, Home

Αιδιοπλαστική

Αιδιοπλαστική – Περιγραφή

H Αιδιοπλαστική γίνεται για επανορθωτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια η αισθητική αποκατάσταση του αιδοίου έχει κερδίσει έδαφος στον χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής.

Αιδιοπλαστική – Εφαρμογές

 1. Μείωση και ανόρθωση των εξωτερικών χειλέων του αιδίου
  Στόχος αυτής της επέμβασης είναι η μείωση του όγκου του λίπους ή η αφαίρεση του επιπλέον δέρματος. Η επέμβαση απευθύνεται σε γυναίκες παχύσαρκες, με απότομη απώλεια βάρους ή ακόμα σε εκείνες η οποίες απλώς επιθυμούν πιο σφριγηλό δέρμα στην περιοχή των μεγάλων χειλέων. Πολλές φορές συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση της ηβικής περιοχής.
 2. Υπερτροφία μικρών χειλέων του αιδοίου
  Τα υπερτροφικά μικρά χείλη του αιδοίου μπορεί να προκαλέσουν
   • ερεθισμό και πόνο κατά την ένδυση, το ποδήλατο ή τη μηχανή,
   • πόνο και αμηχανία κατά τη σεξουαλική επαφή
   • αλλά και αισθητικά προβλήματα με το μαγιό αλλά και με ένα στενό παντελόνι.

Η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση με μία μικρή επέμβαση. Με μία τομή στην εσωτερική πλευρά των μικρών χειλέων αφαιρείται ο περίσσιος ιστός τους. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και η ενδιαφερόμενη επιστρέφει την ίδια μέρα στην οικία της.

 

 1. Αύξηση των μεγάλων χειλέων του αιδοίου
  Πολλές φορές είτε με την πάροδο του χρόνου, είτε λόγω απώλειας βάρους , τα μεγάλα χείλη υπολείπονται σε όγκο. Σε αυτή την περίπτωση η αιδιοπλαστική βοηθά στην αύξηση του όγκου τους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη προστασία των εσωτερικών χειλέων. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει στην οικία της άμεσα μετά την διαδικασία.

Αιδιοπλαστική – Είδη αναισθησίας

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία είτε με τοπική αναισθησία και μέθη. Μετά την επέμβαση η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι με μια απλή σερβιέτα και ειδικά αντιβιοτικά.

Αιδιοπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Συνιστάται καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής με αντισηπτικό διάλυμα. Η επιστροφή στις συνηθισμένες δραστηριότητες γίνεται μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, ενώ η φυσιολογική σεξουαλική ζωή επανέρχεται μετά από 4 εβδομάδες.

Αιδιοπλαστική – Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν την αιδιοπλαστική είναι πολύ σπάνιες και  περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία
 • Φλεγμονή
 • Υπαισθησία των χειλέων
 • Παροδική ενόχληση στην περιοχή στη σεξουαλική επαφή
 • Δύσμορφη ουλή

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.