ΜΙΝΙ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η μίνι κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται προκειμένου να διορθωθεί μια τυχόν περίσσια δέρματος και όχι λίπους στην χαμηλή περιοχή της κοιλιάς.

Κατά τη διάρκεια της μικρής κοιλιοπλαστικής μπορούν να γίνουν επιπροσθέτως:

 1. Λιποαναρρόφηση της κοιλιάς και στα πλάγια.
  Η λιποαναρρόφηση έχει σκοπό να μειώσει το λίπος πάνω και κάτω από τον ομφαλό και τελικά να έχουμε μια πιο επίπεδη κοιλιά μετεγχειρητικά.
 2. Ραφή των ορθών κοιλιακών μυών.
  Κάτω από το λίπος της κοιλιάς υπάρχουν δύο επιμήκεις μύες, οι ορθοί κοιλιακοί, οι οποίοι περιβάλλονται από μια θήκη. Οι μύες αυτοί για πολλούς λόγους αλλά κυρίως μετά από πολλαπλές κυήσεις μετακινούνται προς τα πλάγια της κοιλιάς και απομακρύνονται μεταξύ τους. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει μια τέτοια διάσταση από την κλινική εξέταση τότε με μια ειδική τεχνική ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το χάσμα, φέρνει τους μύες στην αρχική τους θέση.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά
Αρχικά λαμβάνουμε ένα πλήρες ιστορικό αλλά και λεπτομερείς φωτογραφίες.
Ενημερώνουμε ότι

 1. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό.
 2. 8 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε και δεν τρώμε τίποτε.
 3. Δεν ξυριζόμαστε σε καμία περιοχή κοντά στην κοιλιά 10 ημέρες πριν από το χειρουργείο
 4. Καθαρίζουμε καλά τον ομφαλό με μια μπατονέτα.
 5. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 6. Φοράμε το πιο αποκαλυπτικό μας εσώρουχο και το οποίο να είναι περίπου στο ίδιο στυλ με το μαγιό, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον χειρουργό να σχεδιάσει την τομή σε σημείο που να κρύβεται.
 7. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 8. Προμηθευόμαστε το ειδικό πιεστικό ένδυμα.
 9. Ενημερώνουμε τον αναισθησιολόγο και τον πλαστικό χειρουργό για όλα τα προβλήματα υγείας που τυχόν έχουμε.

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Χειρουργική τεχνική

Με μια τομή χαμηλά στην κοιλιά και κρυμμένη στην περιοχή του μαγιό, αποκολλούμε το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς πάνω από τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος δίκην πυραμίδας. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται τομή γύρω από τον ομφαλό. Ο ομφαλός παραμένει στη θέση του. Το περίσσιο δέρμα κάτω από τον ομφαλό αφαιρείται. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορεί να διορθωθεί μια τυχόν διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

Η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι από 45 λεπτά μέχρι και 2 ώρες, ανάλογα το περιστατικό.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Γάζες για προστασία του τραύματος είναι απαραίτητες για 2 εβδομάδες. Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί κόλα με δίχτυ αυτό μένει σε επαφή με το τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
 2. Συμβουλεύουμε να χρησιμοποιηθεί πιεστικός κορσές για 3 εβδομάδες όλο το 24ωρο και ακόμα 3 εβδομάδες μόνο μέσα στην ημέρα.
 3. Η τομή θα είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά θα γίνεται λευκή με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εμφανές σε 1-3 έτη.
 4. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τούς πρώτους 3 μήνες.
 5. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 6. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο
 7. Η τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, μια λευκή γραμμή στην περιοχή του μαγιό θα είναι εμφανής μετά από τον πρώτο χρόνο. . Για την καλύτερη πορεία της τομής συνιστάται μασάζ με μια επουλωτική κρέμα κάθε μέρα και φύλλα σιλικόνης τοπικά στην τομή μέχρι το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 8. Μερικές ατέλειες στο τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστούν όπως μία εμφανής τομή ή άνοδος του τριχωτού της ηβικής περιοχής. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία μετά τον ένα χρόνο.

Επιπλοκές

 1. Αιματώματα: Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα. Για την αποφυγή αιματώματος ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια πολύ καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
 2. Φλεγμονή: Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο πλαστικός χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο αλλά το σημαντικότερο είναι η σωστή αποστείρωση των εργαλείων και οι συνθήκες αντισηψίας του χειρουργείου.
 3. Διάνοιξη του τραύματος: Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο πλαστικός χειρουργός δε ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4. Πνευμονική εμβολή: Πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 5. Υπαισθησία: Κυρίως στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 3 - 6 μήνες.
 6. Διάτρηση οργάνου: Σπάνια επιπλοκή. Μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης, αφού ο πλαστικός χειρουργός δουλεύει τυφλά.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υποτιμήσετε τους κινδύνους μιας μίνι κοιλιοπλαστικής, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.