, Home

Μεταμόσχευση Μαλλιών

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια. Είναι μια τεχνική ευρέως γνωστή και με μεγάλη ζήτηση. Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση μαλλιών αναφέρεται ότι έγινε το 1800 από τον Γερμανό ιατρό Dieffenbach.

Έχουν σχολιαστεί και εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών. Παλαιότερα η μέθοδος “punchgrafting”, όπου μεταφέρονταν περισσότερες από μία τρίχες με κάθε μόσχευμα, είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος. Επρόκειτο όμως για μια τεχνική που είχε πολύ άσχημα αισθητικά αποτελέσματα. Από την άλλη, η χειρουργική αποκατάσταση της αλωπεκίας και η επανόρθωση με κρημνούς και διατατήρες ιστών, είχε και αυτή δοκιμαστεί, αλλά δημιουργούσε πολλές και μεγάλες ουλές.

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να εφαρμοστεί

 • Σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία
 • Σε ουλές
 • Στα φρύδια
 • Στο πρόσωπο
 • Στο τριχωτό της κεφαλής

Μεταμόσχευση μαλλιών – Τι πρέπει να γίνει πριν την επέμβαση;

Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό του/της ενδιαφερόμενου/ης, θα πρέπει να ενημερώσει πλήρως τον/την ενδιαφερόμενο/η για την διαδικασία της μεταμόσχευσης, καθώς και να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες της περιοχής που θα γίνει η μεταμόσχευση.

Στη συνέχεια ο/η ενδιαφερόμενος/η πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Το βράδυ πριν από την επέμβαση πρέπει να φάει ελαφρύ γεύμα και το πρωί της επέμβασης ελαφρύ πρωινό, χωρίς καφέ.
 2. Το πρωί της επέμβασης δεν πρέπει να πάρει κανένα φάρμακο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
 3. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί για τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν από το χειρουργείο & 1 εβδομάδα μετά από αυτό.
 4. Ο/Η ενδιαφερόμενος/η δεν πρέπει να πάρει ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 20 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα  αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 5. Τα άτομα με άσπρα/γκρίζα μαλλιά, πρέπει να τα βάψουν 1 ημέρα πριν τη μεταμόσχευση.
 6. Πρέπει να διακοπεί κάθε είδους τοπική θεραπεία, τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν τη μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση μαλλιών – Διαδικασία επέμβασης

 • Είδος αναισθησίας

Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Μετά την επέμβαση ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

 • Χειρουργική τεχνική
  1. Τεχνική FUE:Η πλέον σύγχρονη τεχνική εμφύτευσης μαλλιών είναι η FUE (Follicular Unit Extraction) που γίνεται με την μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από την ινιακή περιοχή, στην περιοχή της αραίωσης. Η τεχνική FUE είναι μια απόλυτα ασφαλής τεχνική, που δεν αφήνει ορατές ουλές στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η περίοδος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομη. Το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί τη κύρια δότρια περιοχή. Τεχνικές που χρησιμοποιούν άλλες περιοχές του σώματος ως δότριες, προσφέρουν υποδεέστερα αποτελέσματα. Στην αρχή γίνεται μια συζήτηση με τον/την ενδιαφερόμενο/η για το ποια ακριβώς περιοχή θα θεραπευτεί και από πού θα παρθούν τα μοσχεύματα. Εν συνεχεία ο ενδιαφερόμενος τοποθετείται σε πρηνή θέση και, υπό τοπική αναισθησία στην περιοχή, λαμβάνονται τα μοσχεύματα (ινιακά). Έπειτα λαμβάνονται οι θύλακες των τριχών με μια ειδική συσκευή, ανώδυνα και αναίμακτα. Παράλληλα, τα μοσχεύματα αυτά διαχωρίζονται σε μικρότερα (εάν κριθεί απαραίτητο) και προετοιμάζονται κάτω από το μικροσκόπιο για επανατοποθέτηση. Ο/η ενδιαφερόμενος/η στη συνέχεια κάνει ένα διάλλειμα και προετοιμάζεται για την τοποθέτηση των μοσχευμάτων. Σε ύπτια πλέον θέση, γίνεται η εμφύτευση μαλλιών, (ένας προς ένας θύλακας), με τη σωστή φορά των τριχών και μετά από προσεκτική επιλογή των μοσχευμάτων, προκειμένου να έχουμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.
  2. Μεταμόσχευση φρυδιών:Η μεταμόσχευση φρυδιών είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις έλλειψης φρυδιών, αλλά και σε περιπτώσεις τραυμάτων και εγκαυμάτων για κάλυψη ουλών. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις αραίωσης φρυδιών μετά από αποτρίχωση ή λόγω ηλικίας. Η διαδικασία είναι η ίδια και το αποτέλεσμα είναι αισθητικά ανώτερο από ένα τατουάζ, αλλά και μόνιμου make-up. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται από το τριχωτό της κεφαλής και επανατοποθετούνται στο φρύδι με την ίδια φορά με τις υπάρχουσες τρίχες, ώστε να επιτευχθεί ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Μεταμόσχευση μαλλιών – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/η να νοιώσει έναν ελαφρύ πόνο τις πρώτες 2 ημέρες, ο οποίος υποχωρεί με απλά παυσίπονα.
 • Η περιοχή που δέχτηκε τα καινούργια μαλλιά χρειάζεται να ψεκάζεται με φυσιολογικό ορό ανά 2 ώρες τις πρώτες 10 ημέρες.
 • Ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να λουστεί 5 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
 • Απαγορεύεται η πισίνα και η θάλασσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης για 2 εβδομάδες.
 • Επιτρέπεται η λήψη βιταμινών αμέσως μετά την μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση μαλλιών – Ποια τα αποτελέσματα;

 • Περίπου το 98% των μεταμοσχευμένων τριχών διατηρείται μετά τη μεταμόσχευση. Οι τρίχες μπορεί να διατηρηθούν στο τριχωτό της κεφαλής από την αρχή, αλλά μπορεί και να πέσουν αρχικά και να αρχίσουν να μεγαλώνουν μετά από 3 μήνες. Τα νέα μαλλιά είναι πλέον φανερά τον 8ο με 10ο μήνα μετά τη μεταμόσχευση. Τα νέα μαλλιά είναι πλέον δικά μας μαλλιά και δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα, ούτε είναι περισσότερο ευαίσθητα.

Μεταμόσχευση μαλλιών – Πλεονεκτήματα

 • Δεν δημιουργούνται ορατές ουλές.
 • Ο χρόνος επούλωσης της δότριας περιοχής είναι περίπου 4 ημέρες.

Μεταμόσχευση μαλλιών – Μειονεκτήματα

 • Δεν είναι εφαρμόσιμη σε πολύ σγουρά μαλλιά.
 • Όταν η δότρια περιοχή δεν μπορεί να δώσει πυκνά και δυνατά μοσχεύματα, τότε τα τελικά αποτελέσματα είναι υποδεέστερα.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.