ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΗΡΩΝ

Η χαλάρωση του δέρματος στην έσω επιφάνεια των μηρών είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες. Στην περίπτωση που η ποιότητα του δέρματος είναι καλή και το πρόβλημα είναι μόνο η περίσσεια του λίπους, τότε υπάρχει ένδειξη για λιποαναρρόφηση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, συνυπάρχει περίσσεια δέρματος και λίπους ταυτόχρονα και τότε η λύση είναι μονάχα η ανόρθωση των μηρών.

Σκοπός της επέμβασης

Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αφαιρεθεί το επιιπλέον δέρμα και λίπος,με αποτέλεσμα να ανορθωθεί η έσω επιφάνεια των μηρών.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά

Αφού ο πλαστικός χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό, θα πρέπει να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες της περιοχής όπου θα γίνει η επέμβαση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

 1. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε και 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο και 2 εβδομάδες μετά.
 5. Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλενόμαστε με φαρμακευτικό σαπούνι.

Είδος αναισθησίας

Η ανόρθωση μηρών μπορεί να γίνει με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία. Η απόφαση θα παρθεί μετά από συζήτηση με το χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1 ή 2 μέρες, ανάλογα την περίπτωση.

Χειρουργική τεχνική

Οι τομές μπορεί να γίνουν:

 1. Στη βουβωνική περιοχή προκειμένου να παραμείνουν “κρυμμένες” μέσα στο μαγιό.
 2. Κατά μήκος της έσω επιφάνειας των μηρών (σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης).

Στην πρώτη φάση του χειρουργείου πραγματοποιείται λιποαναρρόφηση της περιοχής. Μετά την εκτέλεση της επιθυμητής τομής, το περίσσιο δέρμα αφαιρείται και το δέρμα του μηρού σταθεροποιείται με ράμματα σε έναν πολύ δυνατό παρακείμενο ιστό, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος της τομής σε εμφανές σημείο και να αποκατασταθεί η ανατομία της περιοχής.

Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζουμε ένα ελαστικό κολάν.

Το χειρουργείο διαρκεί 2 - 3 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Είναι αρκετά πιθανό να παρουσιαστούν εκχυμώσεις και οίδημα τις πρώτες μέρες, ωστόσο όλα αυτά υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες χωρίς προβλήματα.
 2. Οι πόνοι σε γενικές γραμμές είναι ανεκτοί και υποχωρούν με απλά παυσίπονα.
 3. Τοποθετείται μια μικρή γάζα στο τραύμα για διάστημα περίπου 2 εβδομάδων.
 4. Συνιστάται η χρήση πιεστικού κολάν για 6 εβδομάδες καθ’όλο το 24ωρο.
 5. Η περίοδος της επούλωσης (γύρω στις 2 εβδομάδες) μπορεί να είναι λίγο δυσχερής, λόγω του σημείου της τομής.
 6. Είναι σημαντικό το καθημερινό πλύσιμο της περιοχής.
 7. Η τομή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή, με το τελικό αποτέλεσμα να γίνεται ορατό σε 1 με 3 έτη.
 8. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες.
 9. Προοδευτική επανέναρξη της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 10. Η τομή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, οπότε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνιστάται καθημερινό μασάζ με κρέμα μέχρι το επιθυμητό τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
 11. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 12. Συνιστάται αποχή από την εργασία 1 - 2 εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της εργασίας.
 13. Το τελικό αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται ορατό σε 3 μήνες και ολοκληρώνεται ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, έχοντας λιγότερο όγκο στην έσω επιφάνεια των μηρών με λείο και τεντωμένο δέρμα.

Επιπλοκές

 1. Αιματώματα: Είναι δυνατόν να εμφανιστούν μικροί μώλωπες σε συνδυασμό με συλλογή αίματος κάτω από την τομή. Προς αποφυγή του αιματώματος, ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να κάνει επιμελή αιμόσταση.
 2. Φλεγμονή: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούμε αντιβιοτικά, τόσο διεγχειρητικά, όσο και άμεσα μετεγχειρητικά.
 3. Διάνοιξη του τραύματος: Η συρραφή του τραύματος δεν γίνεται με μεγάλη τάση στο δέρμα.
 4. Πνευμονική εμβολή: Πρόκειται για μια πιθανή επιπλοκή οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης, η οποία προλαμβάνεται με αντιπηκτικά φάρμακα αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 5. Εμφανής ουλή: Σε γενικές γραμμές, οι ουλές σε εκείνο το σημείο είναι αισθητικά πολύ καλές και ουσιαστικά σχεδόν εξαφανίζονται. Υπάρχει η πιθανότητα καθόδου της ουλής, δηλαδή να είναι φανερή με το εσώρουχο ή το μαγιό. Πιθανές ασυμμετρίες ή αστοχίες αξιολογούνται σε διάστημα ενός έτους μετά το χειρουργείο και διορθώνονται συνήθως με τοπική αναισθησία.
 6. Συλλογή λέμφου κάτω από την ουλή: Πρόκειται για απάνια επιπλοκή. Αντιμετωπίζεται με παρακέντηση της συλλογής.
 7. Νέκρωση δέρματος: Σπάνια επιπλοκή αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
 8. Υπαισθησία της τομής: Δύναται να υπάρχει μειωμένη αισθητικότητα στο χειρουργικό τραύμα, η οποία κατά κανόνα επανέρχεται σε 3-6 μήνες.

Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους πιθανούς κινδύνους, αλλά απλά να συνειδητοποιήσετε ότι τελικά πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση σχετικά απλή, η οποία μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.
Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.