Με τον όρο υποπλαστικοί μαστοί, εννοούμε έναν όγκο υπολειπόμενο σε σχέση με την μορφολογία του σώματος της ενδιαφερόμενης. Θα μπορούσε να είναι μια υποπλασία που προϋπάρχει από την γέννηση, αλλά θα μπορούσε να προκύψει και μεταγενέστερα μετά από μια μεγάλη απώλεια κιλών, αλλά και μετά από μια εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από θηλασμό. Μπορεί να υπάρχει μόνη της, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από μια πτώση του μαστού, δηλαδή μια υποχώρηση του αδένα προς τα κάτω.

Σκοπός της επέμβασης
Για τις γυναίκες: Ο σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αυξηθεί ο όγκος του μαστού με τη βοήθεια αυτόλογου λίπους μέσα στον αδένα ή στο μείζονα θωρακικό μυ και να γεμίσει κυρίως η περιοχή του ντεκολτέ και του άνω πόλου του μαστού, αλλά και να διορθώσει τυχόν ασυμμετρίες.
Βάσει των Γαλλικών πρωτοκόλλων μια γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε λιποπλαστική των μαστών, αν είναι κάτω από 35 έτη και αν δεν έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά της.

Για τους άνδρες: Στους άνδρες σκοπός είναι να δοθεί όγκος στην περιοχή των μυών είτε για αισθητικούς λόγους είτε σε περιπτώσεις απλασίας μυών του θωρακικού τοιχώματος (σύνδρομο Poland).

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά
Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς, θα τραβήξει κάποιες φωτογραφίες της περιοχής που θα γίνει η επέμβαση. Mια μαστογραφία ή ένας υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά είναι απαραίτητα.

Πριν την επέμβαση :

 • Θα πρέπει να γίνει διακοπή στην ασπιρίνη, στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στη βιταμινη Ε, 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.
 • Διακοπή καπνίσματος 2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο, προς αποφυγήν επιπλοκών στην αναισθησία.
 • Αποχή από το αλκοόλ 1 εβδομάδα πριν και 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο.
 • Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικος από τροφή και νερό από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της επέμβασης.
 • 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται συνήθως με ολική αναισθησία. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με μέθη.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

Χειρουργική τεχνική
Η χειρουργική τεχνική είναι απλή.
Κάθε χειρουργός υιοθετεί έναν τρόπο που θα εφαρμόσει την λιποπλαστική ο οποίος διαφέρει από χειρουργό σε χειρουργό. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες εφαρμογής. Σημειώνονται οι περιοχές στο σώμα που θα γίνει η λιποαναρρόφηση σε όρθια θέση. Σε αυτό το σημείο ο ασθενής μπορεί να υποδείξει περιοχές που θα ήθελε να διορθώσει με λιποαναρρόφηση. Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες περιοχές για να πάρουμε το λίπος είναι η κοιλιά και η περιοχή εσωτερικά των γονάτων. Ο χειρουργός σημειώνει και τις περιοχές έγχυσης του λίπους στο μαστό.
Η συλλογή του λίπους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ατραυματικό με ειδικές μικρές κάνουλες, μέσα από μικρές τομές των 2 χιλιοστών οι οποίες είναι καλά κρυμμένες στο σώμα μας, όπως μέσα στον ομφαλό, σε φυσικές πτυχές όπως οι μηρογεννητικές περιοχές, αλλά και σε προϋπάρχουσες τομές. Στης συνέχεια αυτό το λίπος τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες και μπορεί να φυγοκεντρηθεί, μια διαδικασία δηλαδή από την οποία μπορούμε να πάρουμε το καθαρό λίπος χωρίς προσμίξεις με στοιχεία του αίματος. Εξαρτάται από τον χειρουργό αν θέλει να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία διαλογής του λίπους ή όχι.
Η έγχυση του λίπους γίνεται με την βοήθεια μικρών κανουλών και από πολύ μικρές τομές, περίπου ένα χιλιοστό. Οι τομές γίνονται στην υπομάστιο πτυχή και στην περιοχή της θηλαίας άλω. Θα πρέπει το λίπος να διανεμηθεί ομοιόμορφα στους ιστούς με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μικρό λιποκύτταρο να έρχεται σε επαφή με τούς αιματούμενους γύρω ιστούς, έτσι ώστε να μπορεί να ζήσει και να μην απορροφηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα του λίπους που θα παραμείνει στον οργανισμό.
Χρόνος ζωής του λίπους:
Ένα ποσοστό λίπους απορροφάται από τον οργανισμό. Ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη χειρουργική τεχνική, το σημείο έγχυσης του λίπους, τη διατροφή. Αυτό το λίπος που θα μείνει, μένει για πάντα στο σημείο έγχυσης και δεν απορροφάται ξανά.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 1-2 ώρες ανάλογα την περίπτωση.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Μετά το χειρουργείο είναι πιθανές κάποιες μικρές ενοχλήσεις στο στήθος, οι οποίες αντιμετωπίζονται πλήρως με απλά παυσίπονα.
 2. Οίδημα και εκχυμώσεις υπάρχουν τις πρώτες μέρες σε κάποιες περιπτώσεις και υποχωρούν σταδιακά χωρίς προβλήματα.
 3. Σουτιέν στο γυναικείο μαστό, για 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο.
 4. Οι τομές δεν είναι φανερές μετά από ένα μήνα.
 5. Προοδευτική ανάκτηση της γυμναστικής επιτρέπεται μετά την 4ηεβδομάδα.
 6. Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας θα αναφερθούν από τον αναισθησιολόγο στον προεγχειρητικό έλεγχο. Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αναισθησίας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και οι κίνδυνοι είναι στατιστικά ασήμαντοι.
 7. Συνιστάται αποχή από την εργασία 2 ημέρες.
 8. Το τελικό αποτέλεσμα ξεκινά να εκτιμάται σε 6 μήνες.
 9. Ο θηλασμός επιτρέπεται κανονικά, αφού η έγχυση λίπους στο μαστό δεν φαίνεται να έχει καμία επίπτωση στο θηλασμό μια γυναίκας.
 10. Σε περίπτωση που η ασθενής χρειαστεί μελλοντικά να κάνει υπέρηχο μαστών ή μαστογραφία, θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώσει τον ακτινολόγο για την επέμβαση που έχει κάνει στο στήθος.

Επιπλοκές

 1. Αιματώματα: Συνήθως εμφανίζονται μικροί μώλωπες στην περιοχή έγχυσης λίπους.
 2. Φλεγμονή: Για αποφυγή αυτής της επιπλοκής ο Πλαστικός Χειρουργός χορηγεί αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το χειρουργείο.
 3. Πνευμονική εμβολή: Επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης που προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 4. Λιπονέκρωση: Για την αποφυγή αυτής της επιπλοκής γίνονται μικρές εγχύσεις λίπους σε κάθε σημείο προκειμένου όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό λιποκυττάρων να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.
 5. Εμβολή λίπους: Σπάνια επιπλοκή, ειδικά αν η τεχνική γίνεται από έναν έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο Πλαστικό Χειρουργό.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας αυξητικής μαστών, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής, που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.