, Home

M.A.C.S lift

Τι είναι το M.A.C.S lift;

Τo M.A.C.S lift είναι η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση των πρώτων ενδείξεων γήρατος, που δεν μπορούν να διορθωθούν με μη επεμβατικές θεραπείες. Το M.A.C.S lift μπορεί να βελτιώσει το οβάλ του προσώπου και να καταπολεμήσει την αρχική χαλάρωση του λαιμού.

M.A.C.S lift – Ποιες οι εφαρμογές;

 • Διόρθωση της πτώσης που παρατηρείται στην μέση του προσώπου, δηλαδή στα ζυγωματικά και στις παρειές (μάγουλα).
 • Διόρθωση του οβάλ του προσώπου.
 • Διόρθωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του λαιμού.

M.A.C.S lift – Είδη αναισθησίας

Το M.A.C.S lift γίνεται είτε με τοπική αναισθησία και μέθη, είτε με γενική αναισθησία. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία. Για την έξοδο από το νοσοκομείο όμως, επιβάλλεται η συνοδεία ενός κοντινού προσώπου.

M.A.C.S lift – Χειρουργική τεχνική

Η τομή ξεκινάει μέσα στα μαλλιά και πάνω από το αυτί από κάθε πλευρά του προσώπου και κατεβαίνει ακριβώς μπροστά από το αυτί μέχρι το όριο του λοβίου. O χειρουργός ανορθώνει (με την βοήθεια ραμμάτων) έναν πολύ λεπτό ιστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και τον επανατοποθετεί στην θέση που βρισκόταν αρχικά (SMAS-μυοδερματικό πέταλο).

Στη συνέχεια επανατοποθετεί το δέρμα στην αρχική του θέση και αφαιρεί την περίσσια αυτού. Η ανόρθωση γίνεται προς τα μαλλιά σε αντίθεση με παλαιότερες τεχνικές στις οποίες η ανόρθωση γινόταν προς το αυτί. Με αυτόν τον τρόπο απαλύνονται οι ρυτίδες του προσώπου και του λαιμού και, το κυριότερο, καταπολεμάται η πτώση του δέρματος και επανατοποθετείται ο όγκος του προσώπου προς τα πάνω. Το προφίλ του προσώπου ανακτά και πάλι την νεανική γωνία του λαιμού. Με αυτή την τεχνική δεν υπάρχει καμία παραμόρφωση του προσώπου και δεν αλλάζει καθόλου η φυσιογνωμία. Τις περισσότερες φορές το M.A.C.S lift περνάει απαρατήρητο ακόμα και από στους πιο κοντινούς ανθρώπους του ασθενούς.

Σε μερικές περιπτώσεις και κυρίως σε άτομα που έχει αφαιρεθεί μεγάλος όγκος δέρματος του προσώπου τους, γίνεται μεταμόσχευση λίπους από άλλο σημείο του σώματος προκειμένου να επανέλθει ο χαμένος όγκος του προσώπου. Η αυτομεταμόσχευση λίπους γίνεται συνετά και σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι τελείως φυσικά. Τα σημεία που γίνεται συνήθως η αυτομεταμόσχευση είναι τα ζυγωματικά, οι βαθιές ρυτίδες πλάγια της μύτης, αλλά και τα χείλη. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2,5-3 ώρες.

M.A.C.S lift – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την επέμβαση, η περιοχή της τομής είναι καλυμμένη με έναν ελαστικό επίδεσμο, ώστε να αποφευχθεί το πολύ έντονο οίδημα και οι μελανιές. Ο επίδεσμος αφαιρείται την επόμενη ημέρα και αντικαθίσταται με μία ειδική κορδέλα, η οποία, ιδανικά, θα πρέπει να κρατηθεί για μια εβδομάδα.

 • Το λούσιμο επιτρέπεται 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Τα ράμματα αφαιρούνται 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση .
 • Η επιστροφή στην εργασία συνιστάται 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

M.A.C.S lift – Επιπλοκές

Οι επιπλοκές μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι συνήθως σπάνιες όπως μπορεί να περιλαμβάνουν υπαισθησία, μια σπάνια διαταραχή της αίσθησης του λοβού, η οποία όμως επανέρχεται με το χρόνο.

Πόσο «κρατάνε» τα αποτελέσματα του M.A.C.S Lift;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων ενός M.A.C.S lift είναι περίπου 5-7 έτη.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Μια εβδομάδα μετά

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.