, Home

Κάτω Βλεφαροπλαστική

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Περιγραφή

Η Κάτω Βλεφαροπλαστική είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδος για την δημιουργία μιας πιο ξεκούραστης και νεανικής όψης.

Πολλές φορές ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το άγχος, η συνεχής κούραση αλλά και το πέρασμα του χρόνου αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα. Τα πρώτα σημάδια της συνεχούς κούρασης γίνονται φανερά στο πρόσωπο και στα μάτια. Μεγάλο ποσοστό, ακόμα και νέων ανθρώπων, εμφανίζουν μαύρους κύκλους και «σακούλες» κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα να φαίνονται μεγαλύτεροι και κουρασμένοι.

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Εφαρμογές

 • Αισθητικές εφαρμογές
  Περίσσεια δέρματος και λίπους στο κάτω βλέφαρο .

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Προ-εγχειρητικές οδηγίες

 • Ο Πλαστικός Χειρουργός παίρνει πλήρες ιστορικό από τον ενδιαφερόμενο και στην συνέχεια βγάζει φωτογραφίες. Απαραίτητες είναι και οι φωτογραφίες από την νεαρή ηλικία, ώστε να γίνει η σύγκριση με το παρόν.
 • Χρήση ασπιρίνης ή αντίστοιχων φαρμάκων που περιέχουν ασπιρίνη ή ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται πριν την επέμβαση.
 • Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό 6 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα του χειρουργείου σε περίπτωση μέθης ή γενικής αναισθησίας.
 • Θα πρέπει να έχει πλύνει καλά την περιοχή των ματιών και οι γυναίκες ασθενείς να μην φορούν make-up.

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Είδη αναισθησίας

Η Κάτω Βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη.
Η επιστροφή στην οικία γίνεται την ίδια μέρα 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία.

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Χειρουργική τεχνική

Αρχικά, γίνεται ο χειρουργικός σχεδιασμός της περιοχής σε όρθια θέση. Οι τομές πραγματοποιούνται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και επεκτείνονται προς τα έξω και κάτω παράλληλα με τις ρυτίδες της έξω γωνίας του κάτω βλεφάρου. Αφαιρείται το περίσσιο ενδοκογχικό λίπος, κάτω από τον σφικτήρα μυ και στη συνέχεια αφαιρείται το περίσσιο δέρμα.

Τα ράμματα στον μυ και το δέρμα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η τάση του δέρματος προς τα κάτω. Στην συνέχεια τοποθετούνται ειδικά αυτοκόλλητα στην έξω τομή. Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου είναι περίπου 90 λεπτά.

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Συνδυαστικά χειρουργεία

Η Κάτω Βλεφαροπλαστική συνδυάζεται πλέον πολύ συχνά με τη Λιποπλαστική, τη μεταφορά λίπους δηλαδή στα κάτω βλέφαρα προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «κουρασμένο βλέμμα» που συνέβαινε παλιότερα μετά από μια Βλεφαροπλαστική. Συνδυάζεται όμως με την Λιποπλαστική και για να αποκατασταθεί ο όγκος στα ζυγωματικά, ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην «εικόνα κόπωσης». Οι επιθετικές τεχνικές αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας λίπους από τα κάτω βλέφαρα έχουν εγκαταλειφθεί και τη θέση τους έχει πάρει η ανακατανομή του όγκου του λίπους. Μπορεί επιπλέον να συνδυαστεί με Άνω Βλεφαροπλαστική και ανόρθωση φρυδιών, με μίνι και ολικό λίφτινγκ.

Σε πολλές περιπτώσεις ο χειρουργός αφαιρεί το περιττό λίπος από το  εσωτερικό των βλεφάρων και στη συνέχεια με μικρότερη τομή κάτω από τις βλεφαρίδες  να αφαιρέσει το επιπλέον δέρμα αν υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση δεν τραυματίζεται καθόλου ο μυς του κάτω βλεφάρου.
Φυσικά η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης γίνεται στο πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό.

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Νάρκωση:

 • Μετά την νάρκωση, μπορεί να νοιώθετε υπνηλία για περίπου 24 ώρες.
 • Αν μένετε μόνος/η, καλό είναι να ζητήσετε από έναν δικό σας άνθρωπο να παραμείνει μαζί σας τη νύχτα.
 • Αποφύγετε την οδήγηση και την χρήση κάποιου μηχανήματος τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Αποφύγετε σοβαρές αποφάσεις και υπογραφές σε σημαντικά έγγραφα τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

Οιδήματα / Μελανιές:

Μετά  την Άνω ή Κάτω Βλεφαροπλαστική, τα βλέφαρα συνήθως πρήζονται και ενδέχεται να εμφανίσουν μελανιές. Το οίδημα συνήθως υποχωρεί σταδιακά μετά τη δεύτερη μέρα, ενώ οι μελανιές απορροφούνται μέχρι το πρώτο 10ήμερο. Ίσως παρατηρήσετε ότι το ένα μάτι σας είναι περισσότερο πρησμένο από το άλλο, κάτι που είναι φυσιολογικό και δε χρήζει ανησυχίας. Λόγω του οιδήματος (πρήξιμο) μπορεί να μην κλείνει κανονικά το μάτι τις πρώτες μέρες, οπότε κρίνεται απαραίτητη η χρήση σταγόνων για ενυδάτωση του ματιού κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βλεφαροπλαστική – Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Ξεκούραση στο κρεβάτι ή στη πολυθρόνα, το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση. Σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι σας είναι καλά ανασηκωμένο.
 • Χρησιμοποιείστε κολλύριο, αν το κρίνει ο ιατρός σημαντικό, ώστε να σας ανακουφίσει από οποιαδήποτε ενόχληση, λόγω του ελλιπούς κλεισίματος των βλεφάρων.
 • Προσέχετε να μην ακουμπήσετε το πρόσωπο ή τον λαιμό σας. Συνιστάται να μην σηκώσετε μικρά παιδιά και να κοιμάστε μόνος/η σας την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.
 • Χρησιμοποιήστε παγοκύστες στα μάτια σας για το πρώτο 48ωρο μετά την επέμβαση, όσο πιο συχνά μπορείτε.
 • Αποφύγετε το σκύψιμο, τις διατάσεις και να σηκώνετε βαριά αντικείμενα την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εκτός από  πρήξιμο, αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και να προκαλέσουν αιμορραγία.
 • Αποφύγετε τη σωματική άσκηση για τις πρώτες 2 εβδομάδες.
 • Μην καπνίζετε και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, αλλιώς θα καθυστερήσει η διαδικασία επούλωσης.
 • Αν προκύψει κάποιο ξαφνικό πρήξιμο ή πολλές μελανιές, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
 • Κοιμηθείτε ανάσκελα, κατά προτίμηση έχοντας το κεφάλι σας ανασηκωμένο, χρησιμοποιώντας έξτρα μαξιλάρια για τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

Βλεφαροπλαστική και Πόνος

Στη Βλεφαροπλαστική ο πόνος είναι ελάχιστος, αν όχι μηδαμινός. Μπορεί ωστόσο να έχετε πονοκέφαλο και βάρος στα βλέφαρα. Αν οι παγοκύστες δεν βοηθήσουν, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάρετε Ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν νοιώσετε έντονο και αυξανόμενο πόνο ή κάψιμο στα βλέφαρα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική και ενοχλήσεις στην όραση

Η θολή όραση είναι αναμενόμενη για μερικές ημέρες μετά το χειρουργείο, λόγω του οιδήματος και της ειδικής αλοιφής που τοποθετείται. Σε περίπτωση που η θολή όραση γίνει χειρότερη ή χαθεί μερικώς για κάποιο λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική και κύστες

Είναι συνηθισμένο να εμφανιστούν πολύ μικρές, λευκές κύστες κοντά στην τομή, από την πρώτη εβδομάδα έως και λίγους μήνες μετά την επέμβαση. Τις κύστες αυτές μπορεί να τις θεραπεύσει ο γιατρός, στη διάρκεια μιας μετεγχειρητικής επίσκεψης.

Βλεφαροπλαστική και θερμοκρασία

Γενικά, η θερμοκρασία του σώματος δεν ξεπερνά τους 38ο C, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πιθανόν ωστόσο να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Αν έχετε επίμονο υψηλό πυρετό πάνω από 38,6ο C, ο οποίος δεν πέφτει με χρήση παρακεταμόλης θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική και αιμορραγία

Αν εμφανίσετε αιμορραγία στην τομή, μην την τρίψετε. Πιέστε απαλά την περιοχή χρησιμοποιώντας μία παγοκύστη καλυμμένη με μια αποστειρωμένη γάζα. Η ελαφριά πίεση και ο πάγος συνήθως σταματούν την αιμορραγία, αλλά αν επιμείνει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Βλεφαροπλαστική – Καθημερινή φροντίδα

Στους περισσότερους ασθενείς, ο γιατρός τοποθετεί μικρά αυτοκόλλητα στις τομές των άνω βλεφάρων, για την υποστήριξη της εξωτερικής γωνίας των ματιών. Καλό θα είναι να μην τα αφαιρέσετε μόνοι σας και να περιμένετε να σας τα αφαιρέσει ο γιατρός σας.

Βλεφαροπλαστική και επιστροφή στις συνηθισμένες δραστηριότητες

 1. ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
  Μετά την επέμβαση μπορείτε να βάλετε αμέσως γυαλιά οράσεως, αλλά όχι φακούς επαφής, μέχρι να σας πει ο γιατρός σας ότι είναι ασφαλές.
 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  Για την καλύτερη βελτίωση και επιτάχυνση επούλωσης της τομής, συνιστώνται τα ακόλουθα:
  • Μπορείτε να κάνετε ντους και να λουστείτε τη 2η μέρα μετά την επέμβαση, χωρίς να αφήσετε το ζεστό νερό να πέσει απευθείας στις τομές.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ μόνο στον κρύο αέρα.
  • Μπορείτε να λουστείτε στο κομμωτήριο την επόμενη μέρα.
  • Χρησιμοποιείστε μόνο σεσουάρ με κρύο αέρα.
  • Το μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστεί με σύνεση στα κάτω βλέφαρα 48 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Το μακιγιάζ στα μάτια επιτρέπεται μία μέρα μετά την αφαίρεση των ραμμάτων.
  • Μην τραβήξετε ή τεντώσετε τα βλέφαρα σας τις πρώτες 10 ημέρες μετά την επέμβαση.
 1. ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
  Από τη 2η μέρα μετά την επέμβαση, μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές στο σπίτι χωρίς όμως να επιβαρύνετε το σώμα σας (όχι σκύψιμο, όχι βαριά αντικείμενα κ.λπ.).
 1. ΝΤΥΣΙΜΟ
  Για την 1η εβδομάδα μετά την επέμβαση, προτιμήστε τα ρούχα που κουμπώνουν από μπροστά ή πίσω και όχι όσα μπαίνουν από το κεφάλι.
 1. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
  Αποφύγετε τη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες.
 1. ΔΙΑΒΑΣΜΑ / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
  Αποφύγετε το παρατεταμένο διάβασμα και την τηλεόραση ή τον υπολογιστή για τις 2 – 3 πρώτες ημέρες, ώστε να μην κουραστούν τα μάτια σας.
 1. ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
  Αποφύγετε την συνεχή έκθεση στον ήλιο. Μετά την επέμβαση τα μάτια σας θα είναι πιο ευαίσθητα στο έντονο φως για μερικές ημέρες. Να φοράτε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου.
 1. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  Η επιστροφή στην εργασία θα εξαρτηθεί από τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική επαφή που απαιτεί η δουλειά σας, καθώς και από το μέγεθος του οιδήματος και της ποιότητας της όρασης που θα έχετε. Κατά μέσο όρο, η επιστροφή στη δουλειά και στις κοινωνικές δραστηριότητες, γίνεται 5 – 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

 

Βλεφαροπλαστική  και ουλές

Για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση, οι ουλές θα είναι ανεπαίσθητες. Μετά για κάποιο καιρό θα έχουν απαλό πρήξιμο και ερυθρότητα, ειδικά στις εξωτερικές γωνίες. Όσο αυτά υποχωρούν, οι ουλές θα είναι σχεδόν αόρατες και πάλι. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία της θεραπείας των ουλών. Οποιαδήποτε ανωμαλία στα άκρα των ουλών ή κάποιο εξόγκωμα, είναι συνήθως προσωρινά και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.

Μετεγχειρητικές επισκέψεις στον γιατρό

Τα ράμματα αφαιρούνται στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, θα σας ζητηθεί 1 μήνα μετά την επέμβαση να ξαναπάτε στο ιατρείο για τυπική παρακολούθηση.

Κάτω Βλεφαροπλαστική – Πιθανές Επιπλοκές

Οι πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές της Κάτω Βλεφαροπλαστικής περιλαμβάνουν:

 • Το εκτρόπιο, η μετατόπιση δηλαδή του κάτω βλεφάρου προς τα κάτω, η οποία αποφεύγεται κυρίως με τη σωστή χειρουργική τεχνική.
 • Η φλεγμονή, αν και αποτελεί πολύ σπάνια επιπλοκή
 • Το αιμάτωμα
 • Μία άσχημη ουλή
 • Η αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους από τα κάτω βλέφαρα.

 

Με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική και την σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση, σχεδόν μηδενίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης φαίνεται μετά τους 6-9 μήνες και το οποιαδήποτε πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τους κινδύνους της Κάτω Βλεφαροπλαστικής. Πρόκειται για μια επέμβαση σχετικά απλή, που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.