, Home

Κοιλιοπλαστική

Κοιλιοπλαστική – Περιγραφή

Η Κοιλιοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που διορθώνει την περίσσια δέρματος και λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Η Κοιλιοπλαστική συνδυάζεται με:

 • Λιποαναρρόφηση της κοιλιάς στις πλάγιες περιοχές.
  Η λιποαναρρόφηση έχει σκοπό να μειώσει την ποσότητα του λίπους πάνω και κάτω από την περιοχή του αφαλού για την επίτευξη μιας πιο επίπεδης κοιλιάς μετεγχειρητικά.
 • Ραφή των ορθών κοιλιακών μυών.
  Κάτω από το λίπος της κοιλιάς υπάρχουν δύο επιμήκεις μύες, οι ορθοί κοιλιακοί, οι οποίοι περιβάλλονται από μια θήκη. Οι μύες αυτοί μετά από πολλαπλές κυήσεις, αλλά και για διάφορους άλλους λόγους, μετακινούνται προς τα πλάγια της κοιλιάς και απομακρύνονται μεταξύ τους. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει κάτι τέτοιο από την κλινική εξέταση, τότε με μια ειδική τεχνική τους επαναφέρει στην αρχική τους θέση. Αυτό οδηγεί μετεγχειρητικά σε μια πιο επίπεδη κοιλιά, αλλά και βελτιώνει το τελικό σχήμα της.

Κοιλιοπλαστική – Είδη αναισθησίας

Η Κοιλιοπλαστική γίνεται με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία.
Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο 1-2 ημέρες.

Κοιλιοπλαστική – Χειρουργική τεχνική

Με μια τομή χαμηλά στην κοιλιά και όσο γίνεται πιο κοντά στην περιοχή του μαγιό, αποκολλάται το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς πάνω από τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Για να μετακινηθεί το δέρμα της κοιλιάς προς τα κάτω, πρέπει να γίνει τομή γύρω από τον αφαλό, ώστε να  απελευθερωθεί από το δέρμα της κοιλιάς. Ο αφαλός παραμένει στη θέση του, απλά το δέρμα της κοιλιάς μετακινείται προς τα κάτω. Σε μια ολική κοιλιοπλαστική το δέρμα της κοιλιάς και το λίπος που βρίσκονται πάνω από τον αφαλό μετακινούνται προς τα κάτω και ράβονται στην περιοχή που έχει γίνει η αρχική τομή. Με άλλα λόγια, το δέρμα κάτω από τον αφαλό αφαιρείται τελείως κατά την κοιλιοπλαστική και το δέρμα που είναι πάνω από αυτόν, κατεβαίνει πιο χαμηλά.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2-3 ώρες, ανάλογα την κάθε περίπτωση.

Κοιλιοπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Εφαρμόζονται γάζες στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
 2. Επιβάλλεται η χρήση ειδικού κορσέ για τις 4 πρώτες εβδομάδες και για όλο το 24ωρο. Τις επόμενες 2 εβδομάδες ο κορσές πρέπει να φοριέται μόνο μέσα στην ημέρα.
 3. Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή, με το τελικό αποτέλεσμα να εμφανίζεται 1 με 3 χρόνια μετά την επέμβαση.
 4. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες.
 5. Η γυμναστική επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 6. Το τελικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο.
 7. Η τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, καθώς θα παραμείνει μια λευκή γραμμή στην περιοχή του μαγιό. Για καλύτερη επούλωση, συνιστάται καθημερινό μασάζ με ειδική κρέμα και εφαρμογή σιλικόνης τοπικά στην τομή, μέχρι να δημιουργηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 8. Ατέλειες στο τελικό αποτέλεσμα είναι δυνατό να υπάρξουν, όπως μια εμφανής τομή. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία μετά από ένα χρόνο από την επέμβαση.

Κοιλιοπλαστική – Επιπλοκές

 1. Αιματώματα:Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συσσώρευση αίματος πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα. Για την αποφυγή αιματώματος, ο πλαστικός χειρουργός κάνει πολύ καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και αφήνει παροχέτευση στο τραύμα, η οποία συνήθως αφαιρείται 1-2 μέρες μετεγχειρητικά.
 2. Φλεγμονή:Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούνται αντιβιοτικά τόσο κατά την διάρκεια της επέμβασης, όσο και μετά.
 3. Διάνοιξη του τραύματος:Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής, ο πλαστικός χειρουργός δεν ράβει την τομή σφιχτά.
 4. Πνευμονική εμβολή:Πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης. Προλαμβάνεται με αντιπηκτικά, αμέσως μετά το χειρουργείο και με την άμεση κίνηση του ασθενούς.
 5. Υπαισθησία:Αφορά κυρίως την περιοχή κάτω από τον αφαλό. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 3 – 6 μήνες.
 6. Διάτρηση οργάνου:Σπάνια επιπλοκή. Μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης.
 7. Νέκρωση δέρματος:Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή, ο πλαστικός χειρουργός αποφεύγει να ράψει την τομή σφιχτά.

 

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τις επιπλοκές της Κοιλιοπλαστικής. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση σχετικά απλή, μέσα στα πλαίσια της οποίας όμως χρειάζεται προσοχή.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.