, Home

Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική – Εφαρμογές και οδηγίες

Η ρινοπλαστική μπορεί να διορθώσει λειτουργικές, αλλά και αισθητικές, ανωμαλίες της μύτης. Η μύτη είναι το κεντρικό όργανο στο πρόσωπό μας, βασικός παράγοντας σωστής αναπνοής και ίσως από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Συνιστάται σε γυναίκες άνω των 17 και σε άντρες άνω των 18 ετών και αυτό γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη της μύτης.

Ρινοπλαστική – Αισθητικές εφαρμογές

 1. Διόρθωση του άξονα της μύτης.
 2. Μείωση ή αύξηση της ράχης της μύτης.
 3. Μείωση ή αύξηση του μήκους της μύτης.
 4. Μείωση ή αύξηση των ρωθώνων.
 5. Μείωση του πλάτους της μύτης.

Ρινοπλαστική – Επανορθωτικές εφαρμογές

 1. Επαναφορά της λειτουργίας και της εμφάνισης της μύτης, ύστερα από κάποιο ατύχημα.
 2. Διόρθωση της αναπνοής.

Ρινοπλαστική και διαθέσιμα είδη αναισθησίας

Η ρινοπλαστική γίνεται συνήθως με ολική αναισθησία. Σπανίως, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή και με μέθη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να μείνει για μερικές ώρες στο νοσοκομείο για τυχόν επιπλοκές και να μην οδηγήσει για τις πρώτες 24 ώρες. Σπανίως μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Ρινοπλαστική – Χειρουργικές μέθοδοι

Υπάρχουν δύο είδη χειρουργικών μεθόδων ρινοπλαστικής: Η ανοιχτή και η κλειστή ρινοπλαστική.

 • Στην ανοιχτή ρινοπλαστική οι τομές γίνονται στο πιο στενό μέρος της στυλίδας (το σημείο ανάμεσα στα ρουθούνια) και προεκτείνονται μέχρι και αυτά,
 • ενώ στην κλειστή ρινοπλαστική οι τομές γίνονται μέσα στην βλεννογόνο των ρουθουνιών.

 

Ανάλογα με το είδος των αλλαγών που απαιτούνται να γίνουν στον κάθε ασθενή, επιλέγεται είτε η ανοιχτή, είτε η κλειστή μέθοδος. Το χειρουργείο μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης.

Ρινοπλαστική και γενικές μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, για τις πρώτες 7 ημέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να κοιμάστε με 2 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας.
 • Τις πρώτες 72 ώρες μετά την επέμβαση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάλτε θρυμματισμένο πάγο σε μια σακούλα ώστε να μειωθούν οι μελανιές και το πρήξιμο. Μην πιέσετε με δύναμη τον ρινικό νάρθηκα.
 • Το πρήξιμο τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση είναι φυσιολογικό και κορυφώνεται μεταξύ 48 – 72 ωρών.
 • Αν πονάτε μπορείτε να παίρνετε παυσίπονα κάθε 3 – 4 ώρες. Είναι καλύτερο να μην λαμβάνετε αναλγητικά με άδειο στομάχι και αν έχετε σοβαρό πόνο καλύτερα να τα αποφύγετε. Σε περίπτωση που πάρετε κάποιο παυσίπονο πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Αν έχετε άγχος, αναφέρετε το στον ιατρό σας.
 • Αμέσως μετά την επέμβαση, ξεκινήστε ελαφριά δίαιτα που στηρίζεται μόνο σε υγρά. Την επόμενη μέρα μπορείτε να ξεκινήσετε κανονική διατροφή, αλλά για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αποφύγετε σκληρές τροφές που απαιτούν υπερβολική κίνηση του στόματος, π.χ. μήλα ή καλαμπόκι.
 • Πιθανόν να έχετε ρινικές εκκρίσεις αίματος τις 3 – 4 πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο και ίσως χρειαστεί να αλλάζετε συχνά τη γάζα κάτω από τη μύτη σας. Μην ξύσετε ή καθαρίσετε τη μύτη σας, γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει την έκκριση αίματος. Θα μπορέσετε να αφαιρέστε τη γάζα από τη μύτη και την ταινία από τα μάγουλά σας όταν σταματήσουν οι εκκρίσεις αίματος.
 • Για να αποφύγετε την αιμορραγία, μην ρουφήξετε ή φυσήξετε τη μύτη σας τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Προσπαθήστε να μην φτερνίζεστε, αλλά αν δεν τα καταφέρετε καλό είναι να φτερνιστείτε από το στόμα.
 • Όσο έχετε τον ρινικό νάρθηκα, μπορείτε να πηγαίνετε στο κομμωτήριο για να λουστείτε, ώστε να μην πέσει νερό στον νάρθηκα.
 • Διατηρήστε το εσωτερικό των ρουθουνιών σας και τα ράμματά σας καθαρά, χρησιμοποιώντας Q-tip μαζί με ένα λεπτό στρώμα αντιβιοτικής αλοιφής. Αυτό θα αποτρέψει την δημιουργία κρούστας μέσα στη μύτη. Μπορείτε να βάλετε το Q-tip στη μύτη μέχρι το βαμβάκι, αλλά όχι πιο μέσα. Όσο οι κινήσεις σας  είναι απαλές και ήρεμες, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
 • Αποφύγετε τις επίπονες δραστηριότητες, οι οποία θα αυξήσουν τους παλμούς της καρδιάς στους 100 / λεπτό (π.χ. αερόβια άσκηση και βάρη) για τις 3 πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά από 2 εβδομάδες θα μπορέσετε να αυξήσετε σταδιακά την σωματική σας δραστηριότητα και να επανέλθετε σε κανονικούς ρυθμούς στο τέλος της τρίτης εβδομάδας.
 • Αποφύγετε να ακουμπήσετε βάναυσα την μύτη σας για τις 4 πρώτες εβδομάδες.
 • Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, για τις 4 πρώτες εβδομάδες, μην φορέσετε γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο ακουμπάει την μύτη σας. Τα γυαλιά σας θα πρέπει να τα στερεώνετε στο μέτωπό σας (θα σας δείξει ο γιατρός σας πώς). Θα μπορέσετε να φορέσετε φακούς επαφής, αμέσως μόλις υποχωρήσει το πρήξιμο.
 • Το δέρμα της μύτης σας θα είναι αρκετά ευαίσθητο σε έκθεση στον ήλιο μετά την επέμβαση. Προστατέψτε τη μύτη σας από τον ήλιο για τους πρώτους 6 μήνες. Φορέστε φαρδύ καπέλο και / ή βάλτε ένα πολύ καλό αντηλιακό (με δείκτη 20 ή μεγαλύτερο) με ακτίνες UVA & UVB.
 • Ο ρινικός νάρθηκας θα αφαιρεθεί 6 – 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, μπορείτε να πλύνετε τη μύτη σας απαλά με ένα ήπιο σαπούνι και μπορείτε να βάλετε και make-up. Αν νιώθετε την μύτη σας ξηρή, μπορείτε να βάλετε ενυδατική κρέμα.
 • Μπορεί να νοιώθετε την άκρη της μύτης σας μερικές φορές μουδιασμένη και τα μπροστινά σας δόντια κάπως «παράξενα», μετά την ρινοπλαστική, αλλά αυτή η αίσθηση θα υποχωρήσει σιγά–σιγά.
 • Το μεγαλύτερο πρήξιμο θα έχει φύγει 2 – 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Συνήθως, το υπόλοιπο 10 % του πρηξίματος θέλει περίπου 1 χρόνο για να υποχωρήσει εντελώς. Μπορεί να νιώθετε τη μύτη σας δύσκαμπτη όταν χαμογελάτε και όχι ευέλικτη όπως πριν. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα το παρατηρήσει κάποιος άλλος όταν θα σας κοιτάξει και τα πράγματα θα επιστρέψουν σιγά–σιγά στο φυσιολογικό τους.
 • Όλες οι τομές θα είναι πολύ ευαίσθητες στην ακτινοβολία, κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας, ως προς τη χρήση των φαρμάκων.
 • Αν νιώθετε  ναυτία, τάση προς έμετο, έχετε εξανθήματα, δύσπνοια ή υποθερμία ύστερα από τη λήψη των φαρμάκων σας, αν ανεβάσετε πυρετό άνω των 38 βαθμών C, εμφανίσετε ερυθρότητα στο δέρμα ή αν νιώθετε πόνο στην χειρουργημένη περιοχή, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
 • Ύστερα από την αφαίρεση των ραμμάτων και του νάρθηκα, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο για να αφαιρέσετε απαλά τυχόν κρούστα στο εσωτερικό της μύτης, ειδικά αν υποβληθήκατε σε εσωτερική επέμβαση, όπως διόρθωση διαφράγματος ή εκτομή της κάτω ρινικής κόγχης.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιοδικά ρινικό σπρέι ΜΟΝΟ για τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την εγχείρηση για την βελτίωση της αναπνοής. Αν ταξιδέψετε με το αεροπλάνο το σπρέι θα σας βοηθήσει στο να μην βουλώσουν τα αυτιά και η μύτη σας.
 • Αν παρατηρήσετε έντονη αιμορραγία ανοιχτού κόκκινου (ώστε να χρειαστεί να αλλάζετε γάζες κάθε 30 – 40 λεπτά), ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας. Θα πρέπει να κρατήσετε τη μύτη σας ψηλά και να πιέσετε την βάση της για 15 λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικό σπρέι για να σταματήσετε την αιμορραγία. Συνήθως η αιμορραγία σταματάει με αυτές τις κινήσεις. 

Ρινοπλαστική – Ποιες οι επιπλοκές;

 • Ρινορραγία: Η ρινορραγία είναι η έκκριση αίματος ανοιχτού κόκκινου από τη μύτη. Η ρινορραγία αντιμετωπίζεται με ανύψωση της κεφαλής, αλλά και με πίεση στη βάση της μύτης. Σπάνια θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.
 • Φλεγμονή: Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται χορήγηση αντιβιοτικών και σε κάποιες περιπτώσεις η αντιβιοτική αγωγή συνεχίζεται και κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο. Οι φλεγμονές είναι σπάνιες στο πρόσωπο.
 • Ανωμαλίες στην επιφάνεια της μύτης: Μπορεί να συμβούν αν δεν έχει κοπεί ο χόνδρος ομαλά. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να φαίνονται και στο δέρμα της μύτης.
 • Διάτρηση διαφράγματος: Είναι μια αρκετά σπάνια επιπλοκή.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
 3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
 4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
 7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
 8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.