, Home

Σωληνωτοί Μαστοί

Σωληνωτοί Μαστοί – Περιγραφή

Οι σωληνωτοί μαστοί απασχολούν μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών το οποίο παρουσιάζει αυτή την ανωμαλία στους μαστούς κατά την εφηβεία. Το στήθος με αυτή την ανωμαλία σταματάει να αναπτύσσεται και η όψη του μοιάζει με σωλήνα. Η αιτία της δυσμορφίας αυτής, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ανακαλυφθεί. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να διορθώσει αυτές τις δυσμορφίες.

Σωληνωτοί μαστοί – Ποια τα σημάδια;

  • Ασυμμετρία μεταξύ των μαστών
  • Υποπλασία του μαστού.
  • Λανθασμένη θέση της πτυχής κάτω από το μαστό.
  • Πρήξιμο ή διόγκωση της θηλής, σαν να έχει κήλη.
  • Πολύ μικρή βάση του μαστού στο θώρακα και συνήθως έλλειψη μαζικού αδένα στο έσω τμήμα του μαστού.

Σωληνωτοί μαστοί – Προ-εγχειρητικές οδηγίες

Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν προθέσεις μαστών (αυξητική μαστών)  γίνεται η επιλογή μεγέθους, που θα βοηθήσει τον χειρουργό στη επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος και εν συνεχεία να ικανοποιεί την ενδιαφερόμενη.

Πλησιάζοντας στην χειρουργική επέμβαση:

  1. Κλασικός προ-εγχειρητικός έλεγχος.
  2. Παύση του φαγητού 12 ώρες πριν από το χειρουργείο και παύση του νερού και οποιοδήποτε άλλου υγρού 6 ώρες πριν από το χειρουργείο.
  3. Το πρωί της επέμβασης ο ασθενής δεν πρέπει να λάβει κανένα φάρμακο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
  4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
  5. Πρέπει να γίνει συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Ο ασθενής, του αναφέρει προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.
  6. Ο ασθενής πρέπει να διακόψει την ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
  7. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και για κάθε μέρα, πρέπει να πλένεται το σώμα σχολαστικά με φαρμακευτικό σαπούνι.
  8. Μια μαστογραφία ή /και ένας υπέρηχος μαστών, ανάλογα με την ηλικία της ενδιαφερόμενης, είναι απαραίτητα πριν από το χειρουργείο. 

Σωληνωτοί μαστοί – Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως είναι απαραίτητη μία μέρα νοσηλείας. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 2-3 ώρες.

Σωληνωτοί μαστοί – Χειρουργική τεχνική

Η χειρουργική διόρθωση γίνεται συνήθως με τη τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης και παράλληλα την αναδιαμόρφωση του μαστού. Σε βαριές περιπτώσεις σωληνωτών μαστών, σπάνια, χρειάζεται αποκατάσταση σε δύο χρόνους με διάταση ιστών.

Ο Πλαστικός Χειρουργός προετοιμάζει την “τσέπη” κάτω από το μαστό όπου θα εμφυτευτεί η πρόθεση, την οποία τοποθετεί σε σημείο που να αναδεικνύει το σχήμα του μαστού. Το σημείο που τοποθετείται η πρόθεση είναι είτε κάτω από το μαζικό αδένα, είτε κάτω από τον υποκείμενο μυ.

Ένα σωληνάκι παροχέτευσης αφήνεται τις περισσότερες φορές μέσα σε κάθε μαστό προκειμένου να μην συσσωρευτούν υγρά μετά το χειρουργείο γύρω από την πρόθεση. Το σωληνάκι αυτό συνήθως αφαιρείται την ίδια ημέρα ή μια μέρα μετά το χειρουργείο.

Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζονται αυτοκόλλητες ταινίες και ένας ειδικός επίδεσμος, δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο σουτιέν το οποίο αντικαθίσταται με το κανονικό 48 ώρες μετά το χειρουργείο. 

Μετεγχειρητικές οδηγίες σωληνωτών μαστών

  • Μετά το χειρουργείο η ενδιαφερόμενη μπορεί να έχει πόνους στο στήθος για 3-4 μέρες,  αν οι προθέσεις έχουν τοποθετηθεί κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται με παυσίπονα από το στόμα. Σε καλές περιπτώσεις ο ασθενής αισθάνεται μια ελαφριά τάση στο στήθος για κάποιες μέρες
  • Οίδημα (αίσθημα πρηξίματος) υπάρχει τις πρώτες μέρες και υποχωρεί σταδιακά χωρίς προβλήματα.
  • Εφαρμόζουμε μικρή γάζα στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες
  • Χρησιμοποιείται ειδικό σουτιέν για διάστημα 6 εβδομάδων. Τις πρώτες 4 εβδομάδες, 24ώρες/24ωρο και τις άλλες 2 εβδομάδες, 12ώρες/24ωρο.
  • Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ορατό 1 με 3 χρόνια μετά το χειρουργείο.
  • Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες.
  • Γυμναστική στην περιοχή του στήθους επιτρέπεται μετά την 8η εβδομάδα.
  • Η Τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς. Για την καλύτερη επούλωση της τομής συνιστάται μασάζ με ειδική κρέμα κάθε μέρα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας αναφέρονται από τον αναισθησιολόγο στον προ-εγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
  • Συνιστάται αποχή από την εργασία για 4 ημέρες μετά το χειρουργείο
  • Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται 3 μήνες μετά το χειρουργείο, μιας και ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να μαλακώσει το στήθος και να πάρει η πρόθεση την τελική της θέση.

Σωληνωτοί μαστοί – Επιπλοκές

  • Αιματώματα: Είναι δυνατόν να εμφανιστούν μικροί μώλωπες σε συνδυασμό με συλλογή αίματος κάτω από την τομή. Για αποφυγή του αιματώματος, ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να κάνει επιμελή αιμόσταση.
  • Φλεγμονή: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούμε αντιβιοτικά, τόσο διεγχειρητικά, όσο και μετεγχειρητικά.
  • Διάνοιξη του τραύματος: Για να αποφευχθεί η επιπλοκή γίνεται συρραφή του τραύματος χωρίς μεγάλη τάση στο δέρμα.
  • Πνευμονική εμβολή: Πρόκειται για μια πιθανή επιπλοκή οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης, η οποία προλαμβάνεται με αντιπηκτικά φάρμακα αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κίνηση του ασθενούς.
  • Υπαισθησία της τομής: Μπορεί να υπάρξει μειωμένη αίσθηση στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος, η οποία κατά κανόνα επανέρχεται σε 3-6 μήνες. 

Χρόνος ζωής των προθέσεων σιλικόνης

Μια πρόθεση σιλικόνης, είτε με gel είτε με φυσιολογικό ορό, έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Οι εταιρείες παραγωγής των προθέσεων τον υπολογίζουν γύρω στα  10 – 15 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία πρόθεση δεν μπορεί να αλλαχθεί νωρίτερα ή αργότερα. Είναι γεγονός όμως, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δε θα αλλαχθούν ποτέ. Μια γυναίκα με προθέσεις σιλικόνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ρίσκο κάποια στιγμή να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο αλλαγής των προθέσεων. Σε περίπτωση φυσικά που δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, οι προθέσεις μπορούν να μείνουν στο στήθος για όσο χρόνο η γυναίκα το επιθυμεί.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές των προθέσεων

  • Αναδίπλωση της πρόθεσης

Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συχνή στις προθέσεις φυσιολογικού ορού, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε εκείνες από ζελέ σιλικόνης. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα μπορεί να δει και να πιάσει τις αναδιπλώσεις της πρόθεσης, κυρίως κάτω και προς τα έξω του στήθους. Για να αποφευχθεί αυτό, ο ιατρός δημιουργεί διεγχειρητικά αρκετό χώρο για την πρόθεση. Αν παρόλα αυτά συμβεί, υπάρχουν χειρουργικές λύσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αυτές αποφασίζονται ανάλογα με την περίσταση, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

  • Κάψα γύρω από την πρόθεση

Η δημιουργία κάψας γύρω από την πρόθεση είναι αναπόφευκτη. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού προκειμένου να απομονώσει ένα ξένο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η κάψα μπορεί να γίνει περισσότερο εμφανής και παχιά και να πιέζει την πρόθεση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πόνο και παραμόρφωση του στήθους. Υπάρχουν 4 στάδια αυτής της κατάστασης. Η πιθανότητα δημιουργίας προβληματικής κάψας δεν μπορεί στην πραγματικότητα να μετρηθεί, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από το είδος της πρόθεσης και από την χειρουργική τεχνική. Σε περίπτωση που η κάψα δημιουργεί συμπτώματα, όπως πόνο και αισθητική παραμόρφωση, θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά.

  • Διάνοιξη της πρόθεσης

Διάνοιξη της πρόθεσης μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από έναν έντονο τραυματισμό στην περιοχή του στήθους, από την ηλικία της πρόθεσης και σπανιότερα από λάθος κατασκευής της πρόθεσης. Στις περιπτώσεις προθέσεων φυσιολογικού ορού, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα της βαλβίδας. Στις περιπτώσεις προθέσεων από ζελέ σιλικόνης, συνήθως η σιλικόνη μένει μέσα στην κάψα και δεν διαχέεται στους γύρω ιστούς. Φυσικά όλα αυτά προλαμβάνονται με τον καθιερωμένο και συστηματικό έλεγχο του στήθους, στον οποίο όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται.

Προθέσεις στήθους – Αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται 1 χρόνο μετά το χειρουργείο. Τυχόν διορθώσεις μπορεί να γίνουν εκείνο το διάστημα,  αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι απόλυτη συμμετρία μεταξύ των μαστών δεν υφίσταται, καθώς είναι αδύνατο από τη φύση.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

  1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
  2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
  3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
  4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
  5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
  6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
  7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
  8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
  9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.