ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

Η Μαστεκτομή είναι μία αρκετά συχνή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται όλος ο μαστός μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα. Είναι απόφαση της ίδιας της γυναίκας αν θα προχωρήσει σε αποκατάσταση μαστού. Η αποκατάσταση μπορεί να είναι άμεση είτε μεταγενέστερη.

Η αποκατάσταση του μαστού  μπορεί να γίνει:

 Με Διάταση ιστών.

Η  διάταση ιστών είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αποκατάστασης και γίνεται σε 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση είτε την ίδια στιγμή της μαστεκτομής είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, εισάγουμε ένα “μπαλόνι” (διατατήρα ιστών) στην ανατομική θέση του μαστού. Περιμένουμε μέχρι την πλήρη επούλωση των τομών η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 εβδομάδες και στη συνέχεια  φουσκώνουμε τον διατατήρα σταδιακά.  Η έγχυση γίνεται κάθε εβδομάδα με φυσιολογικό ορό μέσω  μιας βαλβίδας, την οποία εντοπίζουμε με ένα μαγνήτη. Η διαδικασία είναι μία απλή ένεση στο σημείο της βαλβίδας στο δέρμα. Φουσκώνουμε σταδιακά μέχρι να φτάσουμε τον επιθυμητό όγκο. Όταν επιτύχουμε τον όγκο που επιθυμούμε περιμένουμε περίπου 3 μήνες έτσι ώστε το δέρμα να συνηθίσει την καινούρια κατάσταση. Στη δεύτερη φάση αφαιρούμε το διατατήρα και στη θέση του τοποθετούμε τις μόνιμες προθέσεις. Την ίδια στιγμή μπορούμε στην περίπτωση της μονόπλευρης αποκατάστασης να ανορθώσουμε ή να μικρύνουμε ή να μεγαλώσουμε τον έτερο μαστό. Στην τρίτη φάση η οποία είναι μετά από 6 μήνες από το τελευταίο χειρουργείο στις περισσότερες περιπτώσεις, δημιουργούμε τη νέα θηλή και θηλαία άλω . Η τελευταία φάση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Πλεονεκτήματα

  1. Δεν δημιουργούμε στο σώμα μας επιπλέον τομές
  2. Εύκολο , γρήγορο και πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.
  3. Τα μικρότερα σε βαρύτητα χειρουργεία
  4. Απλή τεχνική

Μειονεκτήματα

  1. Εισαγωγή ενός ξένου σώματος
  2. Αυξημένες επιπλοκές σε περίπτωση ακτινοβολίας

Με πλατύ ραχιαίο μυ.

Με την τεχνική αυτή, μεταφέρουμε ολόκληρο τον Πλατύ Ραχιαίο μυ μπροστά στη θέση του μαστού. Ο πλατύς ραχιαίος μύς είναι διπλός και ξεκινά κάτω από την ωμοπλάτη και καταλήγει στα οστά της λεκάνης. Είναι ένας μακρύς και πολύ λεπτός μυς. Τον προετοιμάζουμε από μια τομή η οποία είναι κρυμμένη στο σουτιέν και τον μεταφέρουμε στο σημείο του μαστού μέσα από ένα τούνελ κάτω από τη μασχάλη. Μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο ένα τμήμα του μυός ή ολόκληρο το μύ μαζί ή και χωρίς δέρμα, όπως επίσης με ή χωρίς το λίπος της πλάτης.

Πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο συγκεκριμένος κρημνός είναι ασφαλής και πολύ σπάνια μας απογοητεύει.

Μειονεκτήματα είναι ότι δημιουργούμε μια ακόμη τομή στο σώμα μας η οποία όμως τελικά περνάει απαρατήρητη. Επίσης σε αποκατάσταση μεγάλων μαστών είναι απαραίτητη η χρήση ξένου σώματος (πρόθεση).

Με κρημνό από την κοιλιά.

Η εκμετάλλευση της κοιλιάς για αποκατάσταση του μαστού έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη περίσσειας δέρματος στην περιοχή κάτω από το ομφαλό. Μεταφέρουμε το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς στην περιοχή του μαστού είτε μέσω ενός τούνελ είτε ελεύθερα με μικροχειρουργική. Η ελεύθερη μεταφορά ιστών έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται συμμετρία του έτερου μαστού την ίδια χρονική στιγμή με την αποκατάσταση είτε σε δεύτερο χρόνο. Η θηλή και η θηλαία άλως αποκαθίστανται και πάλι 6 μήνες μετά από το τελευταίο χειρουργείο.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι χρησιμοποιούνται αυτόλογοι ιστοί και καθόλου προθέσεις. Επίσης την ίδια χρονική στιγμή η γυναίκα απολαμβάνει και μία περισσότερο επίπεδη κοιλιά.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι ότι στο νέο μαστό δεν έχουμε καθόλου αίσθηση. Επίσης το χειρουργείο είναι ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια χειρουργείο με περισσότερες επιπλοκές.

Με μεταφορά λίπους.

Από πολύ μικρές τομές είτε από την κοιλιά είτε περισσότερο συχνά από τα πλαϊνά της κοιλιάς και τους μηρούς, με τη βοήθεια της λιποαναρρόφησης σε σημεία που υπάρχει περίσσεια λίπους συλλέγουμε λίπος με τις καλύτερες συνθήκες  μέσω μίας εξειδικευμένης συσκευής. Το λίπος αυτό τοποθετείται με κάνουλές σε ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι

  • Οι τομές είναι πολύ μικρές (1-2mm)
  • Ο πόνος αφορά μόνο την ενόχληση στο σώμα μετά τη λιποαναρρόφηση.
  • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον μαστό με μία συνεδρία για αυτό το λόγο χρειάζονται πολλαπλές. Το συστήνουμε για αποκατάσταση μικρών μαστών ή για διορθώσεις άλλων τεχνικών αποκατάστασης.

Με κρημνό από τους έσω μηρούς.

Η περιοχή των έσω μηρών χρησιμοποιείται για αποκατάσταση μαστού. Οι τομές στην έσω επιφάνεια των μηρών είναι όσο περισσότερο γίνεται κρυμμένες στο εσώρουχο. Οι μαστοί είναι μικροί μετά από αυτή τη μέθοδο αποκατάστασης και χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική αν δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κοιλιά. Η μέθοδος αυτή απαιτεί μικροχειρουργική εμπειρία.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.