, Home

Ανόρθωση Στήθους

Ανόρθωση Στήθους – Περιγραφή

Η ανόρθωση στήθους βοηθά τους μαστούς να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους σημείο. Η πτώση των μαστών αποτελεί συχνό παράπονο των γυναικών και οι κύριες αιτίες της πτώσης είναι:

 • η χαλάρωση και η κακή ποιότητα του δέρματος λόγω ηλικίας
 • το τσιγάρο
 • οι πολλαπλοί θηλασμοί και κυήσεις
 • το βάρος και το μέγεθος των μαστών
 • οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους

Ανόρθωση στήθους – Ποια χειρουργική τεχνική χρησιμοποιείται;

Η τεχνική της ανόρθωσης στήθους, έχει να κάνει με την κινητοποίηση του μαστού και της θηλής προς τα πάνω και την μετέπειτα αφαίρεσης της περίσσειας του δέρματος. Πολλές φορές σε συνδυασμό με την ανόρθωση μαστών μπορεί να γίνει μείωση ή αύξηση του στήθους (με λίπος ή προθέσεις σιλικόνης). Όλα αυτά συζητούνται στο προ-εγχειρητικό ραντεβού με τον Πλαστικό Χειρουργό.  Η σημαντικότερη ερώτηση που τίθεται είναι το αν ικανοποιεί ο όγκος του μαστού τον ασθενή. Αν ο όγκος είναι ικανοποιητικός, μια απλή ανόρθωση στήθους είναι αυτό που χρειάζεται η ενδιαφερόμενη, ενώ αν ο όγκος υπολείπεται του επιθυμητού τότε ταυτόχρονα με την ανόρθωση μαστών πρέπει να γίνει και αυξητική στήθους με προθέσεις σιλικόνης ή λίπος. Είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος του μαστού με υπέρηχο ή μαστογραφία πριν από το χειρουργείο.

 

Χρειάζεται νοσηλεία μετά την ανόρθωση στήθους;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ η παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να μην είναι απαραίτητη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τη μία ημέρα. Η ανάρρωση είναι σύντομη, αφού η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της έπειτα από περίπου 4- 10 ημέρες, ανάλογα με την φύση της εργασίας της.

Ανόρθωση στήθους – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Οι τομές στην ανόρθωση στήθους είναι διακριτικές και περιορίζονται κυρίως γύρω από τη θηλή και κάτω από αυτή. Ο θηλασμός στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ορατό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο το στήθος είναι πολύ ψηλά, όμως σταδιακά πέφτει με φυσικό τρόπο.

Ανόρθωση στήθους – FAQ

Σε ποιο στάδιο πτώσης βρίσκεται ο μαστός; Πως το καταλαβαίνουμε;
Η ανόρθωση στήθους είναι η κατάλληλη μέθοδος για να διορθωθεί η πτώση και η μορφολογία του στήθους και της θηλής σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε να μπορέσει μία γυναίκα να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση της και να ξανανιώσει ελκυστική.

Ο βαθμός πτώσης των μαστών εκτιμάται από το ύψος της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή δηλαδή το σημείο που βρίσκεται η μπανέλα του σουτιέν, όταν το κοιτάμε από τα πλάγια.

Πτώση 1ου βαθμού: Η θηλή βρίσκεται στο σημείο της υπομάστιου πτυχής

Πτώση 2ου βαθμού: Η θηλή βρίσκεται κάτω από την πτυχή αλλά υψηλότερα από τον βασικό όγκο του στήθους

Πτώση 3ου βαθμού: Η θηλή βρίσκεται πολύ πιο κάτω από την υπομάστιο και στο ίδιο σημείο με τον βασικό όγκο του στήθους.

 

Τι είναι η ψευδοπτώση μαστού;
Ψευδοπτώση μαστού αναφέρουμε την κατάσταση εκείνη που η θηλή βρίσκεται πάνω από την υπομάστιο πτυχή αλλά ο μεγαλύτερος όγκος του μαστού βρίσκεται κάτω από την πτυχή.

Πότε θα επιστρέψω στην εργασία μου μετά την ανόρθωση μαστών?
Η ανάρρωση είναι σύντομη, αφού η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της έπειτα από περίπου 4 ημέρες, ανάλογα με το είδος της εργασίας της. Οι τομές είναι διακριτικές και περιορίζονται κυρίως γύρω από τη θηλή και κάτω από αυτή.

Επηρεάζεται ο θηλασμός?
Ο θηλασμός δεν επηρεάζεται μετά από μία ανόρθωση μαστών.

Πότε φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα?
Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ορατό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο.
Στην αρχή το στήθος είναι πολύ ψηλά και σταδιακά πέφτει με φυσικό τρόπο. Το αποτέλεσμα διατηρείται περίπου μια δεκαετία στην περίπτωση απλής ανόρθωσης ή μείωσης. Στην περίπτωση προθέσεων μαστών το αποτέλεσμα διαρκεί πολύ περισσότερο.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.