο. Η χρήση του μπορεί να παραταθεί για ακόμα 3 εβδομάδες, αλλά μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας.
 3. Η τομή θα είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά θα γίνεται λευκή, με το τελικό αποτέλεσμα να γίνεται εμφανές σε 1-3 έτη.
 4. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τούς πρώτους 3 μήνες.
 5. Η γυμναστική επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 6. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο
 7. Η τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς και μια λευκή γραμμή στην περιοχή του μαγιό, θα είναι εμφανής μετά από τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο. Για την καλύτερη επούλωση της τομής συνιστάται καθημερινό μασάζ με επουλωτική κρέμα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 8. Μικρές ατέλειες στο τελικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξουν, όπως εμφανής τομή ή άνοδος του τριχωτού της ηβικής περιοχής. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία μετά από ένα χρόνο από το χειρουργείο.

Μίνι κοιλιοπλαστική – Επιπλοκές

 1. Αιματώματα: Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και αιματώματα πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα. Για την αποφυγή αιματώματος ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
 2. Φλεγμονή: Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο πλαστικός χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο. Το σημαντικότερο όμως, είναι η σωστή αποστείρωση των εργαλείων και οι συνθήκες αντισηψίας του χειρουργείου.
 3. Διάνοιξη του τραύματος: Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο πλαστικός χειρουργός δε ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση.
 4. Πνευμονική εμβολή: Πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κίνητοποιήση του ασθενούς.
 5. Υπαισθησία: Κυρίως στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 3 – 6 μήνες.
 6. Διάτρηση οργάνου: Σπάνια επιπλοκή. Μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης.

 

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υποτιμήσετε τους κινδύνους μιας μίνι κοιλιοπλαστικής, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλή, που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.