ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

Η μειωτική μαστών είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται με γενική αναισθησία και έχει ως σκοπό τη μείωση του μεγέθους αλλά και την ταυτόχρονη ανόρθωση των μαστών. Σε όλες τις περιπτώσεις διενεργείται μια τομή περιμετρικά και κάτωθεν της θηλής. Σε μεγάλους μαστούς είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα και μια τομή παράλληλη με την υπομάστιο πτυχή. Στο σημείο δηλαδή που τελειώνει ο μαστός και αρχίζει η κοιλιά.

Σκοπός της επέμβασης

Ο στόχος θα πρέπει να είναι να τοποθετηθεί η θηλή πιο ψηλά και να γεμίσει ο άνω πόλος του μαστού, ο οποίος είναι συχνά άδειος μετά την πάροδο των ετών αλλά και μετά από πολλαπλούς θηλασμούς.

Χειρουργική τεχνική

Μειωτική Μαστών, ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

Σε περίπτωση μείωσης αφαιρείται και ο μαζικός αδένας. Στα σημεία της δερματικής τομής γίνεται ενδοδερμική ραφή με απορροφήσιμα ράμματα.

Προεγχειρητικές Οδηγίες

3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό

Πιθανές επιπλοκές της μειωτικής μαστών

 1. Αιματώματα
  Δύναται να εμφανισθούν από μικροί μώλωπες μέχρι και συλλογή αίματος μέσα στο μαστό. Προς αποφυγή του αιματώματος ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί επιμελή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ταυτοχρόνως τοποθετεί και από μια συσκευή παροχέτευσης σε κάθε μαστό που συλλέγει την όποια πιθανή συλλογή αίματος. Οι παροχετεύσεις αυτές βγαίνουν από την 2η μέχρι και την 3η μετεγχειρητική ημέρα.
 2. Φλεγμονή
  Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή ο Πλαστικός Χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.
 3. Διάνοιξη τραύματος
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής, η συρραφή του δέρματος δεν θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη τάση.
 4. Πνευμονική εμβολή
  Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτική αγωγή αμέσως μετεγχειρητικά καθώς και με ταχεία κινητοποίηση του ασθενούς.
 5. Υπαισθησία
  Εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή της θηλής και επανέρχεται σταδιακά μετά από 6-18 μήνες.
 6. Νέκρωση δέρματος
  Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός αποφεύγει να συγκλείνει το τραύμα με μεγάλη τάση. Αποτελεί πλέον σπάνια επιπλοκή με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

 1. Επικάλυψη του τραύματος με γάζες για περίπου 2 εβδομάδες
 2. Πιεστικό σουτιέν για διάστημα 6 εβδομάδων καθ’ όλο το 24ωρο.
 3. Η δερματική ουλή είναι κόκκινη τους πρώτους 3 μήνες και σταδιακά γίνεται λευκή με τελικό αποτέλεσμα να είναι εμφανές σε 1 με 3 χρόνια.
 4. Η τομή δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τους πρώτους 3 μήνες.
 5. Προοδευτική επανέναρξη της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 6η εβδομάδα.
 6. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι φανερό μετά τον πρώτο χρόνο από το χειρουργείο. Στην αρχή το στήθος είναι πολύ ψηλά και σταδιακά πέφτει με φυσικό τρόπο.
 7. Η δερματική ουλή δεν θα εξαφανιστεί εντελώς.
  Για την καλύτερη πορεία της ουλής συνιστάται μασάζ με ειδική κρέμα καθημερινά και επιθέματα σιλικόνης τοπικά στην τομή μέχρι το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
 8. Μικρές ατέλειες μπορεί να εμφανιστούν όπως π.χ. μια εμφανής ουλή. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία μετά τον πρώτο χρόνο από την επέμβαση.
 9. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας μειωτικής ή ανόρθωσης μαστών αλλά απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Ο Πλαστικός Χειρουργός θα ενημερώσει πλήρως τον ενδιαφερόμενο για όλες τις δυνατές επιλογές, τα οφέλη, αλλά και τις πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής διαδικασίας.