ΕΙΣΟΛΚΗ ΘΗΛΗΣ

Η Εισολκή θηλής είναι ένα συχνό φαινόμενο και αφορά άντρες και γυναίκες. Σε αυτή την περίπτωση η θηλή έλκεται προς τα μέσα πλήρως ή και μερικώς.

Ποια είναι τα αίτια μιας εισολκής θηλής;

 • Εκ γενετής
 • Διάφορες φλεγμονές των μαστών
 • Ύστερα από θηλασμό ή πολλές κυήσεις
 • Ξαφνική απώλεια βάρους
 • Τραυματισμός μαστών
 • Γυναικομαστία (για τους άνδρες)
 • Σε κακοήθεια μαστού

 

Πώς διαχωρίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης;

Η εισολκή της θηλής διακρίνεται σε τρείς βαθμούς ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Εισολκή 1ου βαθμού: Σε αυτή την περίπτωση η θηλή βγαίνει προς τα έξω με απλή πίεση των δακτύλων των χεριών γύρω από τη θηλαία άλω.

Εισολκή 2ου βαθμού: Σε αυτή την περίπτωση η θηλή βγαίνει προς τα έξω με μεγαλύτερη δυσκολία, αφού πιεστεί με τα δάχτυλα των χεριών και ξαναμπαίνει μέσα μόλις σταματήσει η πίεσης των δακτύλων. Όταν μια γυναίκα έχει εισολκή θηλής 2ου βαθμού, τότε η διαδικασία θηλασμού είναι πολύ δύσκολη, σχεδόν ανέφικτη.

Εισολκή 3ου βαθμού: Σε αυτή την περίπτωση η θηλή δεν βγαίνει προς τα έξω ούτε με δυνατή άσκηση πίεσης των δακτύλων. Οι γυναίκες που έχουν εισολκή θηλής 3ου βαθμού αφενός δεν μπορούν να θηλάσουν φυσικά, αφ' εταίρου συναντούν συχνά δερματικά προβλήματα λόγω της αδυναμίας σωστού καθαρισμού της θηλής.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά

Πλησιάζοντας την χειρουργική επέμβαση

 1. Διακοπή λήψης φαρμάκων ή σκευασμάτων που περιέχουν ασπιρίνη πριν την επέμβαση, αλλά και 3 ημέρες μετά.
 2. Διακοπή καπνίσματος 6 εβδομάδες πριν την επέμβαση και 1 εβδομάδα μετά, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επιπλοκών.
 3. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό

 

Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

 Παραμονή στο Νοσοκομείο

Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Χειρουργική τεχνική

Η επέμβαση εισολκής θηλής γίνεται με δύο διαφορετικές τεχνικές:

 

Με Διατομή των Γαλακτοφόρων Πόρων: Με μία τομή στο όριο της θηλής με τη θηλαία άλω δια τέμνονται οι γαλακτοφόροι πόροι, στην τάση των οποίων οφείλεται η εισολκή της θηλής. Η θηλή με ράμματα διατηρείται για 5 μέρες σε τάση προς τα έξω. Τα ράμματα συνήθως είναι μη απορροφήσιμα και κόβονται 15 μέρες μετά τη διόρθωση. Μετά από την εφαρμογή αυτής της  επέμβασης ο θηλασμός καθίσταται αδύνατος.

 

Χειρουργική Επέμβαση Διατήρησης των Γαλακτοφόρων Πόρων: Με την τεχνική αυτή οι γαλακτοφόροι πόροι διατηρούνται, γίνεται μια προσπάθεια να διαταθούν με ειδικές τεχνικές εσωτερικές και εξωτερικές. Σε αυτή την περίπτωση δεν επηρεάζεται ένας μελλοντικός θηλασμός. Το μειονέκτημα είναι ότι το ποσοστό υποτροπής της εισολκής της θηλής είναι μεγαλύτερο σε αυτή την περίπτωση.

 

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 30 - 40 λεπτά.

 

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Η ανάρρωση είναι άμεση και ανώδυνη. Μετά την επέμβαση οι θηλές καλύπτονται με ένα επίθεμα, ώστε να μην τρίβονται με τα ρούχα ή τα εσώρουχα.
 • Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

Επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές έπειτα από μία τέτοια επέμβαση είναι το αιμάτωμα, η φλεγμονή και η κακή επούλωση. Η αδυναμία θηλασμού και η  πιθανότητα να υποτροπιάσει η εισολκή είναι πιθανές απώτερες επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.