, Home

Ανόρθωση Φρυδιών

Ανόρθωση φρυδιών – Περιγραφή

Η Ανόρθωση φρυδιών είναι η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση που επαναφέρει τα φρύδια στο ύψος τους με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το βλέμμα. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με την άνω και την κάτω βλεφαροπλαστική.

Όσο περνάνε τα χρόνια, το δέρμα του μετώπου χάνει την ελαστικότητά του, τα φρύδια κατεβαίνουν σταδιακά, ενώ τα άνω βλέφαρα γίνονται “πιο βαριά”. Καθημερινά και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, για να απαλλάξουμε τα άνω βλέφαρα από το βάρος του περίσσιου δέρματος σηκώνουμε τα φρύδια με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι ρυτίδες του μετώπου.

Ανόρθωση φρυδιών – Αισθητικές εφαρμογές

 • Ανόρθωση οφρύων (φρυδιών).

Ανόρθωση φρυδιών – Επανορθωτικές εφαρμογές

 • Σε περίπτωση παράλυσης ενός μέρους του προσώπου παρατηρείται πτώση του ενός φρυδιού και αδυναμία κίνησης. Σε αυτή την περίπτωση η ανόρθωση φρυδιών βοηθάει στο να αποκατασταθεί η συμμετρία, ενώ η δυσκολία κίνησης γίνεται λιγότερο εμφανής.
 • Σε περίπτωση που στο ένα μέρος του μετώπου έχει γίνει μια χειρουργική παρέμβαση, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανύψωση του ενός φρυδιού, μπορεί να αποκατασταθεί η συμμετρία του προσώπου ανεβάζοντας ανάλογα και το άλλο φρύδι, πάντα μέσα στα πλαίσια ενός αισθητικά αποδεκτού αποτελέσματος.

Ανόρθωση φρυδιών – Είδη αναισθησίας

Η ανόρθωση φρυδιών μπορεί να γίνει είτε με τοπική, είτε με ολική αναισθησία  και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Ανόρθωση φρυδιών – Χειρουργική τεχνική

Η τομή στην ανόρθωση φρυδιών είναι περίπου 2 εκατοστά και γίνεται στο τριχωτό της κεφαλής σε κάθε πλευρά. Ο πλαστικός χειρουργός επανατοποθετεί τους δυνατούς ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του μετώπου πιο ψηλά και τους στηρίζει με μια σειρά από ράμματα.

Ανόρθωση φρυδιών – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Τα ράμματα στο δέρμα αφαιρούνται  ύστερα από 15 μέρες.
 • Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται  ύστερα από 5-7 ημέρες.
 • Η σωματική άσκηση συνιστάται μετά από 2 εβδομάδες.

Ανόρθωση φρυδιών και πιθανές επιπλοκές

Στην ανόρθωση φρυδιών οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και περιλαμβάνουν:

 • Μικρή ασυμμετρία στο ύψος των δύο φρυδιών:
  Μικρές ασυμμετρίες είναι πιθανές και αποδεκτές, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι σχεδόν ποτέ τα φρύδια μας δεν βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο.
 • Αιμάτωμα:
  Για να αποφευχθεί το αιμάτωμα, παγωμένα επιθέματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από το χειρουργείο. Αποτελεί μια αρκετά σπάνια επιπλοκή.
 • Φλεγμονή:
  Η φλεγμονή αποτελεί μια πολύ σπάνια επιπλοκή στην ανόρθωση των φρυδιών.
 • Τριχόπτωση:
  Με τη σωστή χειρουργική τεχνική δεν υπάρχει κίνδυνος τριχόπτωσης στις τομές.
 • Διάσπαση τραύματος:
  Πολύ σπάνια επιπλοκή.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.