, Home

Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική – Περιγραφή

Η Ωτοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που αλλάζει το σχήμα, την θέση και το μέγεθος των αυτιών. Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως γίνεται μετά την ηλικία των 5 ετών.
Εάν ένα παιδί γεννιέται με αφεστώτα ώτα, ένας ειδικός νάρθηκας μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, σε περίπτωση που εφαρμοστεί αμέσως μετά τη γέννηση.

Η Ωτοπλαστική τυπικά γίνεται και στα δύο αυτιά για να βελτιστοποιηθεί η συμμετρία, αλλά δεν είναι απίθανο να γίνει μόνο στο ένα αυτί.

Ωτοπλαστική – Προ-εγχειρητικές οδηγίες

 • Ελέγχουμε το ιατρικό σας ιστορικό.
 • Ενημερώνουμε για το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.
 • Συζητάμε για τις προσδοκίες σας, αλλά και για τις δυνατότητες που έχουμε για βελτίωση.
 • Προτείνουμε διακοπή της ασπιρίνης και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων .
 • Προτείνουμε διακοπή καπνίσματος 3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο

Ωτοπλαστική – Είδη αναισθησίας

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με

 • Τοπική αναισθησία
 • Μέθη
 • Γενική αναισθησία

Ωτοπλαστική – Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Οι τομές γίνονται πίσω από τα αυτιά και σπάνια στις εσωτερικές πτυχές τους. Επιπλέον πραγματοποιούνται εσωτερικά ράμματα προκειμένου να βελτιωθεί το σχήμα των αυτιών.

Ωτοπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Μετά την Ωτοπλαστική, τα αυτιά καλύπτονται με επιδέσμους για προστασία και στήριξη.
 • Για να διατηρηθεί η πίεση στα αυτιά, πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος στο πλάι.
 • Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η τριβή και η πίεση στις τομές.
 • Λίγες μέρες μετά την Ωτοπλαστική, αφαιρούμε τους επιδέσμους. Τα αυτιά είναι πιθανό να είναι πρησμένα και κόκκινα. Θα χρειαστεί ειδική κορδέλα που καλύπτει τα αυτιά τη νύχτα για δύο έως έξι εβδομάδες.

Ωτοπλαστική – Ποιες οι επιπλοκές;

 • Ουλές. Τα σημάδια είναι μόνιμα, αλλά κρύβονται εύκολα πίσω ή μέσα στις πτυχές των αυτιών.
 • Ασυμμετρία στα αυτιά. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να μην διορθώσει επιτυχώς την προϋπάρχουσα ασυμμετρία.
 • Αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της Ωτοπλαστικής, η επανατοποθέτηση των αυτιών μπορεί προσωρινά να επηρεάσει την αίσθηση της επιδερμίδας στην περιοχή. Σπάνια, οι αλλαγές στην αίσθηση είναι μόνιμες.
 • Προβλήματα με τα ράμματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται στην Ωτοπλαστική μπορεί να φτάσουν στην επιφάνεια του δέρματος και να πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα και να χρειαστεί επιπλέον χειρουργική επέμβαση.
 • Όπως και κάθε άλλος τύπος μεγάλης χειρουργικής επέμβασης, η Ωτοπλαστική ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας, λοίμωξης και ανεπιθύμητης αντίδρασης στην αναισθησία.
 • Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει αλλεργική αντίδραση στη χειρουργική ταινία ή σε άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία.

Ωτοπλαστική – Ποια τα αποτελέσματα;

Αφού αφαιρεθούν οι επίδεσμοι, παρατηρείται άμεση αλλαγή στην εμφάνιση των αυτιών. Αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.