, Home

Άνω Βλεφαροπλαστική

Άνω Βλεφαροπλαστική – Περιγραφή

Η Άνω Βλεφαροπλαστική είναι χειρουργική επέμβαση η οποία διορθώνει την περίσσεια του δέρματος και του λίπους στα άνω βλέφαρα, «ανοίγοντας» αισθητά το βλέμμα, χωρίς όμως να κάνει εμφανείς τις τομές, καθώς επουλώνονται εξαιρετικά γρήγορα.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα μάτια είναι το πρώτο σημείο του προσώπου  που το κάνει να δείχνει κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και γερασμένο. Με τη βελτίωση της εικόνας των ματιών βελτιώνεται το πρόσωπο συνολικά, καθώς φαίνεται πιο ανανεωμένο και ξεκούραστο.

Άνω Βλεφαροπλαστική – Εφαρμογές

 • Αισθητικές
  1. Πτώση φρυδιών
  2. Περίσσεια δέρματος και λίπους στα άνω βλέφαρα.
 • Επανορθωτικές
  1. Αποκατάσταση βλεφάρων, έπειτα από μία αφαίρεση ενός καλοήθους όγκου.
  2. Αποκατάσταση της βλεφαρόπτωσης.

 

Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν έγκειται απλά στην ύπαρξη της περίσσειας δέρματος στα άνω βλέφαρα, αφού πολύ συχνά το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο ίδιο το φρύδι.

Το φρύδι, λόγω της γενικότερης απώλειας ελαστικότητας του δέρματος, πέφτει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το περίσσιο δέρμα στα άνω βλέφαρα. Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι σπάνιες και συχνά περνούν απαρατήρητες και επιπλέον μια απλή Βλεφαροπλαστική δεν θα έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η κατάλληλη θέση του φρυδιού?

Αυτή η ερώτηση γίνεται σήμερα ολοένα και πιο σημαντική και επίκαιρη, καθώς τα μόνιμα τατουάζ έχουν πλέον σημαντική θέση στην ζωή της κάθε Ελληνίδας και όχι μόνο.
Τα πιο σημαντικά σημεία για την θέση του φρυδιού είναι:

 1. Το έσω όριο του φρυδιού πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία γραμμή με το πλαϊνό άκρο του ρουθουνιού της μύτης.
 2. Το έξω άκρο του φρυδιού πρέπει είναι στην ευθεία γραμμή που ενώνει το έξω άκρο του ματιού και το έξω άκρο του ρουθουνιού.
 3. Το έσω και το έξω άκρο του φρυδιού πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία μεταξύ τους.
 4. Το ανώτατο όριο του φρυδιού είναι συνήθως στην ίδια ευθεία με το έξω όριο του βλεφάρου.
 5. Το τόξο του φρυδιού πρέπει να είναι πάνω από το οστό του ματιού στις γυναίκες και στο ίδιο επίπεδο για τους άντρες
 6. Στους άντρες τα φρύδια είναι πιο πλούσια και είναι λιγότερο τοξοειδή σε σχέση με των γυναικών.

 

Όλα τα παραπάνω σημεία είναι σημαντικά, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικά λάθη, αλλά και να μπορούμε και εμείς ως πλαστικοί χειρουργοί να καθοδηγούμαστε καλύτερα όταν κληθούμε σε τέτοιου είδους χειρουργεία. Κάθε πρόσωπο όμως είναι μοναδικό και θα πρέπει όλα να συνεκτιμώνται πριν την λήψη της όποιας απόφασης για κάποια επέμβαση.

Στις περιπτώσεις που το φρύδι είναι πιο κάτω από την επιθυμητή θέση θα πρέπει ταυτόχρονα με την Άνω Βλεφαροπλαστική να γίνει και ανόρθωση των βλεφάρων.

Άνω Βλεφαροπλαστική – Είδη αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα, 3-4 ώρες μετά το χειρουργείο, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον οικείο του κατά την αποχώρησή του από το νοσοκομείο.

Άνω Βλεφαροπλαστική – Χειρουργική τεχνική

Πριν από το χειρουργείο, εκτιμάται και σχεδιάζεται η περίσσεια του δέρματος στα βλέφαρα, καθώς και η θέση και η έκταση των τομών. Ακολουθεί τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα. Αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και λίπος, (αν και εφόσον χρειάζεται) πάντα βάσει του προ-εγχειρητικού σχεδιασμού.

Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να επεκταθεί η τομή λίγο προς τα έξω, προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, όμως φροντίζουμε να γίνεται πάνω σε κάποια ρυτίδα, έτσι ώστε να περνάει εντελώς απαρατήρητη. Στης συνέχεια, ράβουμε το δέρμα και τοποθετούμε μικρές γάζες που δεν περιορίζουν την όραση.

Άνω Βλεφαροπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Νάρκωση:

 • Μετά την νάρκωση, μπορεί να νοιώθετε υπνηλία για περίπου 24 ώρες.
 • Αν μένετε μόνος/η, καλό είναι να ζητήσετε από έναν δικό σας άνθρωπο να παραμείνει μαζί σας τη νύχτα.
 • Αποφύγετε την οδήγηση και την χρήση κάποιου μηχανήματος τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Αποφύγετε σοβαρές αποφάσεις και υπογραφές σε σημαντικά έγγραφα τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

Οιδήματα / Μελανιές:

Μετά  την Άνω ή Κάτω Βλεφαροπλαστική, τα βλέφαρα συνήθως πρήζονται και ενδέχεται να εμφανίσουν μελανιές. Το οίδημα συνήθως υποχωρεί σταδιακά μετά τη δεύτερη μέρα, ενώ οι μελανιές απορροφούνται μέχρι το πρώτο 10ήμερο. Ίσως παρατηρήσετε ότι το ένα μάτι σας είναι περισσότερο πρησμένο από το άλλο, κάτι που είναι φυσιολογικό και δε χρήζει ανησυχίας. Λόγω του οιδήματος (πρήξιμο) μπορεί να μην κλείνει κανονικά το μάτι τις πρώτες μέρες, οπότε κρίνεται απαραίτητη η χρήση σταγόνων για ενυδάτωση του ματιού κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βλεφαροπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Ξεκούραση στο κρεβάτι ή στη πολυθρόνα, το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση. Σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι σας είναι καλά ανασηκωμένο.
 • Χρησιμοποιείστε κολλύριο, αν το κρίνει ο ιατρός σημαντικό, ώστε να σας ανακουφίσει από οποιαδήποτε ενόχληση, λόγω του ελλιπούς κλεισίματος των βλεφάρων.
 • Προσέχετε να μην ακουμπήσετε το πρόσωπο ή τον λαιμό σας. Συνιστάται να μην σηκώσετε μικρά παιδιά και να κοιμάστε μόνος/η σας την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.
 • Χρησιμοποιήστε παγοκύστες στα μάτια σας για το πρώτο 48ωρο μετά την επέμβαση, όσο πιο συχνά μπορείτε.
 • Αποφύγετε το σκύψιμο, τις διατάσεις και να σηκώνετε βαριά αντικείμενα την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εκτός από  πρήξιμο, αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και να προκαλέσουν αιμορραγία.
 • Αποφύγετε τη σωματική άσκηση για τις πρώτες 2 εβδομάδες.
 • Μην καπνίζετε και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, αλλιώς θα καθυστερήσει η διαδικασία επούλωσης.
 • Αν προκύψει κάποιο ξαφνικό πρήξιμο ή πολλές μελανιές, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
 • Κοιμηθείτε ανάσκελα, κατά προτίμηση έχοντας το κεφάλι σας ανασηκωμένο, χρησιμοποιώντας έξτρα μαξιλάρια για τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

Βλεφαροπλαστική και Πόνος

Στη Βλεφαροπλαστική ο πόνος είναι ελάχιστος, αν όχι μηδαμινός. Μπορεί ωστόσο να έχετε πονοκέφαλο και βάρος στα βλέφαρα. Αν οι παγοκύστες δεν βοηθήσουν, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάρετε Ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν νοιώσετε έντονο και αυξανόμενο πόνο ή κάψιμο στα βλέφαρα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική και ενοχλήσεις στην όραση

Η θολή όραση είναι αναμενόμενη για μερικές ημέρες μετά το χειρουργείο, λόγω του οιδήματος και της ειδικής αλοιφής που τοποθετείται. Σε περίπτωση που η θολή όραση γίνει χειρότερη ή χαθεί μερικώς για κάποιο λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική και κύστες

Είναι συνηθισμένο να εμφανιστούν πολύ μικρές, λευκές κύστες κοντά στην τομή, από την πρώτη εβδομάδα έως και λίγους μήνες μετά την επέμβαση. Τις κύστες αυτές μπορεί να τις θεραπεύσει ο γιατρός, στη διάρκεια μιας μετεγχειρητικής επίσκεψης.

Βλεφαροπλαστική και θερμοκρασία

Γενικά, η θερμοκρασία του σώματος δεν ξεπερνά τους 38ο C, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πιθανόν ωστόσο να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Αν έχετε επίμονο υψηλό πυρετό πάνω από 38,6ο C, ο οποίος δεν πέφτει με χρήση παρακεταμόλης θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική και αιμορραγία

Αν εμφανίσετε αιμορραγία στην τομή, μην την τρίψετε. Πιέστε απαλά την περιοχή χρησιμοποιώντας μία παγοκύστη καλυμμένη με μια αποστειρωμένη γάζα. Η ελαφριά πίεση και ο πάγος συνήθως σταματούν την αιμορραγία, αλλά αν επιμείνει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική – Καθημερινή φροντίδα

Στους περισσότερους ασθενείς, ο γιατρός τοποθετεί μικρά αυτοκόλλητα στις τομές των άνω βλεφάρων, για την υποστήριξη της εξωτερικής γωνίας των ματιών. Καλό θα είναι να μην τα αφαιρέσετε μόνοι σας και να περιμένετε να σας τα αφαιρέσει ο γιατρός σας.

Βλεφαροπλαστική και επιστροφή στις συνηθισμένες δραστηριότητες

 1. ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
  Μετά την επέμβαση μπορείτε να βάλετε αμέσως γυαλιά οράσεως, αλλά όχι φακούς επαφής, μέχρι να σας πει ο γιατρός σας ότι είναι ασφαλές.
 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  Για την καλύτερη βελτίωση και επιτάχυνση επούλωσης της τομής, συνιστώνται τα ακόλουθα:
  • Μπορείτε να κάνετε ντους και να λουστείτε τη 2η μέρα μετά την επέμβαση, χωρίς να αφήσετε το ζεστό νερό να πέσει απευθείας στις τομές.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ μόνο στον κρύο αέρα.
  • Μπορείτε να λουστείτε στο κομμωτήριο την επόμενη μέρα.
  • Χρησιμοποιείστε μόνο σεσουάρ με κρύο αέρα.
  • Το μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστεί με σύνεση στα κάτω βλέφαρα 48 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Το μακιγιάζ στα μάτια επιτρέπεται μία μέρα μετά την αφαίρεση των ραμμάτων.
  • Μην τραβήξετε ή τεντώσετε τα βλέφαρα σας τις πρώτες 10 ημέρες μετά την επέμβαση.
 1. ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
  Από τη 2η μέρα μετά την επέμβαση, μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές στο σπίτι χωρίς όμως να επιβαρύνετε το σώμα σας (όχι σκύψιμο, όχι βαριά αντικείμενα κ.λπ.).
 1. ΝΤΥΣΙΜΟ
  Για την 1η εβδομάδα μετά την επέμβαση, προτιμήστε τα ρούχα που κουμπώνουν από μπροστά ή πίσω και όχι όσα μπαίνουν από το κεφάλι.
 1. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
  Αποφύγετε τη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες.
 1. ΔΙΑΒΑΣΜΑ / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
  Αποφύγετε το παρατεταμένο διάβασμα και την τηλεόραση ή τον υπολογιστή για τις 2 – 3 πρώτες ημέρες, ώστε να μην κουραστούν τα μάτια σας.
 1. ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
  Αποφύγετε την συνεχή έκθεση στον ήλιο. Μετά την επέμβαση τα μάτια σας θα είναι πιο ευαίσθητα στο έντονο φως για μερικές ημέρες. Να φοράτε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου.
 1. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  Η επιστροφή στην εργασία θα εξαρτηθεί από τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική επαφή που απαιτεί η δουλειά σας, καθώς και από το μέγεθος του οιδήματος και της ποιότητας της όρασης που θα έχετε. Κατά μέσο όρο, η επιστροφή στη δουλειά και στις κοινωνικές δραστηριότητες, γίνεται 5 – 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

 

Βλεφαροπλαστική  και ουλές

Για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση, οι ουλές θα είναι ανεπαίσθητες. Μετά για κάποιο καιρό θα έχουν απαλό πρήξιμο και ερυθρότητα, ειδικά στις εξωτερικές γωνίες. Όσο αυτά υποχωρούν, οι ουλές θα είναι σχεδόν αόρατες και πάλι. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία της θεραπείας των ουλών. Οποιαδήποτε ανωμαλία στα άκρα των ουλών ή κάποιο εξόγκωμα, είναι συνήθως προσωρινά και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.

Μετεγχειρητικές επισκέψεις στον γιατρό

Τα ράμματα αφαιρούνται στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, θα σας ζητηθεί 1 μήνα μετά την επέμβαση να ξαναπάτε στο ιατρείο για τυπική παρακολούθηση.

Άνω Βλεφαροπλαστική- Πιθανές Επιπλοκές

Οι πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές της Άνω Βλεφαροπλαστικής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Αιμορραγία: Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και ο ασθενής πρέπει να πειθαρχήσει στις οδηγίες και να μην σκύβει και σηκώνει βάρη τις πρώτες 48 ώρες.
 2. Υπερβολική αφαίρεση δέρματος ή λίπους: Αυτό προλαμβάνεται με τον καλό προ-εγχειρητικό σχεδιασμό, έχοντας στο μυαλό μας ότι τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα δεν έρχονται με την υπερβολική αφαίρεση δέρματος και λίπους, αλλά με την σωστή τεχνική, παρατηρώντας το πρόσωπο συνολικά.
 3. Επιπεφυκίτιδα: Προκειμένου να προληφθούν τέτοιες επιπλοκές, χορηγούνται ειδικές σταγόνες τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά.
 4. Φλεγμονή: Σπάνια υπάρχουν περιστατικά φλεγμονών μετά την Άνω Βλεφαροπλαστική. Η αντιβιοτική αγωγή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου προστατεύει σχεδόν πάντα τον ασθενή.

 

Με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική και την σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση, σχεδόν μηδενίζεται η εμφάνιση επιπλοκών.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.