, Home

Αιμοπετάλια

Τι είναι η μεσοθεραπεία με PRP (αιμοπετάλια);

Η θεραπεία PRP  μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες περιοχές του σώματος όπως αρθρώσεις ,τένοντες και ειδικότερα στην αισθητική ιατρική, στο πρόσωπο, στον λαιμό, στα μαλλιά κ.τ.λ. Στόχος της θεραπείας PRP όσον αφορά την αισθητική ιατρική, είναι η βελτίωση της εικόνας του αφυδατωμένου και ταλαιπωρημένου δέρματος.

Όσον αφορά τα μαλλιά το PRP στοχεύει στην ενδυνάμωση της αδύναμης τρίχας σε περιοχές που έχει παρουσιαστεί αραίωση. Πραγματοποιείται μόνο από ειδικευμένο ιατρό, ο οποίος γνωρίζει καλά την διαδικασία και μπορεί να πραγματοποιήσει με ασφάλεια την συγκεκριμένη τεχνική.

Διαδικασία της θεραπείας PRP

 • Κατά την προσέλευσή σας στο ιατρείο θα συζητήσετε με τον ιατρό που θα σας ενημερώσει για τα αναμενόμενα  αποτελέσματα της θεραπείας, το τι θα πρέπει να προσέξετε πριν και μετά το πέρας της θεραπείας, καθώς και αναλυτική επεξήγηση των βημάτων που θα ακολουθηθούν.
 • Έπειτα, θα γίνει επάλειψη με αναισθητική κρέμα σε όλα τα σημεία που θα γίνει η έγχυση, η οποία θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να ενεργήσει.
 • Αμέσως μετά θα μεταφερθείτε στο χώρο αιμοληψίας για να ληφθεί το δείγμα αίματος που θα χρησιμοποιηθεί. Μέσα από μια ειδική επεξεργασία που πραγματοποιείται στο εργαστήριό μας (φυγοκέντρηση) και ακολουθώντας  τις καλύτερες συνθήκες αντισηψίας διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια από το αίμα σε υψηλή συγκέντρωση. Το υλικό που προκύπτει εγχέεται ενέσιμα από την ιατρό στις ανώτερες στοιβάδες του που θα γίνει η θεραπεία. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι οι μικρότερες δυνατές σε μέγεθος έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κοκκινίλες μετά την εφαρμογή.
 • Στη συνέχεια πραγματοποιείται δερμοαπόξεση με τα αιμοπετάλια έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που υπάρξει περίσσεια υλικού που δεν χρησιμοποιήθηκε, σας παραδίδεται αποστειρωμένο για κάνετε επάλειψη μόνοι σας το ίδιο βράδυ στο σπίτι σας έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας.
 • Η θεραπεία διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην θεραπεία PRP δεν χρησιμοποιούμε καμία άλλη ουσία εκτός του δικού σας αίματος.

Μεσοθεραπεία και Αποθεραπεία

Μετά το πέρας της θεραπείας ο ασθενής δεν θα πρέπει να λάβει αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφένη, ασπιρίνη κ.τ.λ. , αλλά και κάποια συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα λίγες ώρες μετά και δεν υπάρχει κανένα διάστημα αποθεραπείας. Είναι πιθανό να παρουσιαστούν ελάχιστες μικρές μελανιές τοπικά στο σημείο εφαρμογής οι οποίες όμως υποχωρούν άμεσα, αλλά και καλύπτονται εύκολα με την χρήση make-up.

Η ενέσιμη θεραπεία αιμοπεταλίων PRP συστήνεται κάθε μήνα για 4 μήνες και στη συνέχεια δύο φορές το χρόνο για όλη τη διάρκεια του έτους. Η δερμοαπόξεση γίνεται μόνο τους χειμερινούς μήνες.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.