, Home

Σπίλοι

Σπίλοι (Ελιές) στα παιδιά

Οι σπίλοι στα παιδιά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : στους  εκ γενετής (γενικά παρόντες κατά τη γέννηση ή τη βρεφική ηλικία) και στους επίκτητους.

Οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι (ΣΜΣ) ταξινομούνται με βάση το μέγεθος και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Μπορεί να είναι μικροί , μεγάλοι ή γιγαντιαίοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται τακτική παρακολούθηση δεδομένου ότι 4% αυτών των σπίλων μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθες μελάνωμα σε νεαρή ηλικία.

Οι επίκτητοι σπίλοι τείνουν να εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και να αυξάνονται σε αριθμό από την εφηβεία. Οι παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα σε παιδιά είναι,

  • το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδες φως,
  • το ελαφρώς χρωματισμένο δέρμα
  • και η ανοσοκαταστολή.

 

Τα παιδιά που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά και να προστατεύονται από την έκθεση στο ήλιο.

Η νευροδερματική μελάνωση χαρακτηρίζεται από πολλούς και ευμεγέθεις δερματικούς σπίλους, κυρίως στο κάτω μέρος του κορμού, την πυελική ζώνη και τα κάτω άκρα συνοδευόμενη με τριχοφυΐα. Σε αυτή την περίπτωση οι μισοί περίπου ασθενείς εμφανίζουν πάχυνση των μηνίγγων λόγω διηθήσεως από μελανοκύτταρα με συμπτώματα επιληψίας, υδροκεφαλίας κα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός παρεμβαίνει μετά τα 3 πρώτα έτη της ζωής και αφού πρώτα έχουν ελεγχθεί οι επιπλοκές και τα συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σπίλοι – Αντιμετώπιση

Οι ΣΜΣ πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Οι μικροί σπίλοι αφαιρούνται με απλή συρραφή σε ένα χειρουργείο. Οι μεγαλύτεροι σπίλοι μπορεί να χρειάζεται να αφαιρεθούν σταδιακά με τη βοήθεια τεχνικών αποκατάστασης.

Η σταδιακή εκτομή αφορά τμηματικές εξαιρέσεις του σπίλου σε ετήσια μεσοδιαστήματα. Με αυτή τη τεχνική στηριζόμαστε στην ιδιότητα του δέρματος να ανακτά την ελαστικότητα του με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός αφαιρεί κάθε φορά το μέγιστο επιτρεπτό τμήμα του σπίλου.

Αφαίρεση σπίλων – Αποκατάσταση

Η διάταση των ιστών είναι μια χρήσιμη τεχνική αποκατάστασης του ελλείμματος μετά από ολοκληρωτική αφαίρεση του σπίλου. Γίνεται σε δύο χειρουργικούς χρόνους.

  1. Στο πρώτο χειρουργείο τοποθετούνται ύστερα από υπολογισμό ένας ή περισσότεροι διατατήρες ιστών (μπαλόνια ), τα οποία γεμίζονται σε τακτές επισκέψεις στο ιατρείο.
  2. Στο δεύτερο χειρουργείο πραγματοποιείται η αφαίρεση του σπίλου. Το νέο δέρμα που προέκυψε από τη διάταση των ιστών χρησιμοποιείται για να καλύψει το έλλειμμα. Το μεσοδιάστημα των δύο παραπάνω χειρουργείων είναι κατά μέσο όρο 6 μήνες.

 

Η χρήση δερματικών μοσχευμάτων είναι ένας ακόμη τρόπος αποκατάστασης του ελλείμματος από την αφαίρεση ενός σπίλου. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται η επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος από ένα άλλο σημείο του σώματος και τοποθετείται στο σημείο του ελλείμματος. Σε αυτή την περίπτωση, η αφαίρεση του σπίλου αλλά και η αποκατάσταση του ελλείμματος γίνεται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το μεταμοσχευμένο δέρμα δεν έχει το ίδιο χρώμα και την ίδια υφή με το γειτονικό δέρμα.

Η αντιμετώπιση των ΣΜΣ με laser είτε με Δερμοαπόξεση έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, δεδομένου ότι δεν μπορούν να αφαιρέσουν το σύνολο του σπίλου. Πολύ συχνές είναι οι υποτροπές και οι δύσμορφες ουλές.

Προετοιμασία πριν από το χειρουργείο

  1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
  2. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση.
  3. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε.
  4. 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
  5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
  6. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί 1 εβδομάδα πριν.
  7. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε
  8. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
  9. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το πρόσωπο ή το σώμα ανάλογα με την επέμβαση που έχει προγραμματιστεί με φαρμακευτικό σαπούνι.

Γενικές επιπλοκές επεμβάσεων

Οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είναι συχνές αλλά είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στο πρώτο ραντεβού.

Αιμάτωμα: Αιμάτωμα ονομάζεται η συσσώρευση αίματος στο τραύμα.

Φλεγμονή: Για την αποφυγή της φλεγμονής χορηγούνται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Κακή επούλωση τραυμάτων – Εμφάνιση χηλοειδών: Σε περίπτωση που η τομή στο χειρουργημένο σημείο είναι περισσότερο εμφανής από το αναμενόμενο, μπορεί 6 μήνες με ένα χρόνο μετά από το χειρουργείο να διορθωθεί με τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανή η εμφάνιση χηλοειδών όπου χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Νέκρωση του δέρματος: Είναι περισσότερο πιθανή σε βαρείς καπνιστές.

Πνευμονική εμβολή και θρόμβωση

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.