, Home

Λιποπλαστική Σώματος

Λιποπλαστική Σώματος – Περιγραφή

Η Λιποπλαστική είναι η τεχνική που βοηθά στην συλλογή του λίπους από ένα σημείο του σώματος και στην επανατοποθέτηση του σε ένα άλλο. Αυτό έχει ως σκοπό την  επίτευξη ενός αισθητικά όμορφου αποτελέσματος.

Η μεταφορά λίπους είναι μια χειρουργική τεχνική, και απαιτεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες αντισηψίας, και έναν καλά εκπαιδευμένο Πλαστικό Χειρουργό.

Λιποπλαστική Σώματος – Που εφαρμόζεται;

Η Λιποπλαστική Σώματος εφαρμόζεται:

 1. Στις γάμπες: για να φαίνονται καλλίγραμμες
 2. Στους γλουτούς: για την ανόρθωση των γλουτών και την διαμόρφωση του ιδανικού σχήματος
 3. Στο στήθος:για την αύξηση του στήθους όταν δεν είναι επιθυμητή η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης (αύξητική μαστών).
 4. Στα χέρια- Μετακάρπια : για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος αλλά και την αποκατάσταση του όγκου
 5. Στο γόνατο για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.
 • Επανορθωτικές εφαρμογές
 1. Αποκατάσταση του όγκου του μαστού, έπειτα από μαστεκτομή
 2. Το “γέμισμα” μιας ουλής μετά από τραυματισμό
 3. Ενδεχόμενες ανωμαλίες μετά από λιποαναρρόφηση
 4. Μετά από τριθεραπεία σε ασθενείς με AIDS, κυρίως στο πρόσωπο

Λιποπλαστική Σώματος – Προ-εγχειρητικές οδηγίες

Αν πρόκειται για Λιποπλαστική προσώπου, φωτογραφίες σε νεότερη ηλικία είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την παρούσα κατάσταση.

Λιποπλαστική – Είδη αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη για μικρές λιπομεταφορές, αλλά και με γενική αναισθησία για μεσαίες ή μεγαλύτερες. Η απόφαση θα παρθεί από κοινού μετά από συνεννόηση του/της ενδιαφερόμενου/ης, του Πλαστικού Χειρουργού και του αναισθησιολόγου. Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Λιποπλαστική – Χειρουργική τεχνική

Κάθε χειρουργός έχει την δική του τεχνική Λιποπλαστικής. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες. Οι καλύτερες περιοχές συλλογής λίπους είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων.

Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα τραυματίζει τις περιοχές συλλογής, με ειδικές μικρές κάνουλες, από μικρές τομές 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα, όπως στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές, όπως οι μηρογεννητικές περιοχές, αλλά και σε προϋ-πάρχουσες τομές. Στης συνέχεια το λίπος που έχει συλλεχθεί υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία και τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες προκειμένου να εγχυθεί.

Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών σε πολύ μικρές τομές, περίπου ενός χιλιοστού. Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τους γύρω ιστούς, έτσι ώστε να μπορέσει να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, όσα από αυτά τα κύτταρα επιζήσουν, μένουν ζωντανά όσο καιρό τα γειτονικά κύτταρα είναι ακόμα ζωντανά. Με άλλα λόγια, η Λιποπλαστική έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι από 20 λεπτά για μικρές διορθώσεις, μέχρι 2 ώρες για μεγαλύτερες.

Λιποπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι στην ουσία ελάχιστοι, αφού η λιποαναρρόφηση γίνεται τοπικά, αλλά και η περιοχή της παρέμβασης του πλαστικού χειρουργού είναι κάτω από το δέρμα, χωρίς καθόλου τομές.
 • Το οίδημα στην περιοχή της έγχυσης του λίπους είναι αναπόφευκτο και υποχωρεί μέσα σε 5 – 10 ημέρες. Η τοπική χρήση ειδικών αλοιφών, αλλά και άλλων φαρμάκων από το στόμα μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην γρήγορη απορρόφηση του οιδήματος μετά το χειρουργείο.
 • Πιθανές εκχυμώσεις ( μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν και στην περιοχή της έγχυσης του λίπους, αλλά και στην περιοχή της συλλογής του. Απορροφούνται μέσα σε 5-7 ημέρες.

 

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές είναι και αυτή ταχεία, αφού δεν υπάρχουν τομές. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο των εκχυμώσεων (μελανιές), διότι υπάρχει κίνδυνος για μόνιμο χρωματισμό του δέρματος. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη έγχυση λίπους, σε περιπτώσεις που ο επιθυμητός όγκος δεν είναι ικανοποιητικός. Ο χειρουργός δεν επιτρέπεται να εγχύσει μεγάλη ποσότητα λίπους, καθώς όπως προαναφέρθηκε, το κάθε λιποκύτταρο πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους ιστούς. Σε μερικές περιπτώσεις δηλαδή, είναι επιθυμητό να γίνει η έγχυση σε δύο χρόνους, προκειμένου να επιζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος.

Λιποπλαστική – Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της Λιπολαστικής είναι λίγες και περιορίζονται σε επιφανειακά αιματώματα και ασυμμετρίες.

 • Η φλεγμονή αποφεύγεται με τη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
 • Η πνευμονική εμβολή είναι πιθανή επιπλοκή σε οποιοδήποτε χειρουργείο και αντιμετωπίζεται με αντιπηκτικές ενέσεις και άμεση κίνηση.
 • Η λιπώδης εμβολή είναι μια επιπλοκή που αποφεύγεται με τη σωστή χειρουργική τεχνική.

 

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν οι επιπλοκές της Λιποπλαστικής. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση σχετικά απλή, μέσα στα πλαίσια της οποίας όμως χρειάζεται προσοχή.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.