ΕΓΚΑΥΜΑ

Το έγκαυμα είναι η μερική ή ολική καταστροφή του δέρματος ή και βαθύτερου στρώματος, όπως τα νεύρα, τα οστά, οι μύες ή τα αγγεία.  Η σοβαρότητα του εγκαύματος κρίνεται από το βάθος του.

Είδη εγκαύματος:

Χημικό έγκαυμα: Προκαλείται από χημικές ουσίες, όπως το οξύ και σε επαφή με το δέρμα καταστρέφει τους ιστούς.

Θερμικό έγκαυμα: Προκαλείται από καυτά υλικά, όπως το νερό, το λάδι κτλ.

Ακτινικό έγκαυμα: Προκαλείται από διαφόρων ειδών ακτινοβολίες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ακτινοβολία που εκπέμπει ένα μηχάνημα ακτινογραφίας και η ραδιενεργός ακτινοβολία.

Ηλεκτρικό έγκαυμα: Προκαλείται από ηλεκτροπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί και μοιραία.

Ανάλογα με τη σοβαρότητά του ένα έγκαυμα διαχωρίζεται σε 3 βαθμούς:

Έγκαυμα 1ου βαθμού: Όταν έχει καεί μόνο η επιδερμίδα, είναι δηλαδή επιφανειακό.

Έγκαυμα 2ου βαθμού: Διαχωρίζεται σε επιφανειακό και βαθύ.  Όταν έχει εισχωρήσει και στο χόριο της επιδερμίδας, πονάει πιο πολύ και όταν το πιέζουμε ασπρίζει και βγάζει μεγάλες φουσκάλες με υγρό.

Έγκαυμα 3ου βαθμού: Όταν έχει εισχωρήσει ακόμα πιο βαθιά, στους ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση είναι κατεστραμμένη όλη η περιοχή, δεν υπάρχει ούτε πόνος, ούτε φουσκάλες με υγρό και όταν το πιέζουμε δεν ασπρίζει.

Πότε χειρουργείται ένα έγκαυμα?

Ένα έγκαυμα χειρουργείται όταν είναι δευτέρου βαθμού βαθύ ή τρίτου βαθμού. Φυσικά το μέγεθος του εγκαύματος παίζει βασικό ρόλο στη χειρουργική ένδειξη.

Είδος αναισθησίας

Η επέμβαση της αποκατάστασης γίνεται είτε με τοπική και μέθη, είτε με γενική αναισθησία, ανάλογα την περίπτωση.

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Μετά την επέμβαση ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι, σε περίπτωση που είναι ελαφριάς μορφής αποκατάσταση. Σε περίπτωση βαριάς μορφής εγκαύματος  πιθανότατα να χρειαστεί νοσηλεία από 2 ημέρες έως και 2 εβδομάδες.

Χειρουργική τεχνική

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος γίνεται και η αντίστοιχη επέμβαση.

Όταν το έγκαυμα είναι επιφανειακό, ο χειρουργός συνήθως το περιποιείται με τοπικές θεραπείες με εξειδικευμένα επιθέματα για γρηγορότερη επούλωση.

Όταν το έγκαυμα είναι βαθύτερο, η αποκατάστασή του γίνεται με τους εξής τρόπους:

α. Δερματικό μόσχευμα

Η κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει μετά την αφαίρεση του εγκαύματος, μπορεί να γίνει με δερματικό μόσχευμα. Σε αυτή την περίπτωση  παίρνουμε την επιφανειακή στοιβάδα δέρματος από μια περιοχή του σώματος και τη μεταμοσχεύουμε στην περιοχή του ελλείμματος. Η περιοχή από την οποία έγινε η λήψη του μοσχευματος επουλώνεται μόνη της σε 8-10 μέρες μόνη της.

β. Συνθετικά υποκατάστατα δέρματος

Υπάρχουν πολλαπλά στην αγορά. Τα χρησιμοποιούμε είτε για να καλύψουμε ανατομικά στοιχεία σε μικρή επιφάνεια είτε για να προετοιμάσουμε το έδαφος για ένα δερματικό μόσχευμα.

γ. Διάταση ιστών

Οι διατατήρες είναι μπαλόνια από σιλικόνη τα οποία τοποθετούνται στη γειτονική περιοχή φυσιολογικού δέρματος. Τα γεμίζουμε στο ιατρείο με φυσιολογικό ορό 3 εβδομάδες μετά το πρώτο χειρουργείο και με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε επιπλέον δέρμα έτοιμο να μεταφερθεί στο σημείο του ελλείμματος.  Είναι απαραίτητο ένα δεύτερο χειρουργείο για να αφαιρεθεί ο διατατήρας ιστών και να καλυφθεί το έλλειμμα.

δ. Τοπικοί κρημνοί

Το γειτονικό δέρμα της ουλής μπορεί να μεταφερθεί μόνο του είτε με τον υποκείμενο μυ προκειμένου να καλύψει σύνθετα ελλείμματα που έχουν οστό ή άλλα ανατομικά στοιχεία εκτεθειμένα.

ε. Ελεύθεροι κρημνοί

Δέρμα και λίπος με ή χωρις τον υποκείμενο μύ μεταφέρονται με μικροχειρουργική τεχνική σε απομεμακρυσμένα σημεία του σώματος μας για επανόρθωση σύνθετων ελλειμμάτων.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι από 30 λεπτά έως και 5 ώρες, ανάλογα το περιστατικό.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

  • Μετά την επέμβαση ο/η ασθενής θα πρέπει να φροντίζει πολύ προσεκτικά το τραύμα, καθαρίζοντάς το τακτικά με αντισηπτικό και σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του ιατρού.
  • Η χορήγηση παυσίπονων και αντιμικροβιακών φαρμάκων είναι απαραίτητη, ώστε να ομαλοποιηθεί η επούλωση των τραυμάτων.
  • Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από την 1η έως και τη 2η εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι η το αιμάτωμα, η κακή επούλωση , η φλεγμονή αλλά και η νέκρωση των μοσχευμάτων και των κρημνών.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.