BODY LIFT

Το Body Lift είναι μια χειρουργική διαδικασία, η οποία αναδιαμορφώνει και "ανυψώνει" το κάτω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιάς, των γοφών, των μηρών και των γλουτών. Η περίσσεια του δέρματος αφαιρείται και οι υποκείμενοι ιστοί ανορθώνονται. Πρόκειται ουσιαστικά για την κλασσική διαδικασία της κοιλιοπλαστικής, η οποία συνδυάζεται με ανόρθωση των γλουτών και των μηρών στην εξωτερική τους επιφάνεια. Η χειρουργική αυτή επέμβαση έχει ένδειξη ύστερα από μεγάλη απώλεια βάρους, είτε με δίαιτα, είτε μετά από μια χειρουργική επέμβαση, όπως το γαστρικό by-pass. Απευθύνεται σε άτομα, άνδρες ή γυναίκες που έχουν μεγάλη περίσσεια δέρματος στην κοιλιά, αλλά και τους γλουτούς.

 

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά

 1. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε και 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτα.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 5. Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό.

 

Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.

 

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Μετά την επέμβαση ο/η ασθενής συνήθως νοσηλεύεται για 1 - 3 νύχτες.

 

Χειρουργική τεχνική

Ο χειρουργός ξεκινάει με τον ασθενή σε ύπτια θέση.  Αρχικά διενεργείται η κοιλιοπλαστική. Η παραπάνω επέμβαση αφορά την αφαίρεση του περίσσιου δέρματος της κοιλιάς με τη βοήθεια μιας τομής χαμηλής και κρυμμένης στο εσώρουχο.  Στη συνέχεια πραγματοποιείται κατά κανόνα μια πλαστική συμπλησίαση των κοιλιακών μυών. Η  χειρουργική διαδικασία συνεχίζεται σε πρηνή θέση και διενεργείται τομή περιμετρικά του κορμού με αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος στους γλουτούς και στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών. Ο στόχος είναι να γίνει σε μια χειρουργική επέμβαση και η ανόρθωση των μηρών αλλά και των γλουτών.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι συνήθως 5-7 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό.

 

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει μια ελαστική φόρμα για διάστημα 6 περίπου εβδομάδων.
 • Τοποθετούμε 4-6 παροχετεύσεις, μικρά σωληνάκια δηλαδή, που βγαίνουν από το δέρμα προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρού κάτω από την τομή. Όλα αυτά τα σωληνάκια αφαιρούνται σταδιακά μέχρι και την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα.
 • Χορηγείται παυσίπονη και αντιβιοτική αγωγή μετεγχειρητικά.
 • Η επιστροφή στην εργασία και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνει έπειτα από 4 εβδομάδες.
 • Συνιστάται άμεση κινητοποίηση μετεγχειρητικά σε συνδυασμό με αντιπηκτική αγωγή.
 • Η σωματική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά μετά την 6η μετεγχειρητική εβδομάδα.
 • Το τελικό αποτέλεσμα της ουλής καθίσταται φανερό ένα χρόνο μετεγχειρητικά.
 • Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος για 6 εβδομάδες μετεγχειρητικά.
 • Ένα έτος μετά το χειρουργείο, γίνεται εκτίμηση του αποτελέσματος και αν κριθεί απαραίτητο πραγματοποιούνται μικρές διορθώσεις με τοπική αναισθησία.

 

Αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα φανερό μετά από την επέμβαση. Η κοιλιά είναι επίπεδη και ταυτόχρονα οι μηροί και γλουτοί είναι ανορθωμένοι.  Το οίδημα θα αρχίσει να υποχωρεί μετά την 6η εβδομάδα και το τελικό αποτέλεσμα γίνεται πλήρως αντιληπτό στον ένα χρόνο μετεγχειρητικά. Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση θα ενισχύσουν την τελική εικόνα.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι οι εξής:

Το αιμάτωμα, το οποίο αποφεύγεται με τη σωστή χειρουργική τεχνική και τη συμμόρφωση του ασθενούς  στις μετεγχειρητικές οδηγίες. Οι μελανιές αποτελούν πολύ συχνά φυσικό επακόλουθο της επέμβασης και υποχωρούν σταδιακά.

Η πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς αλλά και με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής.

Η φλεγμονή είναι μια επιπλοκή που εκμηδενίζεται με τις σωστές συνθήκες αντισηψίας του χειρουργείου, αλλά και με τη χορήγηση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Η κακή επούλωση ή η νέκρωση του δέρματος, είναι σπάνιες με τη χρήση σωστής χειρουργικής τεχνικής αλλά, και με τη διακοπή καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.

Η απώλεια της αισθητικότητας περιφερικά της ουλής είναι δυνατόν να παρατηρηθεί και επανέρχεται σταδιακά μέσα σε 3-12 μήνες.

Συμπερασματικά κανείς δεν πρέπει να υπερεκτιμήσει τους κινδύνους, αλλά απλά να συνειδητοποιήσει ότι περιγράφονται μέσα στα συνήθη πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης.