, Home

Λιποαναρρόφηση Λαιμού

Λιποαναρρόφηση Λαιμού – Περιγραφή

Η λιποαναρρόφηση λαιμού είναι η καλύτερη θεραπεία αντιμετώπισης της συσσώρευσης λίπους. Ο λαιμός είναι ίσως από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος στο πρόσωπό μας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην περιοχή του λαιμού είναι η χαλάρωση και η συσσώρευση λίπους ή ακόμα και ο συνδυασμός αυτών.

Λιποαναρρόφηση Λαιμού – Είδη αναισθησίας

Η Λιποαναρρόφηση Λαιμού γίνεται είτε με τοπική αναισθησία και μέθη, είτε με ολική, ανάλογα το περιστατικό και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο.

Λιποαναρρόφηση Λαιμού – Χειρουργική τεχνική

Πολύ μικρές τομές πραγματοποιούνται κάτω από το σαγόνι και πίσω από τους λοβούς των αυτιών. Γίνεται τοπική αναισθησία στην περιοχή και εν συνεχεία με πολύ λεπτές κάνουλες κάτω από το δέρμα και με τη βοήθεια της αρνητικής πίεσης αναρροφάται το περίσσιο λίπος. Οι κάνουλες αυτές είναι ειδικά κατασκευασμένες να μην τραυματίζουν νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Όταν επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη λιποαναρρόφηση οι τομές κλείνουν και τοποθετείται ειδική κορδέλα. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 1 ώρα. 

Λιποαναρρόφηση Λαιμού – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Μετά την επέμβαση ο λαιμός θα είναι ελαφρώς πρησμένος και ο ασθενής μπορεί να νοιώθει κάψιμο ή πόνο, συμπτώματα που αντιμετωπίζονται με τη χρήση απλών παυσίπονων.
 • Τα ράμματα αφαιρούνται έπειτα από 7 ημέρες, εκτός και αν είναι απορροφήσιμα ράμματα στο εσωτερικό του δέρματος.
 • Για τις πρώτες ημέρες ο ασθενής φορά πιεστική επίδεση στο λαιμό, για να μειωθεί το πρήξιμο, το δέρμα να επανέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο και ο λαιμός να διατηρήσει το νέο σχήμα του.
 • Το τελικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τους 6 μήνες, διότι το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει.
 • Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο αν το βάρος του ασθενούς παραμείνει σταθερό. 

Ποιες οι επιπλοκές της Λιποαναρρόφησης Λαιμού;

Πιθανές επιπλοκές έπειτα από μία Λιποαναρρόφηση Λαιμού περιλαμβάνουν:

 • Φλεγμονή. Σπάνια επιπλοκή, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά
 • Αιμάτωμα, αίμα δηλαδή συσσωρευμένο κάτω από το δέρμα. Με τις νέες τεχνικές λιποαναρρόφησης είναι κάτι το πολύ σπάνιο.
 • Ασυμμετρίες. Σε αύτη την περίπτωση σε κάποια σημεία μπορεί να αφαιρεθεί περισσότερο λίπος από όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ασυμμετρίες στην επιφάνεια.
 • Τραυματισμός νεύρων. Παρόλο που οι κάνουλες δεν δημιουργούν τραύματα, δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί υπαισθησία σε διάφορα σημεία, τα οποία και επανέρχονται σταδιακά μετεγχειρητικά.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.