, Home

To λίπος και η χρησιμότητα του στην Πλαστική Χειρουργική

To λίπος και η χρησιμότητα του στην Πλαστική Χειρουργική

To λίπος και η χρησιμότητα του στην Πλαστική Χειρουργική

 

 

Το λίπος μετά τη συλλογή και την προετοιμασία – έτοιμο για έγχυση.

H Kα Μπέτση Πλαστικός Χειρουργός απαντά σε ερωτήσεις μας αναφορικά με τη χρησιμότητα του λίπους μας μετά τη λιποαναρρόφηση.

Το λίπος μας είναι χρήσιμο τελικά?

Το λίπος είναι ένα από τα βασικά συστατικά του σώματος μας και συμβάλει σημαντικά στη δομή του κορμιού μας αλλά και στο μεταβολισμό μας.  Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο λίπος μας υπάρχουν άφθονα βλαστοκύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπλαση και την αγγειογένεση των ιστών.

Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το λίπος μετά από μια λιποαναρρόφηση»

Aπό το 1995 η λιπογλυπτική έγινε μια μέθοδος άξια εμπιστοσύνης. Η αρχή έγκειται στο ότι παίρνουμε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο λίπος και με μικρές ενέσεις το εγχύουμε σε ένα άλλο σημείο του σώματος.

Που χρησιμοποιείται σήμερα το λίπος?

Η πληροφορία αυτή μας έχει ωθήσει στο να χρησιμοποιήσουμε το λίπος μας όχι μόνο για αισθητικούς ακοπούς αλλά και για επανορθωτικούς όπως να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος εκεί που υπάρχει ανάγκη όπως σε έναν ακτινοβολημένο ιστό ή έναν ουλώδη ιστο. Οι πιο συχνές ενδείξεις είναι

  1. Στο πρόσωπο
    Τα πρώτα σημεία της γήρανσης είναι το άδειασμα της περιοχής κάτω από τα μάτια, οι ρυτίδες του μετώπου και οι δυο αύλακες στα πλάγια της μύτης,  αποτέλεσμα της πτώσης του προσώπου προς τα κάτω . Με τη βοήθεια του λίπους καμουφλάρουμε αυτή την πτώση και καθυστερούμε κατά πολύ πιο επεμβατικές τεχνικές όπως το face lift και η κάτω βλεφαροπλαστική . γεμίζουμε δηλαδή την περιοχή κάτω από τα μάτια , τα ζυγωματικά, τις ρυτίδες γύρω από τη μύτη, τα χείλη με αποτέλεσμα να δόσουμε στο πρόσωπό μας τον χαμένο όγκο, να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος κυρίως στα κάτω βλέφαρα.
  2. Στους γλουτούς
    Πολλές είναι οι γυναίκες εκείνες που στο προφίλ βλέπουν επίπεδους γλουτούς.  Το λίπος μπορεί να δώσει όγκο στους γλουτούς και να καλοσχηματίσει καμπύλες. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η γυναίκα να έχει αρκετό λίπος σε άλλα σημεία του σώματος της όπως κοιλιά, γλουτοί και γόνατα. Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί το λίπος που αφαιρέθηκε κατά τη λιποαναρρόφηση και επανατοποθετείται σε εκείνες τις περιοχές στους γλουτούς προκειμένου να φαίνονται πιο ψηλά και πιο σφριγηλοί. Είναι ιδανική για γυναίκες με χαμηλούς και χαλαρούς γλουτούς αλλά και για γυναίκες με τετράγωνο αντί καμπύλο σχήμα
  3. Στο στήθος
    Στο στήθος η λιποπλαστική χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για αισθητικούς σκοπούς αλλά και επανορθωτικούς. Σε μια νέα κοπέλα που χρειάζεται μια μικρή αυξηση του στηθους κατά ένα νούμερο είναι ένδειξη για αυτή την επέμβαση, ενώ στα αρχικά στάδια της πτώσης του μαστού, μπορούμε να γεμίσουμε τον άνω πόλο του μαστού με λίπος προκειμένου να βελτιώσουμε το ντεκολτέ, να καμουφλάρουμε την πτώση αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται μια αύξηση μαστών χωρίς τομές. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν περιορισμοί στις ενδείξεις και χρειάζεται μια εκτενή συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική για την/τον ενδιαφερόμενο.
    Στο χειρουργημένο μαστό μετά μαστεκτομή και ακτινοβολία η λιποπλαστική έχει κυρίαρχη θέση αφού βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του δέρματος και αναιρεί κατά κάποιον τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της ακτινοβολίας. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται εκτενή συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη τεχνική αποκατάστασης.
  4. Σε ουλές και σε τραύματα
    Οι ουλές είναι ένας αδύνατος ιστός. Σε μερικά σημεία μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά έντονους πόνους αλλά και αισθητικά προβλήματα. Η έγχυση λίπους κάτω από ουλές βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και μας απαλάσει από συμπτώματα πόνου ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει κατά πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Πώς Γίνεται

Ο Πλαστικός χειρουργός σημειώνει τις περιοχές στο σώμα που θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο η ασθενής μπορεί να υποδείξει περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με λιποαναρρόφηση.  Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες περιοχές για να πάρουμε το λίπος είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων. Ο χειρουργός σημειώνει και τις περιοχές έγχυσης του λίπους.

Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες,  μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα μας, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές όπως οι μηρογεννητικές περιοχές αλλά και σε προυπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες και μπορεί ή όχι να φυγοκεντρηθεί, μια διαδικασία δηλαδή από την οποία μπορούμε να πάρουμε το καθαρό λίπος χωρίς προσμίξεις με στοιχεία του αίματος. Εξαρτάται από τον χειρουργό αν θέλει να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία διαλογής του λίπους ή όχι.

Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών και από πολύ μικρές τομές, περίπου ένα χιλιοστό . Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τούς αιματούμενους γύρω ιστούς έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό. Με αυτή την προϋπόθεση όσα από αυτά τα κύτταρα που προσθέτουμε στις περιοχές που έχουν ανάγκη, ζήσουν, ζουν για όσο καιρό τα γειτονικά τους κύτταρα είναι ακόμα ζωντανά. Δηλαδή η τεχνική της λιποπλαστικής έχει μόνιμα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι μόνο το 60-75% του λίπους που λαμβάνουμε με λιποαναρρόφηση μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στον οργανισμό μας και περίπου ένα 20-30% απορροφάται από τον οργανισμό μετά την τοποθέτησή του. Η απορρόφηση αυτή εξαρτάται από πολλους παράγοντες όπως η διατροφή,  το κάπνισμα, το σημεία που το λαμβάνουμε αλλά και το σημείο που το τοποθετούμε. Η ποσότητα λίπους  που θα μείνει 6 μήνες μετά το χειρουργείο μένει και για πάντα

Ο χρόνος που κρατάει το χειρουργείο μπορεί να είναι από 20 λεπτά για πολύ μικρές διορθώσεις μέχρι και 2 ώρες για μεγαλύτερες.

Υπάρχουν επιπλοκές ?

Σε γενικές γραμμές η λιπομεταφορά είναι μια ασφαλής μέθοδος. Μπορούν να παρατηρηθούν μικρές μελανιές στα σημεία λήψης αλλά και έγχυσής οι οποίες υποχωρούν μετά από 5-7 ημέρες.

Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση?

Αυτή είναι μια γενική ερώτηση και εξαρτάται κυρίως από το είδος της λιπομεταφοράς που χρειάζεται ο/η ενδιαφερόμενη.

Τι περιμένει κανείς μετά από μια λιπομεταφορά?

Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι πραγματικά ελάχιστοι αφού ούτε η λιποαναρρόφηση είναι εκτεταμένη αλλά το πλάνο της δουλειάς του πλαστικού χειρουργού είναι κάτω από το δέρμα και χωρίς ουσιαστικές τομές.

Ένα οίδημα στην περιοχή της έγχυσης του λίπους είναι αναπόφευκτο το οποίο υποχωρεί μέσα σε 5/10 ημέρες.

Μελανιές μπορεί να εμφανιστούν και στην περιοχή της έγχυσης του λίπους αλλά και στην περιοχή της συλλογής αυτού και απορροφώνται μέσα σε 5-7  ημέρες.

Η επαναφορά της ενδιαφερόμενης/νου στις καθημερινές δραστηριότητες είναι και αυτή σύντομη.

Θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο όσο έχει μελανιές  ενώ το τελικό αποτέλεσμα του χειρουργείο θα το δει κανείς σε 6 μήνες μετεγχειρητικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί να χρειαστεί ίσως μια δεύτερη φορά έγχυσης λίπους σε περιπτώσεις που ο επιθυμητός όγκος δεν είναι ικανοποιητικός. Ο χειρουργός δεν μπορεί αν εγχύσει μεγάλη ποσότητα λίπους στον ασθενή για τον λόγο ότι κάθε λιποκύτταρο ουσιαστικά θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με αιματούμενους ιστούς. Σε έγχυση μεγάλης ποσότητας λίπους αυξάνεται και η πιθανότητα μεγαλύτερης απορρόφησης αυτού. Σε μερικές περιπτώσεις δηλαδή είναι επιθυμητό να γίνει η έγχυση σε  δύο χρόνους προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος που μένει στους ιστούς.

Πριν και 5 μέρες μετά από έγχυση λίπους στα κάτω βλέφαρα, άνω βλεφαροπλαστική και ανόρθωση οφρύων.

Κάθετες ρυτίδες στο πρόσωπο από το μαξιλάρι. Πριν και 6 μήνες μετά την έγχυση λίπους.

Κάθετες ρυτίδες στο πρόσωπο από το μαξιλάρι. Πριν και 6 μήνες μετά την έγχυση λίπους.