ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά ουσιαστικά διορθώνει μόνιμα δύσμορφες περιοχές του σώματός μας που έχουν συσσωρευμένο περισσότερο από το επιθυμητό λίπος. Οι περιοχές αυτές είναι δύσκολο να βελτιωθούν ή να "τελειοποιηθούν" με δίαιτα ή γυμναστική. Η τεχνική της λιποαναρρόφησης πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Yves-Gerard Illouz το 1977.

Εφαρμογές

Στην πράξη, η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλά σημεία του σώματός μας, όπως:

 • Κοιλιά
 • Γλουτοί
 • Βραχίονες
 • Μηροί
 • Γόνατα
 • Κνήμες.

Με την εξέλιξη της τεχνικής είμαστε σε θέση να κάνουμε και διόρθωση άλλων περιοχών όπως:

 • Πηγούνι
 • Λαιμός
 • Οβάλ προσώπου.

Με μια σωστά εφαρμοσμένη επιφανειακή λιποαναρρόφηση, μπορούμε να διορθώσουμε και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας στα σημεία που επεμβαίνουμε. Αυτό οφείλεται στη σύσφιξη του δέρματος μετά από την τεχνική αυτή.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά.

λιποαναρρόφηση, ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Είναι απαραίτητη η λήψη φωτογραφιών προεγχειρητικά, βάσει των οποίων πραγματοποιείται και η συζήτηση με τον/την ενδιαφερόμενο/η.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

 1. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε και 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 5. Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό.

Είδος αναισθησίας

Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε τοπική σε συνδυασμό με μέθη για τις μικρές λιποαναρροφήσεις, είτε γενική αναισθησία αν πρόκειται για μεσαίες και μεγάλες επεμβάσεις. Η απόφαση θα παρθεί μετά από συζήτηση της/του ενδιαφερομένης/ου με τον αναισθησιολόγο και τον πλαστικό χειρουργό.

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Σε μικρές λιποαναρροφήσεις ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, ενώ σε μεσαίες και μεγαλύτερες περιπτώσεις, απαιτείται 1 ημέρα νοσηλείας.

Χειρουργική τεχνική

λιποαναρρόφηση, ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Κάθε χειρουργός υιοθετεί μια τεχνική που τον ικανοποιεί προσωπικά. Οι κανόνες όμως είναι αρκετά συγκεκριμένοι.

 • Οι τομές είναι πολύ μικρές και συχνά κρυμμένες σε φυσικές πτυχές του δέρματος, όπως η μηρογεννητική ή η μασχαλιαία πτυχή, αλλά και ο ομφαλός.
 • Το λίπος αναρροφάται με τη χρήση σειράς από ειδικές κάνουλες, οι οποίες προσαρμόζονται σε ένα δοχείο αρνητικής πίεσης. Με τη βοήθεια της κάνουλας, πραγματοποιούμε ένα "τούνελ" κάτω από το δέρμα δίχως να τραυματίζουμε νεύρα και αγγεία, αφού οι κάνουλες αυτές είναι στρογγυλές στην άκρη τους και ειδικά σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό.
 • Αναρροφούμε αρχικά το βαθύ λίπος και στη συνέχεια το επιφανειακό με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην κάνουμε κοιλότητες στο δέρμα.

Η ποσότητα του λίπους που θα αναρροφήσουμε εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που υπάρχει στην/στον ενδιαφερόμενη/ο και από την ποιότητα του δέρματός του/της, στοιχεία άκρως σημαντικά για την ποιότητα των αποτελεσμάτων μας.

λιποαναρρόφηση, ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να αναρροφούμε λιγότερο λίπος προκειμένου να αποφύγουμε την επιπλοκή αυτή.
Στο τέλος της λιποαναρρόφησης κλείνουμε με ράμματα τις μικρές τομές και φοράμε μια πιεστική φόρμα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα πιθανά αιματώματα, αλλά και να περιορίσουμε το μετεγχειρητικό οίδημα.

Η χρονική διάρκεια αυτού του χειρουργείου εξαρτάται από τις περιοχές που θα βελτιώσουμε, αλλά και από την ποσότητα του λίπους που θα αφαιρέσουμε. Γενικός κανόνας είναι να μην αφαιρεθούν περισσότερα από 3,5 λίτρα λίπους σε κάθε ενδιαφερόμενο/η. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών. Ένας μέσος χρόνος διάρκειας είναι 1 ή 2 ώρες (30 λεπτά έως 3,5 ώρες).

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Μετά από το χειρουργείο είναι αναμενόμενο να εμφανιστούν μερικές εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία της λιποαναρρόφησης, αλλά και ένα περιορισμένης έκτασης οίδημα.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως ήπιος, κυρίως λόγω της χρήσης λεπτών κανουλών και κάποιες φορές περισσότερο έντονος στις μεγάλες λιποαναρροφήσεις. Με απλά παυσίπονα, ο/η ενδιαφερόμενος/η επανέρχεται στις καθημερινές του/της δραστηριότητες 4 με 7 ημέρες μετά το χειρουργείο. Αυτό εξαρτάται ακόμη μια φορά από την ποσότητα του λίπους που αφαιρείται, αλλά και από το είδος της δραστηριότητας που ασκεί ο/η ενδιαφερόμενος/η. Αν ο/η ενδιαφερόμενος/η κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, τότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερες μέρες από κάποιον άλλον που κάνει καθιστική εργασία ή εργάζεται λίγες ώρες την ημέρα.
 • Οι εκχυμώσεις απορροφούνται  σε 10-15 ημέρες μετά από το χειρουργείο.
 • Η ελαστική φόρμα είναι απαραίτητο να τη φορά κανείς για 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, τις 3 πρώτες εβδομάδες 24 ώρες το 24ωρο και στη συνέχεια μόνο τις πρωινές ώρες για το υπόλοιπο διάστημα.
 • Για τις λιποαναρροφήσεις των κάτω άκρων, είναι απαραίτητη η χρήση μιας πιεστικής κάλτσας τις πρώτες 3 εβδομάδες 24/24ωρο και στη συνέχεια για άλλες 3 εβδομάδες αποκλειστικά τις πρωινές ώρες.
 • Μια γενικευμένη αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες μέρες μετά την λιποαναρρόφηση και κυρίως μετά από την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους.
 • Ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να ξεκινήσει γυμναστική 3 εβδομάδες μετά τη λιποαναρρόφηση.
 • Δεν επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο για 3 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.
 • Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης αρχίζουν και γίνονται ορατά 3 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο. Τότε το μεγαλύτερο ποσοστό του οιδήματος έχει απορροφηθεί. Το δέρμα χρειάζεται περίπου 6 μήνες με 1 έτος για να προσαρμοστεί στη νέα σιλουέτα και να συσφιχτεί ολοκληρωτικά.
 • Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται στους 6 μήνες μετά το χειρουργείο και τις περισσότερες περιπτώσεις ικανοποιεί τον/την ενδιαφερόμενο/η, εφόσον η ένδειξη ήταν σωστή και ο/η ενδιαφερόμενος/η κατανόησε πλήρως τις προεγχειρητικές οδηγίες. Η λιποαναρρόφηση εξαφανίζει άμεσα τις τοπικές εναποθέσεις λίπους.

Επιπλοκές

Ένας καλά εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές της λιποαναρρόφησης. Μερικές από αυτές είναι:

 1. Θρομβοεμβολικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση. Αποφεύγονται με περίδεση των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, με την άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση του/της ενδιαφερόμενου/ης και με τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων που χορηγούνται αμέσως μετά το χειρουργείο.
 2. Οι αιμορραγίες είναι πολύ σπάνιες, εκτός αν υπάρχουν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, για τις οποίες γίνεται έλεγχος προεγχειρητικά.
 3. Τα αιματώματα και η λεμφική συλλογή είναι επίσης πολύ σπάνιες επιπλοκές.
 4. Οι εκχυμώσεις είναι συχνές και απορροφώνται σε 10-15 ημέρες, ενώ μπορούμε να τις περιορίσουμε με τοπικές αλοιφές και φάρμακα από το στόμα.
 5. Οι νεκρώσεις του δέρματος με τις νέες τεχνικές είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιες. Παρατηρούνται σε τεχνικές λιποαναρρόφησης με μηχανήματα που καίνε και δεν αναρροφούν το λίπος.
 6. Οι λοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν με αντιβιοτικά τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το χειρουργείο. Αν οι λιποαναρροφήσεις γίνονται στο χώρο του χειρουργείου, η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια.
 7. Μεταβολικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν μετά από μεγάλες λιποαναρροφήσεις, τις οποίες όμως τις γνωρίζουμε και τις προλαμβάνουμε.
 8. Κάποιες φορές μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος ή ακόμη και πολύ μικρές ασυμμετρίες, οι οποίες 6 μήνες μετά το χειρουργείο μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία.

Αυτό που επιδιώκουμε να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας λιποαναρρόφησης. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο μιας χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής, που μπορεί όμως, όπως κάθε επέμβαση, να παρουσιάσει κάποιες φορές και επιπλοκές.
Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.