, Home

Face Lift (Πλαστική Προσώπου)

Face Lift – Περιγραφή

Το Face Lift είναι η χειρουργική επέμβαση που βελτιώνει τα ορατά σημάδια του γήρατος γυρίζοντας το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω.

Πρόωρη γήρανση – Αίτια
Το άγχος, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες του περιβάλλοντος που ζούμε και απλά η πάροδος του χρόνου, είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα αίτια της γήρανσης του δέρματος στο πρόσωπο και στο λαιμό. Τα σημάδια γήρανσης σε αυτά τα σημεία, δημιουργούν συχνά δυσαρέσκεια.

Face Lift και εφαρμογές

Face Lift – Αισθητικές εφαρμογές

 1. Διόρθωση των ρυτίδων στο πλάι του ματιού.
 2. Διόρθωση της πτώσης του δέρματος στη μέσότητα του προσώπου, δηλαδή στα ζυγωματικά και στις παρειές (μάγουλα).
 3. Διόρθωση του οβάλ του προσώπου.
 4. Διόρθωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του λαιμού.

 

Face Lift – Επανορθωτικές εφαρμογές

  1. Το Face Lift πραγματοποιείται επίσης σε περιπτώσεις σημαντικής ασυμμετρίας του προσώπου

Face Lift – Προ-εγχειρητική προετοιμασία

Είδος αναισθησίας

Το Face Lift γίνεται συνήθως με ολική αναισθησία. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, όμως αρκετές φορές προτιμάται η παραμονή στο νοσοκομείο για μία νύχτα.

Face Lift – Χειρουργική τεχνική

Χειρουργική Τομή

Η τομή του Face Lift ξεκινάει σε κάθε πλευρά πάνω από το αυτί, (στην άκρη ή μέσα στα μαλλιά), κατεβαίνοντας ακριβώς μπροστά από το αυτί στο όριο του λοβίου. Σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης του λαιμού η τομή συνεχίζεται και πίσω από το αυτί. O χειρουργός χειρίζεται έναν πολύ λεπτό ιστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και τον επανατοποθετεί στην θέση που βρισκόταν στη νεαρή ηλικία του ασθενούς. Το δέρμα στην συνέχεια ακολουθεί το «τέντωμα» των ιστών και αφαιρείται χειρουργικά η περίσσεια αυτού.

Με αυτόν τον τρόπο οι ιστοί επανατοποθετούνται στην αρχική τους θέση και ως εκ τούτου απαλύνονται οι ρυτίδες του προσώπου και του λαιμού και, το κυριότερο, καταπολεμάται η  πτώση. Το προφίλ του προσώπου ανακτά και πάλι την νεανική γωνία του λαιμού. Με αυτή την τεχνική δεν υπάρχει καμία παραμόρφωση του προσώπου και δεν αλλάζει η φυσιογνωμία, καθώς η ανόρθωση των ιστών γίνεται κρανιακά. Τις περισσότερες φορές το Face Lift περνάει απαρατήρητο ακόμα και από στους πιο κοντινούς ανθρώπους του ασθενούς.

Σε μερικές περιπτώσεις και κυρίως σε άτομα που έχει αφαιρεθεί μεγάλος όγκος δέρματος του προσώπου τους, γίνεται μεταμόσχευση λίπους από άλλο σημείο του σώματος προκειμένου να επανέλθει ο χαμένος όγκος του προσώπου. Η αυτομεταμόσχευση λίπους γίνεται συνετά και σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι τελείως φυσικά. Τα σημεία που γίνεται συνήθως η αυτομεταμόσχευση είναι τα ζυγωματικά, οι βαθιές ρυτίδες πλάγια της μύτης, αλλά και τα χείλη. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι συνήθως 3-4 ώρες.

Face Lift – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την επέμβαση, το πρόσωπο του ασθενούς είναι περιφερικά καλυμμένο με έναν ελαστικό επίδεσμο, ώστε να αποφευχθούν το πολύ έντονο οίδημα και οι μελανιές. Ο επίδεσμος αφαιρείται την επόμενη ημέρα και αντικαθίσταται με μία ειδική κορδέλα για μια εβδομάδα. Το λούσιμο επιτρέπεται την επόμενη μέρα της επέμβασης. Η επιστροφή στην εργασία συνίσταται μετά τις 3 πρώτες εβδομάδες.

Face Lift – Επιπλοκές

Οι επιπλοκές μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι συνήθως σπάνιες όπως μπορεί να περιλαμβάνουν τις γενικές μετεγχειρητικές επιπλοκές και  υπαισθησία του λοβού του αυτιού, μια σπάνια διαταραχή της αίσθησης του λοβού, η οποία όμως επανέρχεται με το χρόνο.

Face Lift – Πόσο «κρατάνε» τα αποτελέσματα;

Η διάρκεια του αποτελέσματος  ενός Full Face Lift «κρατά» περίπου για μια 10ετία.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.