, Home

Λιποπλαστική Στήθους

Περιγραφή

Με τον όρο υποπλαστικοί μαστοί, εννοούμε έναν όγκο υπολειπόμενο σε σχέση με την μορφολογία του σώματος της ενδιαφερόμενης. Θα μπορούσε να είναι μια υποπλασία που προϋπάρχει από την γέννηση, αλλά θα μπορούσε να προκύψει και μεταγενέστερα μετά από μια μεγάλη απώλεια κιλών, αλλά και μετά από μια εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από θηλασμό. Μπορεί να υπάρχει μόνη της, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από μια πτώση του μαστού, δηλαδή μια υποχώρηση του αδένα προς τα κάτω.

Σκοπός της επέμβασης
Για τις γυναίκες: Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αυξηθεί ο όγκος του μαστού με τη βοήθεια αυτόλογου λίπους μέσα στον αδένα ή στο μείζονα θωρακικό μυ και να γεμίσει κυρίως η περιοχή του ντεκολτέ και του άνω πόλου του μαστού, αλλά και να διορθώσει τυχόν ασυμμετρίες.

Για τους άνδρες: ο σκοπός είναι να δοθεί όγκος στην περιοχή των μυών είτε για αισθητικούς λόγους είτε σε περιπτώσεις απλασίας μυών του θωρακικού τοιχώματος (σύνδρομο Poland).

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά
Mία μαστογραφία ή ένας υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά είναι απαραίτητα.

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται συνήθως με ολική αναισθησία. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο

Χειρουργική τεχνική
Η χειρουργική τεχνική είναι απλή.
Σημειώνονται οι περιοχές στο σώμα που θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο ο ασθενής μπορεί να υποδείξει περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με λιποαναρρόφηση. Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες περιοχές για να πάρουμε το λίπος είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων. Ο χειρουργός σημειώνει και τις περιοχές έγχυσης του λίπους στο μαστό.

Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες, μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα μας, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές όπως οι μηρογεννητικές περιοχές, αλλά και σε προϋπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες και μπορεί να φυγοκεντρηθεί, μια διαδικασία δηλαδή από την οποία μπορούμε να πάρουμε το καθαρό λίπος χωρίς προσμίξεις με στοιχεία του αίματος. Εξαρτάται από τον χειρουργό αν θέλει να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία διαλογής του λίπους ή όχι.
Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών και από πολύ μικρές τομές, περίπου ένα χιλιοστό. Οι τομές γίνονται στην υπομάστιο πτυχή και στην περιοχή της θηλαίας άλω. Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τούς αιματούμενους γύρω ιστούς, έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό.

Διάρκεια Χειρουργείου
Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 1-2 ώρες ανάλογα την περίπτωση.

Χρόνος ζωής του λίπους
Ένα ποσοστό λίπους απορροφάται από τον οργανισμό. Ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη χειρουργική τεχνική, το σημείο έγχυσης του λίπους, τη διατροφή. Αυτό το λίπος που θα μείνει, μένει για πάντα στο σημείο έγχυσης και δεν απορροφάται ξανά.

Ειδικές επιπλοκές

 1. Λιπονέκρωση: Για την αποφυγή αυτής της επιπλοκής γίνονται μικρές εγχύσεις λίπους σε κάθε σημείο.
 2. Εμβολή λίπους: Σπάνια επιπλοκή.

 

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας αυξητικής μαστών, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής, που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Μετά το χειρουργείο είναι πιθανές κάποιες μικρές ενοχλήσεις στο στήθος, οι οποίες αντιμετωπίζονται πλήρως με απλά παυσίπονα.
 2. Οίδημα και εκχυμώσεις υπάρχουν τις πρώτες μέρες σε κάποιες περιπτώσεις και υποχωρούν σταδιακά χωρίς προβλήματα.
 3. Σουτιέν στο γυναικείο μαστό, για 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο.
 4. Οι τομές δεν είναι φανερές μετά από ένα μήνα.
 5. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 4η εβδομάδα.
 6. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 7. Συνιστάται αποχή από την εργασία 2 ημέρες.
 8. Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται σε 6 μήνες.
 9. Ο θηλασμός επιτρέπεται κανονικά, αφού η έγχυση λίπους στο μαστό δεν φαίνεται να έχει καμία επίπτωση στο θηλασμό μια γυναίκας.
 10. Σε περίπτωση που η ασθενής χρειαστεί μελλοντικά να κάνει υπέρηχο μαστών ή μαστογραφία, θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώσει τον ακτινολόγο για την επέμβαση που έχει κάνει στο στήθος.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.