Ο καρκίνος του δέρματος είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στη σύγχρονη εποχή.  Τα περισσότερα είδη καρκίνου του δέρματος μεγαλώνουν τοπικά αλλά δεν δίνουν σχεδόν ποτέ απομεμακρυσμένες μεταστάσεις.

 • Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
 • Όλα τα τεχνικά μέσα μαυρίσματος.
 • Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπλέ μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά
 • Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που είναι σε χημειοθεραπεία
 • Ασθενείς του AIDS
 • Άτομα σε θεραπεία με κορτιζόνη.
 • Όσοι εκτίθενται σε ακτινοβολία και χημικά όπως το Αρσένιο

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ένα άτομο που έχει εμφανίσει ένα καρκίνο δέρματος έχει 20%  πιθανότητα να εμφανίσει ξανά τέτοιου είδους όγκο.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα:

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος στον κόσμο. Το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως εμφανίζεται υπό τη μορφή ανοιχτής πληγής που ματώνει συχνά και δεν κλείνει ή ως μια ροζ κηλίδα ή ως οζίδιο γυαλιστερό σαν πέρλα. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου σε υγιή όρια είναι και η θεραπεία. Μεγαλώνει τοπικά αλλά δεν δίνει σχεδόν ποτέ μεταστάσεις.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα:

Είναι η δεύτερη  πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. Αφορά επιδερμική μορφή καρκίνου και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο της επιδερμίδας, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Είναι συχνό στο κάτω χείλος κυρίως στους καπνιστές αλλά και στο εσωτερικό του στόματος. Εμφανίζεται σαν ένα τραχύ οζίδιο στο δέρμα ή σαν λευκή κηλίδα στο εσωτερικό του στόματος. Η χειρουργική εξαίρεση του όγκου με υγιή όρια είναι και η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανεγχείρητους όγκους.

Μελάνωμα:

Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος. Έχει οικογενή χαρακτήρα . Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τα σημαντικά εγκαύματα από τον ήλιο ακόμη και από την παιδική ηλικία.

Τα κλινικά σημεία για μια βλάβη υψηλού κινδύνου στο δέρμα είναι τα ακόλουθα:

 1. Ασυμμετρία της ελιάς.

2.Ανώμαλο περίγραμμα της ελιάς

 1. Πολλά και διαφορετικά χρώματα κλινικά.
 2. Μέγεθος άνω των 6 χιλ.
 3. Αλλαγή μεγέθους και εξέλιξη βλάβης.

Αν το μελάνωμα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τότε είναι ιάσιμο. Αν όμως διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Σε άτομα που έχουν πολλούς δυσπλαστικούς σπίλους στο σώμα τους προτείνουμε ετήσιο έλεγχο και χαρτογράφηση από εξειδικευμένο Δερματολόγο. Αν πάλι κανείς  δει μια ελιά με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και κυρίως, δει αλλαγή στη μορφή της, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.

Καρκίνωμα Μέρκελ:

Είναι μία σπάνια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία προσβάλλει συνήθως τα νευροινδοκρινικά κύτταρα στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στο λαιμό, αλλά και στα άκρα, είτε πάνω στο δέρμα είτε κάτω από αυτό στην περιοχή των θυλάκων των τριχών. Εμφανίζεται ως εξόγκωμα στο δέρμα χρώματος ροζ, μπλε ή μωβ, το οποίο αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα, αλλάζοντας μέγεθος. Το 80% αυτών των καρκινωμάτων οφείλεται στον ιό MCV. Πολλές φορές περνάει απαρατήρητο ή εμφανίζεται σαν μια μικρή κύστη. Η χειρουργική εξαίρεση είναι η πρώτη επιλογή σε τέτοια καρκινώματα. Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα είναι απαραίτητη. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου πραγματοποιούνται και επιπλέον θεραπείες όπως ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συστηματική θεραπεία. Το σημαντικότερο όλων είναι η έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Δερματοινοσάρκωμα:

Το δερματοινοσάρκωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, που αναπτύσσεται στα βαθιά στρώματα του δέρματος και μπορεί να επεκταθεί στο κοντινό λίπος τους μύες και τα οστά. Η πιθανότητα τοπικής υποτροπής είναι μεγάλη Η θεραπεία είναι χειρουργική αρχικά με ευρεία εκτομή του όγκου. Συχνά το έλλειμμα που προκύπτει χρειάζεται επανόρθωση με δερματικά μοσχεύματα ή τοπικούς κρημνούς. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνδυάζεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου με συστηματική θεραπεία και ακτινοθεραπεία. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών είναι στενή λόγω της υψηλής πιθανότητας υποτροπής του όγκου.

Η βλάβη εμφανίζεται σαν ένας όζος κόκκινος, μωβ ή στο χρώμα δέρματος, μπορεί όμως να εμφανιστεί και απλά σαν μία αλλαγή στην ποιότητα του δέρματος. Πολλές φορές η διάγνωση είναι δύσκολη  ή καθυστερεί πολύ. Το Δερματοινοσάρκωμα συχνά συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια.

Εάν ο δερματολόγος υποψιάζεται καρκίνο του δέρματος, μια βιοψία κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποκλείσουμε την πιθανότητα καρκίνου δέρματος. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση της έκτασης του όγκου και μπορεί να είναι σημαντική για λόγους σχεδιασμού του χειρουργείου.

Η θεραπεία αποτελεί αντικείμενο διεπιστημονικής προσέγγισης. Αυτή η διεπιστημονική ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει δερματολόγο, παθολόγο, ακτινολόγο, ογκολόγς, ακτινοθεραπευτή και πλαστικό χειρουργό για την αφαίρεση του όγκου και την αποκατάσταση του ελλείμματος.

 1. Η χειρουργική Mohs περιλαμβάνει σταδιακή αφαίρεση του όγκου την ίδια ημέρα. Κάθε στρώμα που αφαιρείται στη συνέχεια τοποθετείται με ειδική επεξεργασία για έλεγχο στο μικροσκόπιο. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρις ότου δεν αναγνωρίζονται πλέον καρκινικά κύτταρα στις τομές.  Η διαδικασία εκτελείται συχνά υπό τοπική αναισθησία.

2.Η Εκτεταμένη εκτομή με 2- 3 εκατοστά όρια είναι μία χειρουργική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ένας όγκος είναι μεγάλος σε μέγεθος. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.

3.Η Επανόρθωση του ελλείμματος με μοσχεύματα δέρματος ή κρημνούς πραγματοποιείται σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν μπορεί να κλείσει με απλή συμπλησίαση των άκρων του τραύματος.

Σε περιπτώσεις προχωρημένων δερματοινοσαρκωμάτων, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε βάθος και ενδέχεται να έχει φθάσει σε μύες ή οστά, ακόμη και να εξαπλώνεται και σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος σε σπάνιες περιπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωσηνπρέπει να εφαρμοσθούν περισσότερες από μία θεραπείες. Οι Θεραπευτικές επιλογές για προχωρημένες περιπτώσεις  περιλαμβάνουν:

 1. Συστηματική Θεραπεία: Η στοχευμένη θεραπεία με Ιmatinib έχει εγκριθεί από την U.S. Food and Drug Administration (FDA). Προορίζεται για τη θεραπεία περιπτώσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση, σε υποτροπές αλλά και σε απομεμακρυσμένες μεταστάσεις.
 2. Ακτινοθεραπεία: Συνήθως εφαρμόζεται μόνο μετά την χειρουργική αφαίρεση, όταν ο κίνδυνος για υποτροπή είναι υψηλός. Μπορεί επίσης να είναι μια θεραπευτική επιλογή σε περιπτώσεις που δεν επιδέχονται χειρουργική θεραπεία.

Η γενική πρόγνωση είναι εξαιρετική στις περιπτώσεις που ο όγκος αναγνωρίζεται νωρίς και αφαιρείται σωστά. Μια φτωχή πρόγνωση σχετίζεται με ύπαρξη μετάστασης. Ωστόσο, πρόσφατα αποτελέσματα για τους ασθενείς με μετάσταση χρησιμοποιώντας θεραπεία με Imatinib, είναι ενθαρρυντικά.

Η θεραπεία του κάθε όγκου εξαρτάται από το είδος του καρκίνου , το σημείο εντόπισης , την ηλικία του ατόμου αλλά και από το αν είναι πρωτογενής όγκος ή υποτροπιάζων. Στις περισσότερες περιπτώσεις και κυρίως για όγκους του προσώπου είναι απαραίτητα η επανορθωτική χειρουργική προκειμένου οι τομές να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διακριτικές.

Η πρόληψη βέβαια είναι η καλύτερη θεραπεία. Θα πρέπει κανείς να ελέγχεται από τον  δερματολόγο του μια φορά το χρόνο, να αποφεύγει την αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς και τις τεχνικές μαυρίσματος. Αν κριθεί ότι μια βλάβη πρέπει να αφαιρεθεί, δεν θα πρέπει να το αναβάλουμε .