, Home

Ανόρθωση Μηρών

Ανόρθωση Μηρών – Περιγραφή

Η ανόρθωση μηρών βοηθά σημαντικά όταν συνυπάρχει περίσσεια δέρματος και λίπους. Η χαλάρωση του δέρματος στην έσω επιφάνεια των μηρών είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες. Στην περίπτωση που η ποιότητα του δέρματος είναι καλή και το πρόβλημα είναι μόνο η περίσσεια του λίπους, τότε υπάρχει ένδειξη για λιποαναρρόφηση.

Ο σκοπός της ανόρθωσης μηρών είναι να αφαιρεθεί το επιπλέον δέρμα και λίπος, με αποτέλεσμα να ανορθωθεί η έσω επιφάνεια των μηρών.

Ανόρθωση Μηρών – Είδη αναισθησίας

Η ανόρθωση μηρών μπορεί να γίνει με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία. Η απόφαση θα παρθεί μετά από συζήτηση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου. Η παραμονή στο νοσοκομείο κρατά 1 με 2 μέρες, ανάλογα την περίπτωση.

Ανόρθωση Μηρών – Χειρουργική τεχνική

Οι τομές μπορεί να γίνουν:

 1. Στη βουβωνική περιοχή προκειμένου να παραμείνουν “κρυμμένες” μέσα στο μαγιό.
 2. Κατά μήκος της έσω επιφάνειας των μηρών (σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης).

 

Στην πρώτη φάση του χειρουργείου πραγματοποιείται λιποαναρρόφηση της περιοχής. Μετά την εκτέλεση της τομής, το περίσσιο δέρμα αφαιρείται και το δέρμα του μηρού σταθεροποιείται με ράμματα σε έναν δυνατό παρακείμενο ιστό, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανατομία της περιοχής και να αποφευχθεί η κάθοδος της τομής σε εμφανές σημείο.

Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζουμε ένα ελαστικό κολάν. Το χειρουργείο διαρκεί 2 – 3 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση.

Ανόρθωση Μηρών – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Είναι αρκετά πιθανό να παρουσιαστούν εκχυμώσεις και οίδημα τις πρώτες μέρες, ωστόσο όλα αυτά υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες χωρίς προβλήματα.
 2. Οι πόνοι σε γενικές γραμμές είναι ανεκτοί και υποχωρούν με απλά παυσίπονα.
 3. Τοποθετείται μια μικρή γάζα στο τραύμα για διάστημα περίπου 2 εβδομάδων.
 4. Συνιστάται η χρήση ειδικού κολάν για τις πρώτες 6 εβδομάδες και όλο το 24ωρο.
 5. Η περίοδος της επούλωσης (γύρω στις 2 εβδομάδες) μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, λόγω του σημείου της τομής.
 6. Είναι σημαντικό το καθημερινό πλύσιμο της περιοχής.
 7. Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή, με το τελικό αποτέλεσμα να γίνεται ορατό σε 1 με 3 έτη.
 8. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες μετά το χειρουργείο.
 9. Προοδευτική επιστροφή στην γυμναστική επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα μετά το χειρουργείο.
 10. Η τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, οπότε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνιστάται καθημερινό μασάζ με ειδική κρέμα μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
 11. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας αναφέρονται από τον αναισθησιολόγο στον προ-εγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 12. Συνιστάται αποχή από την εργασία για 1 – 2 εβδομάδες, ανάλογα βέβαια και το είδος της εργασίας.
 13. Το τελικό αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται ορατό 3 μήνες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, έχοντας λιγότερο όγκο στην έσω επιφάνεια των μηρών με λείο και τεντωμένο δέρμα.

Ανόρθωση Μηρών και επιπλοκές

 1. Αιματώματα: Είναι δυνατόν να εμφανιστούν μικροί μώλωπες σε συνδυασμό με συλλογή αίματος κάτω από την τομή. Για αποφυγή του αιματώματος, ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να κάνει επιμελή αιμόσταση.
 2. Φλεγμονή: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούμε αντιβιοτικά, τόσο διεγχειρητικά, όσο και μετεγχειρητικά.
 3. Διάνοιξη του τραύματος: Για να αποφευχθεί η επιπλοκή γίνεται συρραφή του τραύματος χωρίς μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4. Πνευμονική εμβολή: Πρόκειται για μια πιθανή επιπλοκή οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης, η οποία προλαμβάνεται με αντιπηκτικά φάρμακα αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κίνηση του ασθενούς.
 5. Εμφανής ουλή: Σε γενικές γραμμές, οι ουλές σε εκείνο το σημείο είναι αισθητικά πολύ καλές και σχεδόν εξαφανίζονται. Υπάρχει η πιθανότητα πτώσης της ουλής, δηλαδή να είναι φανερή με το εσώρουχο ή το μαγιό. Πιθανές ασυμμετρίες ή αστοχίες αξιολογούνται σε διάστημα ενός έτους μετά το χειρουργείο και διορθώνονται συνήθως με τοπική αναισθησία.
 6. Συλλογή λέμφου κάτω από την ουλή: Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή. Αντιμετωπίζεται με παρακέντηση.
 7. Νέκρωση δέρματος: Σπάνια επιπλοκή αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
 8. Υπαισθησία της τομής: Μπορεί να υπάρξει μειωμένη αίσθηση στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος, η οποία κατά κανόνα επανέρχεται σε 3-6 μήνες.

 

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν οι επιπλοκές της Ανόρθωσης μηρών. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση σχετικά απλή, μέσα στα πλαίσια της οποίας όμως χρειάζεται προσοχή.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.