Ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να παρουσιάσει μία ανωμαλία στους μαστούς στην εφηβεία, όπου το στήθος σταματάει να εξελίσσεται και η όψη του μοιάζει με σωλήνα. Η αιτία της δυσμορφίας αυτής, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί. Η πλαστική χειρoυργική μπορεί να διορθώσει αυτλες τις δυσμορφίες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις των σωληνωτών μαστών;

 • Ασυμμετρία μεταξύ των μαστών
 • Υποπλασία του μαστού.
 • Λανθασμένη θέση της πτυχής κάτω από το μαστό.
 • Πρήξιμο ή διόγκωση της θηλής, σαν να έχει κήλη.
 • Πολύ μικρή βάση του μαστού στο θώρακα και συνήθως έλλειψη μαζικού αδένα στο έσω τμήμα του μαστού.

 

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά

Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό, θα πρέπει να ενημερώσει πλήρως για την διαδικασία της επέμβασης, καθώς και να τραβήξει φωτογραφίες της περιοχής.

Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν προθέσεις γίνεται η επιλογή του μεγέθους της πρόθεσης ικανή να βοηθά τον χειρουργό στη  επίτευθξη του καλύτερου αποτελέσματος και εν συνεχεία να ικανοποιεί την κυρία.

Πλησιάζοντας την χειρουργική επέμβαση:

 1. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε και δεν τρώμε τίποτε.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 5. Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. Μια μαστογραφία ή /και ένας υπέρηχος μαστών, ανάλογα με την ηλικία της ενδιαφερόμενης, είναι απαραίτητα πριν από το χειρουργείο.
 8. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό.

 

Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

 

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Συνήθως είναι απαραίτητη μία μέρα νοσηλείας.

 

Χειρουργική τεχνική

Η χειρουργική διόρθωση συνήθως γίνεται κυρίως με τη τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης και αναδιαμόρφωση την ίδια στιγμή του μαστού. Σε βαριές περιπτώσεις σωληνωτών μαστών πολύ σπάνια χρειάζεται αποκατάσταση σε δύο χρόνους με διάταση ιστών.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 2-3 ώρες.

Ο Πλαστικός χειρουργός προετοιμάζει την "τσέπη" κάτω από το μαστό όπου θα εμφυτευτεί η πρόθεση, την οποία τοποθετεί σε σημείο που να αναδεικνύει το σχήμα του μαστού.

Στη συνέχεια απλώνει το μαζικό αδένα περιφερικά της πρόθεσης και κλείνει την τομή. Το σημείο που τοποθετείται η πρόθεση είναι είτε κάτω από το μαζικό αδένα, είτε κάτω από τον υποκείμενο μυ.

Ένα σωληνάκι παροχέτευσης αφήνεται τις περισσότερες φορές μέσα σε κάθε μαστό προκειμένου να μην συσσωρευτούν υγρά μετά το χειρουργείο γύρω από την πρόθεση. Το σωληνάκι αυτό συνήθως αφαιρείται την ίδια ημέρα ή την επομένη του χειρουργείου.

Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζονται αυτοκόλλητες ταινίες και ένας επίδεσμος δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο σουτιέν το οποίο αντικαθίσταται με το κανονικό 48 ώρες μετά το χειρουργείο.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2 ώρες ανάλογα την περίπτωση.

 

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 

 • Μετά το χειρουργείο η ενδιαφερόμενη μπορεί να έχει πόνους στο στήθος για 3-4 μέρες,  αν οι προθέσεις έχουν τοποθετηθεί κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται επαρκώς με παυσίπονα από το στόμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αισθανθεί μια τάση στο στήθος για κάποιες μέρες
 • Οίδημα (αίσθημα πρηξίματος) υπάρχει τις πρώτες μέρες και υποχωρεί σταδιακά χωρίς προβλήματα.
 • Εφαρμόζουμε μικρή γάζα στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες
 • Χρησιμοποιείται πιεστικό σουτιέν για διάστημα 6 εβδομάδων, 4 εβδομάδες 24ώρες/24ωρο και 2 εβδομάδες 12ώρες/24ωρο.
 • Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή με το τελικό αποτέλεσμα να καθίσταται ορατό σε 1 με 3 χρόνια.
 • Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες.
 • Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής στην περιοχή του στήθους επιτρέπεται μετά την 8η εβδομάδα.
 • Η Τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς. Για την καλύτερη πορεία της τομής συνιστάται μασάζ με μια κρέμα κάθε μέρα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 • Συνιστάται αποχή από την εργασία 4 ημέρες
 • Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται σε 3 μήνες, μιας και ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να μαλακώσει το στήθος και να πάρει την τελική της θέση η πρόθεση.

 

Επιπλοκές

 

 • Αιματώματα: Είναι πιθανό να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος μέσα στο μαστό. Προς αποφυγή του αιματώματος, ο πλαστικός χειρουργός κάνει πολύ καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και τοποθετεί και από μία παροχέτευση σε κάθε μαστό
 • Φλεγμονή: Ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται όταν ο πλαστικός χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και άμεσα μετεγχειρητικά
 • Διάνοιξη του τραύματος: Δύναται να αποφευχθεί εάν ο πλαστικός χειρουργός δεν ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 • Πνευμονική εμβολή: Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση της ενδιαφερόμενης.
 • Υπαισθησία: Συμβαίνει συνήθως μετά την τοποθέτηση υψηλού όγκου προθέσεων κυρίως στην περιοχή της θηλής. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 6 – 18 μήνες.

 

 

Χρόνος ζωής των προθέσεων σιλικόνης

 

Μια πρόθεση σιλικόνης, είτε με gel είτε με φυσιολογικό ορό, έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Οι εταιρείες παραγωγής των προθέσεων τον υπολογίζουν γύρω στα  10 – 15 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία πρόθεση δεν μπορεί να αλλαχθεί νωρίτερα ή αργότερα. Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δε θα αλλαχθούν ποτέ. Μια γυναίκα με προθέσεις σιλικόνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα ρίσκο κάποια στιγμή να υποβληθεί σε ένα χειρουργείο αλλαγής των προθέσεων. Σε περίπτωση φυσικά που δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα, οι προθέσεις μπορούν να μείνουν στο στήθος για όσο χρόνο η γυναίκα το επιθυμεί.

 

Επιπλοκές μακροπρόθεσμες των προθέσεων.

 

 • Δημιουργία αναδιπλώσεων της πρόθεσης.

Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συχνή στις προθέσεις φυσιολογικού ορού, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε εκείνες με ζελέ σιλικόνης. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα βλέπει και πιάνει τις αναδιπλώσεις της πρόθεσης, κυρίως κάτω και προς τα έξω του στήθους. Για να αποφευχθεί αυτό, ο ιατρός κάνει αρκετό χώρο για την πρόθεση διεγχειρητικά. Αν παρόλα αυτά αυτό συμβεί, υπάρχουν χειρουργικές λύσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αυτές αποφασίζονται ανάλογα με την περίσταση γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

 • Δημιουργία κάψας γύρω από την πρόθεση.

Η δημιουργία μιας κάψας γύρω από την πρόθεση είναι αναπόφευκτη. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού προκειμένου να απομονώσει ένα ξένο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, αυτή η κάψα μπορεί να γίνει περισσότερο εμφανής και παχιά και να πιέζει την πρόθεση, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο και παραμόρφωση του στήθους. Υπάρχουν 4 στάδια αυτής της κατάστασης. Η πιθανότητα δημιουργίας προβληματικής κάψας δεν μπορεί στην πραγματικότητα να μετρηθεί, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της πρόθεσης και τη χειρουργική τεχνική. Σε περίπτωση που η κάψα δημιουργεί συμπτώματα, όπως πόνο και αισθητική παραμόρφωση, θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά.

 • Διάνοιξη της πρόθεσης.

Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από έναν έντονο τραυματισμό στην περιοχή του στήθους, σπανιότερα από λάθος της κατασκευής της πρόθεσης είτε πιο συχνά μετά από χρόνια λόγω της ηλικίας της πρόθεσης. Στις περιπτώσεις προθέσεων φυσιολογικού ορού, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα της βαλβίδας. Στις περιπτώσεις των προθέσεων με ζελέ σιλικόνης, συνήθως η σιλικόνη μένει μέσα στην κάψα και δεν διαχέεται στους γύρω ιστούς. Φυσικά όλα αυτά προλαμβάνονται με τον καθιερωμένο και συστηματικό έλεγχο του στήθους, στον οποίο όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται.

Αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται 1 χρόνοι μετά το χειρουργείο και τυχόν διορθώσεις μπορεί να γίνουν εκείνο το διάστημα,  αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι απόλυτη συμμετρία μεταξύ των μαστών δεν υφίσταται, ακόμα και από τη φύση είναι αδύνατο.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.