, Home

Αποκατάσταση μετά απο Μαστεκτομή

Αποκατάσταση μετά απο Μαστεκτομή – Περιγραφή

Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή μπορεί να γίνει άμεσα ή και μεταγενέστερα. Η Μαστεκτομή είναι μία αρκετά συχνή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται όλος ο μαστός μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα. Είναι απόφαση της ίδιας της γυναίκας αν θα προχωρήσει σε αποκατάσταση μαστού

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή – Εφαρμογές

Αποκατάσταση μαστού με διατατήρες

Με Διάταση ιστών

Η  διάταση ιστών είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή και γίνεται σε 3 φάσεις.

  1. Σε πρώτη φάση, είτε την ίδια στιγμή της μαστεκτομής είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, εισάγουμε ένα “μπαλόνι” (διατατήρα ιστών) στην ανατομική θέση του μαστού. Περιμένουμε μέχρι την πλήρη επούλωση των τομών η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 εβδομάδες και στη συνέχεια  φουσκώνουμε τον διατατήρα σταδιακά. Η έγχυση γίνεται κάθε εβδομάδα με φυσιολογικό ορό μέσω μιας βαλβίδας, την οποία εντοπίζουμε με ένα μαγνήτη. Η διαδικασία γίνεται δηλαδή με μία απλή ένεση στο σημείο της βαλβίδας στο δέρμα. Έπειτα, φουσκώνουμε σταδιακά μέχρι να φτάσουμε τον επιθυμητό όγκο. Όταν επιτύχουμε τον όγκο που επιθυμούμε περιμένουμε περίπου 3 μήνες έτσι ώστε το δέρμα να συνηθίσει στην καινούρια κατάσταση.
  2. Σε δεύτερη φάση, αφαιρούμε το διατατήρα και στη θέση του τοποθετούμε τις μόνιμες προθέσεις. Την ίδια στιγμή μπορούμε στην περίπτωση της μονόπλευρης αποκατάστασης να ανορθώσουμε, να μικρύνουμε ή να μεγαλώσουμε τον άλλο μαστό.
  3. Σε τρίτη φάση, η οποία γίνεται 6 μήνες μετά το τελευταίο χειρουργείο στις περισσότερες περιπτώσεις, δημιουργούμε τη νέα θηλή και θηλαία άλω. Η τελευταία φάση της αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  • Πλεονεκτήματα
    • Δεν δημιουργούνται στο σώμα επιπλέον τομές
    • Εύκολο, γρήγορο και πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.
    • Πολύ μικρό σε διάρκεια και εύκολο σε τεχνική, χειρουργείο
  • Μειονεκτήματα
    • Εισαγωγή ενός ξένου σώματος στο μαστό
    • Αυξημένες επιπλοκές σε περίπτωση ακτινοβολίας

Με πλατύ ραχιαίο μυ.

Με την τεχνική αυτή, μεταφέρουμε ολόκληρο τον Πλατύ Ραχιαίο μυ στη μπροστά θέση του μαστού. Ο πλατύς ραχιαίος μυς είναι διπλός και ξεκινά κάτω από την ωμοπλάτη, καταλήγοντας στα οστά της λεκάνης και είναι ένας μακρύς και πολύ λεπτός μυς. Προετοιμάζουμε τον πλατύ ραχιαίο μυ με μια τομή η οποία είναι κρυμμένη στην περιοχή του σουτιέν και τον μεταφέρουμε στο σημείο του μαστού, μέσα από ένα «τούνελ» κάτω από τη μασχάλη. Μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο ένα τμήμα του μυός ή ολόκληρο τον μυ, με ή χωρίς δέρμα και με ή χωρίς το λίπος της πλάτης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  • Πλεονεκτήματα
    • Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο συγκεκριμένος κρημνός είναι ασφαλής και πολύ σπάνια μας απογοητεύει.
  • Μειονεκτήματα
    • Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι δημιουργούμε μια ακόμη τομή στο σώμα μας, η οποία όμως τελικά περνάει απαρατήρητη. Επίσης σε αποκατάσταση μαστών μεγάλου μεγέθους, είναι απαραίτητη η χρήση πρόθεσης.

Με κρημνό από την κοιλιά

Η εκμετάλλευση της κοιλιάς για αποκατάσταση του μαστού έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη περίσσειας δέρματος στην περιοχή κάτω από τον αφαλό. Μεταφέρουμε το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς στην περιοχή του μαστού, είτε μέσω ενός «τούνελ», είτε ελεύθερα με μικροχειρουργική. Η ελεύθερη μεταφορά ιστών έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Και σε αυτή την χειρουργική τεχνική επιτυγχάνεται συμμετρία του άλλου μαστού την ίδια στιγμή με την αποκατάσταση, αλλά μπορεί να γίνει και σε δεύτερο χρόνο. Η θηλή και η θηλαία άλως αποκαθίστανται και πάλι 6 μήνες μετά από το τελευταίο χειρουργείο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  • Πλεονεκτήματα
    • Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι χρησιμοποιούνται αυτόλογοι ιστοί και καθόλου προθέσεις. Επίσης την ίδια χρονική στιγμή, επιτυγχάνεται και μια πιο επίπεδη κοιλιά.
  • Μειονεκτήματα
    • Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι στο νέο μαστό δεν υπάρχει καθόλου αίσθηση. Επίσης το χειρουργείο είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια από τα άλλα, με περισσότερες επιπλοκές.

Με μεταφορά λίπους.

Η μεταφορά λίπους γίνεται με πολύ μικρές τομές, είτε από την κοιλιά, είτε περισσότερο συχνά από τα πλαϊνά της κοιλιάς και τους μηρούς, με τη βοήθεια της λιποαναρρόφησης σε σημεία που υπάρχει περίσσεια λίπους. Το λίπος αυτό τοποθετείται με κάνουλές σε ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  • Πλεονεκτήματα
    • Πολύ μικρές τομές, μεγέθους (1-2mm)
    • Χαμηλής έντασης πόνος στο σώμα μετά τη λιποαναρρόφηση
    • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο
  • Μειονεκτήματα
    • Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά το μέγεθος του μαστού με μία μόνο συνεδρία και για αυτό το λόγο χρειάζονται περισσότερες. Τέλος συστήνεται κυρίως για αποκατάσταση μαστών μικρού μεγέθους και για μικρές διορθώσεις σε άλλες τεχνικές αποκατάστασης.

Με κρημνό από τους έσω μηρούς.

Η περιοχή των έσω μηρών χρησιμοποιείται συχνά για την αποκατάσταση μαστού. Οι τομές στην έσω επιφάνεια των μηρών είναι καλά κρυμμένες στην περιοχή του εσώρουχο. Οι μαστοί μικραίνουν μετά από αυτή τη μέθοδο αποκατάστασης και για αυτό η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική όταν δεν μπορούμε να χρησιμοποιηθεί ο κρημνός της κοιλιάς. Η μέθοδος αυτή απαιτεί μικροχειρουργική εμπειρία.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

  1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
  2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
  3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
  4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
  5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
  6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
  7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
  8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
  9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.