ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η Κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση, η οποία εκτελείται προκειμένου να διορθωθεί η περίσσια δέρματος και λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Κατά τη διάρκεια της Κοιλιοπλαστικής μπορούν να γίνουν επιπροσθέτως:

 1.  Λιποαναρρόφηση της κοιλιάς στις πλάγιες περιοχές
  Η λιποαναρρόφηση έχει σκοπό να μειώσει την ποσότητα του λίπους πάνω και κάτω από τον ομφαλό και τελικά να έχουμε μια πιο επίπεδη κοιλιά μετεγχειρητικά.
 2.  Ραφή των ορθών κοιλιακών μυών
  Κάτω από το λίπος της κοιλιάς υπάρχουν δύο επιμήκεις μύες, οι ορθοί κοιλιακοί, οι οποίοι περιβάλλονται από μια θήκη. Οι μύες αυτοί για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως μετά από   πολλαπλές κυήσεις, μετακινούνται προς τα πλάγια της κοιλιάς και απομακρύνονται μεταξύ τους. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει μια τέτοια διάσταση από την κλινική εξέταση, τότε με μια   ειδική τεχνική δύναται να επαναφέρει τους μύες στην αρχική τους θέση. Αυτό οδηγεί σε μια πιο επίπεδη κοιλιά μετεγχειρητικά, αλλά και βελτιώνει το τελικό σχήμα.

Τι πρέπει να γίνει προ/εγχειρητικά

 1.  Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2.  12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε και 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτα.
 3.  Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4.  Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 5.  Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για   τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6.  Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια,   αλλά και μετά την επέμβαση.
 7.  3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό.

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο 1-2 ημέρες.

Χειρουργική τεχνική

Με μια τομή χαμηλά στην κοιλιά και όσο γίνεται κρυμμένη στην περιοχή του μαγιό, αποκολλούμε το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς πάνω από τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος δίκην πυραμίδας. Για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε το δέρμα της κοιλιάς προς τα κάτω, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μια τομή γύρω από τον ομφαλό και να τον απελευθερώσουμε από το δέρμα της κοιλιάς. Ο ομφαλός παραμένει στη θέση του, απλά το δέρμα της κοιλιάς μετακινείται προς τα κάτω. Σε μια ολική κοιλιοπλαστική το δέρμα της κοιλιάς και το λίπος που βρίσκονται πάνω από τον ομφαλό μετακινούνται προς τα κάτω και ράβονται στην περιοχή που έχει γίνει η αρχική τομή. Με άλλα λόγια, το δέρμα κάτω από τον ομφαλό αφαιρείται τελείως κατά την κοιλιοπλαστική και εκείνο που είναι πάνω από τον ομφαλό κατεβαίνει χαμηλά στην τομή.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2-3 ώρες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1.  Εφαρμόζονται γάζες στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
 2.  Επιβάλλεται η χρήση πιεστικού κορσέ για 4 εβδομάδες όλο το 24ωρο και 2 εβδομάδες μόνο μέσα στην ημέρα.
 3.  Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή, με το τελικό αποτέλεσμα να μονιμοποιείται σε 1 με 3 χρόνια.
 4.  Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες.
 5.  Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 6.  Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο.
 7.  Η τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς. Θα μείνει μια λευκή γραμμή στην περιοχή του μαγιό. Για την καλύτερη επούλωση, συνιστάται μασάζ με μια κρέμα κάθε μέρα και εφαρμογή φύλλων   σιλικόνης τοπικά στην τομή, μέχρι το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 8.  Μερικές ατέλειες στο τελικό αποτέλεσμα είναι δυνατό να υπάρξουν, όπως εμφανής τομή. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία μετά τον ένα χρόνο.

Επιπλοκές

 1.  Αιματώματα: Μπορεί να εμφανιστούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα. Για την αποφυγή αιματώματος, ο πλαστικός χειρουργός κάνει πολύ   καλή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και αφήνει μια παροχέτευση στο τραύμα, η οποία συνήθως αφαιρείται 1-2 μέρες μετεγχειρητικά.
 2.  Φλεγμονή: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούνται αντιβιοτικά τόσο διεγχειρητικά, όσο και μετά το πέρας της επέμβασης.
 3.  Διάνοιξη του τραύματος: Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής, ο πλαστικός χειρουργός δεν ράβει το τραύμα με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4.  Πνευμονική εμβολή: Πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης. Προλαμβάνεται με αντιπηκτικά, αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του/της ενδιαφερόμενου/ης.
 5.  Υπαισθησία: Αφορά κυρίως στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό. Επανέρχεται σταδιακά μετά από 3 - 6 μήνες.
 6.  Διάτρηση οργάνου: Σπάνια επιπλοκή. Μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης.
 7.  Νέκρωση δέρματος: Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή, ο πλαστικός χειρουργός αποφεύγει να ράψει το τραύμα με μεγάλη τάση.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας Κοιλιοπλαστικής, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μια   χειρουργική επέμβαση σχετικά απλή, μέσα στα πλαίσια της οποίας όμως μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές.
Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.