, Home

Κυτταρίτιδα

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Κυτταρίτιδα είναι η εντοπισμένη εναπόθεση λίπους, περισσότερο σκληρού από το συνηθισμένο. Τα λιποκύτταρα αυτά περιβάλλονται από ισχυρό συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανταλλαγή υγρών μεταξύ τους. Ως εκ τούτου το δέρμα παίρνει μια κυματώδη υφή, τη γνωστή εικόνα «φλοιού πορτοκαλιού».

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που προκαλούν κυτταρίτιδα όπως:

 • το άγχος
 • η κακή κυκλοφορία του αίματος
 • η κακή διατροφή
 • η δυσκοιλιότητα
 • οι ορμονικές διαταραχές
 • τα αντισυλληπτικά φάρμακα
 • και η κακή ηπατική λειτουργία.

Κυτταρίτιδα και διατροφή

 • Επιβάλλεται να διατηρεί κανείς ένα φυσιολογικό βάρος
 • Η διακοπή της ζάχαρης και του λιπαρών φαγητών βοηθά το σώμα  και προλαμβάνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
 • Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οχυρώνει με αντιοξειδωτικές ουσίες τον οργανισμό.
 • Η βιταμίνη C βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
 • Η κατανάλωση περισσότερο από 2 λίτρα νερού ημερησίως είναι απαραίτητη.
 • Άλλες τροφές που βοηθούν στην ελαστικότητα της επιδερμίδας και εμμέσως την κυτταρίτιδα είναι το μουρουνέλαιο, το κοτόπουλο, το γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα μήλα, το σπανάκι, τα καρότα και το αβοκάντο.
 • Η αυξημένη κατανάλωσης αλατιού αυξάνει την κατακράτηση υγρών, συμβάλλοντας στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας

Καταρχήν είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι οι θεραπείες κυτταρίτιδας αποσκοπούν στη βελτίωση και όχι στην εξαφάνισή της. Κλινικά, τα χάπια φαίνεται ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα όπως και τα ζεστά λουτρά- υδρομασάζ.

Το περπάτημα και η άσκηση αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνουν την ποιότητα των ιστών αλλά δεν προσφέρουν άμεση βελτίωση της κυτταρίτιδας. Είναι σημαντικό παρόλα αυτά να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους γιατί η εικόνα της κυτταρίτιδας επιβαρύνεται.

 • Μεσοθεραπεία κυτταρίτιδας

Η ενέσιμη Μεσοθεραπεία βελτιώνει αισθητά την κυτταρίτιδα αλλά δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα και χρειάζεται συντήρηση. Η Μεσοθεραπεία εφαρμόζεται με λεπτές βελόνες και σκοπός της είναι να ενεργοποιήσει τους ινοβλάστες και την παραγωγή νέου κολλαγόνου, να κάνει συλλεκτική λιπόλυση αλλά και να βοηθήσει στη λεμφική παροχέτευση των λιποκυττάρων. Συνολικά απαιτούνται 8-10 συνεδρίες, η κάθε συνεδρία διαρκεί 20-30 λεπτά και η απόσταση μεταξύ τους είναι αρχικά 1 εβδομάδα.

 • Κρέμες

Κρέμες με βάση την καφεΐνη και την αμινοφυλλίνη φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και στην εικόνα του «φλοιού πορτοκαλιού».

H τεχνολογία RF – ραδιοσυχνότητες είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την βελτίωση της κυτταρίτιδας. Διοχετεύει θερμότητα στους βαθύτερους ιστούς και βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τη λεμφική παροχέτευση.

 • Λεμφικό μασάζ

Με το λεμφικό μασάζ επιτυγχάνεται η αύξηση της λεμφικής ροής και η δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και γίνεται αποτοξίνωση και αύξηση της αιμάτωσης των ιστών, μειώνεται η κυτταρίτιδα και αναζωογονείται το δέρμα. Όταν η λέμφος κινείται, τα κύτταρα αναζωογονούνται. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις οξείας φλεγμονής , κακοήθειας, θρόμβωσης και σε περιπτώσεις καρδιακών προβλημάτων. Είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Αφορά αποτελεσματική λύση κατά της κυτταρίτιδας αφού κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας ο Πλαστικός χειρουργός αποκολλά το υπερκείμενο δέρμα και εγχέει λίπος στα εντυπώματα της κυτταρίτιδας βελτιώνοντας την υφής του δέρματος. Η θεραπεία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία. Προϋποθέτει τη συλλογή λίπους με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης. Δεν υπάρχουν τομές αφού η διαδικασία γίνεται με εργαλεία παρόμοια με μια κοινή βελόνα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά από 3 μήνες. Σε προχωρημένες καταστάσεις κυτταρίτιδας χρειάζονται περισσότερες από μια Λιπογλυπτικές. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή πιεστικού κορσέ για μια εβδομάδα.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.