, Home

Λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση – Περιγραφή

Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος. Διορθώνει μόνιμα και ουσιαστικά δύσμορφες περιοχές του σώματός με συσσωρευμένο ανεπιθύμητο λίπος. Οι περιοχές αυτές συνήθως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και να “τελειοποιηθούν” με δίαιτα ή γυμναστική.

Η τεχνική της λιποαναρρόφησης πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Yves-Gerard Illouz το 1977.

Λιποαναρρόφηση και εφαρμογές

Στην πράξη, η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλά σημεία του σώματός, όπως:

 • Κοιλιά
 • Γλουτοί
 • Βραχίονες
 • Μηροί
 • Γόνατα
 • Κνήμες

 

Με την εξέλιξη της τεχνικής είμαστε σε θέση να διορθώσουμε με την λιποαναρρόφηση και άλλες περιοχές όπως:

 • Πηγούνι
 • Λαιμό
 • Οβάλ του προσώπου

 

Με μια σωστά εφαρμοσμένη επιφανειακή λιποαναρρόφηση, μπορούμε να διορθώσουμε και την κυτταρίτιδα στα σημεία που επεμβαίνουμε. Αυτό οφείλεται λόγω της σύσφιξης του δέρματος που επιτυγχάνεται μετά από αυτή την τεχνική.

Λιποαναρρόφηση – Προ-εγχειρητικές οδηγίες

Προ-εγχειρητικά, είναι απαραίτητη η λήψη φωτογραφιών, βάσει των οποίων πραγματοποιείται και η συζήτηση.

Λιποαναρρόφηση – Είδη αναισθησίας

Μπορεί να γίνει είτε τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη για τις μικρές λιποαναρροφήσεις, είτε γενική αναισθησία αν πρόκειται για μεσαίες και μεγάλες επεμβάσεις.

Λιποαναρρόφηση – Χειρουργική τεχνική

Κάθε χειρουργός ακολουθεί τεχνική που τον ικανοποιεί και μπορεί να εκτελέσει καλύτερα. Οι κανόνες όμως της λιποαναρρόφησης είναι αρκετά συγκεκριμένοι.

 • Οι τομές που γίνονται πρέπει να είναι πολύ μικρές και συχνά κρυμμένες σε φυσικές πτυχές του δέρματος, όπως η μηρογεννητική ή η μασχαλιαία πτυχή, αλλά και ο ομφαλός.
 • Το λίπος αναρροφάται με τη χρήση ειδικών κανουλών, οι οποίες προσαρμόζονται πάνω σε ένα δοχείο αρνητικής πίεσης. Με τη βοήθεια της κάνουλας, δημιουργούμε ένα “τούνελ” κάτω από το δέρμα δίχως να τραυματίζουμε νεύρα και αγγεία, αφού οι κάνουλες αυτές είναι στρογγυλές στην άκρη τους και ειδικά σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό.
 • Αναρροφούμε αρχικά το βαθύ λίπος και στη συνέχεια το επιφανειακό με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν κοιλότητες στο δέρμα.

 

Η ποσότητα του λίπους που θα αναρροφηθεί εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που υπάρχει και από την ποιότητα του δέρματός. Οι παράγοντες αυτοί είναι άκρως σημαντικοί για την ποιότητα των αποτελεσμάτων της λιποαναρρόφησης.

Στο τέλος της λιποαναρρόφησης οι μικρές τομές κλείνουν και ο ασθενής φορά μια ειδική φόρμα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά αιματώματα, αλλά και να περιοριστεί το μετεγχειρητικό οίδημα.

Η διάρκεια της λιποαναρρόφησης εξαρτάται από τις περιοχές που θα βελτιωθούν, αλλά και από την ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί. Γενικός κανόνας είναι να μην αφαιρεθούν περισσότερα από 3,5 λίτρα λίπους, επειδή μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα επιπλοκών. Ο μέσος χρόνος διάρκειας του χειρουργείου κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 3,5 ώρες.

Λιποαναρρόφηση – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Μετά από το χειρουργείο είναι αναμενόμενο να εμφανιστούν μερικές εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία της λιποαναρρόφησης, αλλά και οίδημα.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ήπιος, (λόγω της χρήσης των λεπτών κανουλών) και κάποιες φορές περισσότερο έντονος στις μεγάλες λιποαναρροφήσεις.
 • Οι εκχυμώσεις απορροφούνται  10-15 ημέρες μετά από το χειρουργείο.
 • Η χρήση ειδικής ελαστικής φόρμας είναι απαραίτητη τις πρώτες 4 με 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Στην λιποαναρρόφηση των κάτω άκρων, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικής κάλτσας τις πρώτες 3 εβδομάδες όλο το 24ωρο. Στην συνέχεια πρέπει να γίνεται χρήση της ειδικής κάλτσας για άλλες 3 εβδομάδες, αλλά μόνο κατά τις πρωινές ώρες.
 • Γενική αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες μέρες μετά την λιποαναρρόφηση.
 • Δεν επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο για 10 ημέρες μετά από το χειρουργείο.
 • Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης αρχίζουν και γίνονται ορατά 3 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του οιδήματος έχει απορροφηθεί. Το δέρμα χρειάζεται περίπου 6 μήνες με 1 έτος για να προσαρμοστεί στη νέα σιλουέτα και να συσφιχθεί ολοκληρωτικά.
 • Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται περίπου 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

Λιποαναρρόφηση – Ενδεχόμενες επιπλοκές

Ένας καλά εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις ενδεχόμενες επιπλοκές της λιποαναρρόφησης, ωστόσο οι κυριότερες περιλαμβάνουν:

 1. Θρομβοεμβολικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση. Αποφεύγονται με περίδεση των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, με την άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση και με τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων που χορηγούνται αμέσως μετά το χειρουργείο.
 2. Οι αιμορραγίες είναι πολύ σπάνιες, εκτός αν υπάρχουν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, για τις οποίες γίνεται έλεγχος προ-εγχειρητικά.
 3. Τα αιματώματα και η λεμφική συλλογή είναι επίσης πολύ σπάνιες επιπλοκές.
 4. Οι εκχυμώσεις είναι συχνές και απορροφούνται σε 10-15 ημέρες, ενώ μπορούμε να τις περιορίσουμε με τοπικές αλοιφές και φάρμακα από το στόμα.
 5. Οι νεκρώσεις του δέρματος με τις νέες τεχνικές είναι εξαιρετικά σπάνιες.
 6. Οι λοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν με αντιβιοτικά τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το χειρουργείο. Αν η λιποαναρρόφηση γίνεται στο χώρο του χειρουργείου, η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια.
 7. Μεταβολικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν μετά από λιποαναρρόφηση μεγάλης έκτασης, τις οποίες όμως τις γνωρίζουμε και τις προλαμβάνουμε.
 8. Κάποιες φορές μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος ή ακόμη και πολύ μικρές ασυμμετρίες, οι οποίες 6 μήνες μετά το χειρουργείο μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους μιας λιποαναρρόφησης. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι παρόλο που πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση σχετικά απλή, μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες φορές και επιπλοκές.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.