ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΥΛΩΝ - ΧΗΛΟΕΙΔη

Υπερτροφική λέγεται μία πλατιά ουλή η οποία περιορίζεται στα όρια της τομής. Τα χηλοειδή είναι άσχημες ουλές οι οποίες έχουν ξεφύγει από τα όρια της αρχικής τομής.  Είναι συνήθως επηρμένα, κόκκινα, παρουσιάζουν κνησμό και οφείλονται σε υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στο τραύμα. Το μέγεθος και το βάθος της πληγής, το πάχος και το χρώμα του δέρματος, η κατεύθυνση της ουλής,  σε σχέση με τις ρυτίδες του δέρματος του σώματος αλλά και η εντόπιση της ουλής είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που επηρεάζουν την πορεία επούλωσής της.

Αντιμετώπιση χηλοειδών.

Ενέσιμες θεραπείες.

Τα ενέσιμα στεροειδή χρησιμοποιούνται στην περιοχή της ουλής με αποτέλεσμα να μειώσουν τον σχηματισμό των ινών του κολλαγόνου. Οι ενέσεις πρέπει να γίνονται μία φορά τον μήνα ενώ ο αριθμός των επαναλήψεων εξαρτάται από την ανταπόκριση του τραύματος στη θεραπείας.

Χειρουργική θεραπεία

Διάφορες τεχνικές χειρουργικής διόρθωσης έχουν περιγραφεί. Όλες αποσκοπούν στη μείωση του χηλοειδούς και όχι στην εξαφάνισή της. Τα χηλοειδή επηρεάζουν και τα δύο φύλα εξίσου, αν και έχει παρατηρηθεί πως είναι υψηλότερη η  συχνότητα εμφάνισης στις νεαρές γυναίκες παρά στους νεαρούς άνδρες. Τα χηλοειδή είναι 15 φορές πιο συχνά σε έγχρωμους από ότι στους Καυκάσιους.

Τα χηλοειδή ως βλάβες θεωρούνται  καλοήθεις  και δεν είναι μεταδοτικές, αλλά μερικές φορές  έχουν έντονο κνησμό, πόνο και αλλαγές στην υφή.  Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση του δέρματος. Εμφανίζονται περισσότερο συχνά στην περιοχή του ώμου, του ντεκολτέ και στο λοβό των αφτιών.