ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η μύτη μας είναι το κεντρικό όργανο στο πρόσωπό μας,  βασικός παράγοντας σωστής αναπνοής και ίσως από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Η πλαστική χειρουργική, μπορεί να διορθώσει λειτουργικές, αλλά και αισθητικές, ανωμαλίες της μύτης.

Αισθητικές εφαρμογές

 1. Διόρθωση του άξονα της μύτης.
 2. Μείωση ή και αύξηση της ράχης της μύτης.
 3. Αύξηση ή μείωση του μήκους της μύτης.
 4. Αύξηση ή μείωση των ρωθώνων.
 5. Μείωση του πλάτους της μύτης.

Επανορθωτικές εφαρμογές

 1. Επαναφορά της λειτουργίας και της εμφάνισης της μύτης, ύστερα από κάποιο ατύχημα.
 2. Διόρθωση της αναπνοής.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά

Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς, θα πρέπει να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες της περιοχής που θα γίνει η επέμβαση.

Η επέμβαση συνιστάται στις γυναίκες άνω των 17 και στους άντρες άνω των 18 ετών και αυτό γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη της μύτης με το πέρας της εφηβείας.

Πλησιάζοντας την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

 1. Αν παίρνει ασπιρίνη, θα πρέπει να την σταματήσει 2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο.
 2. Να μην καταναλώσει αλκοόλ τις 2 τελευταίες εβδομάδες πριν το χειρουργείο.
 3. Να μην καταναλώσει ροφήματα βοτάνων ή συμπληρώματα διατροφής βοτάνων 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο.
 4. Να μην πιει καφέ 48 ώρες πριν το χειρουργείο.
 5. Προτείνεται λήψη βιταμίνης C 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο
 6. Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό 12 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα του χειρουργείου.
 7. Θα πρέπει να έχει πλύνει καλά την περιοχή του προσώπου και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι βαμμένες.

 

Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται συνήθως με ολική αναισθησία. Σπανίως, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή και με μέθη. 

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να μείνει για μερικές ώρες στο νοσοκομείο και να μην οδηγήσει για τις πρώτες 24 ώρες. Σπανίως νοσηλεύονται οι ασθενείς το βράδυ.

Χειρουργική τεχνική

Υπάρχουν 2 ειδών ρινοπλαστικές επεμβάσεις: η ανοιχτή και η κλειστή ρινοπλαστική.

Στην πρώτη, η τομή διενεργείται στο πιο στενό μέρος της στυλίδας (το σημείο ανάμεσα στα ρουθούνια) και προεκτείνεται στα ρουθούνια, ενώ στην δεύτερη, οι τομές διενεργούνται μέσα στον βλεννογόνο των ρουθουνιών. Ανάλογα με το είδος των αλλαγών που απαιτούνται να γίνουν στον κάθε ασθενή, επιλέγεται είτε η ανοιχτή, είτε η κλειστή μέθοδος.

Η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι από 1 έως 3 ώρες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης.

Γενικές μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να κοιμάστε με 2 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι για τις πρώτες 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Τις πρώτες 72 ώρες μετά την επέμβαση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάλτε θρυμματισμένο πάγο σε μια παγοσακούλα ώστε να μειωθούν οι μελανιές και το πρήξιμο. Μην πιέσετε τον ρινικό νάρθηκα.
 • Είναι φυσιολογικό το πρήξιμο 48 ώρες μετά την επέμβαση, το οποίο κορυφώνεται μεταξύ 48 – 72 ωρών.
 • Αν πονάτε, παίρνετε παυσίπονα κάθε 3 – 4 ώρες. Είναι καλύτερα να μην τα παίρνετε νηστικοί. Αν δεν πονάτε, δεν χρειάζονται τα παυσίπονα. Σε περίπτωση παυσίπονου, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Αν έχετε άγχος, αναφέρετε το στον ιατρό σας.
 • Αμέσως μετά την επέμβαση, από την ίδια μέρα, ξεκινήστε μία ελαφριά διατροφή με υγρά μόνο. Την επόμενη μέρα μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια, κανονική διατροφή, αλλά για 2 εβδομάδες αποφύγετε τροφές που απαιτούν υπερβολική κίνηση των χειλιών, π.χ. μήλα, καλαμπόκι κλπ.
 • Πιθανόν να έχετε ρινικές εκκρίσεις αίματος για 3 – 4 μέρες και ίσως χρειαστεί να αλλάζετε συχνά τη γάζα κάτω από τη μύτη σας. Μην ξύσετε ή καθαρίσετε τη μύτη σας, γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει την έκκριση. Θα μπορέσετε να αφαιρέστε τη γάζα από τη μύτη και την ταινία από τα μάγουλά σας όταν σταματήσουν οι εκκρίσεις.
 • Για να αποφύγετε την αιμορραγία, μην ρουφήξετε ή φυσήξετε τη μύτη σας για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Προσπαθήστε να μην φτερνίζεστε, αλλά αν συμβεί αυτό, φτερνιστείτε από το στόμα.
 • Όσο έχετε τον ρινικό νάρθηκα, μπορείτε να πηγαίνετε στο κομμωτήριο για να λουστείτε, ώστε να αποφευχθεί το νερό να πάει στο νάρθηκα.
 • Διατηρήστε το εσωτερικό των ρουθουνιών σας και τα ράμματά σας καθαρά, χρησιμοποιώντας Q-tip μαζί με ένα λεπτό στρώμα αντιβιοτικής αλοιφής. Αυτό θα αποτρέψει την δημιουργία κρούστας. Μπορείτε να προχωρήσετε το Q-tip μέσα στη μύτη μέχρι το βαμβάκι, αλλά όχι πιο μέσα. Όσο οι κινήσεις μέσα στη μύτη είναι απαλές, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
 • Αποφύγετε τις επίπονες δραστηριότητες, οι οποία θα αυξήσουν τους παλμούς της καρδιάς στους 100 / λεπτό (π.χ. αεροβική άσκηση, βαριά αντικείμενα ή σκύψιμο) για τις 3 πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά από 2 εβδομάδες θα μπορέσετε να αυξήσετε σταδιακά τις δραστηριότητές σας και να τις ομαλοποιήσετε στο τέλος της τρίτης εβδομάδας.
 • Αποφύγετε να χτυπήσετε την μύτη σας για τις 4 πρώτες εβδομάδες.
 • Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, μην φορέσετε γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο πάνω στη μύτη σας για 4 εβδομάδες. Τα γυαλιά θα τα στερεώνετε στο μέτωπό σας (θα σας δείξει ο γιατρός σας πώς). Θα μπορέσετε να φορέσετε φακούς επαφής, αμέσως μόλις υποχωρήσει το πρήξιμο.
 • Το δέρμα της μύτης σας θα είναι ευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο μετά την επέμβαση. Προστατέψτε τη μύτη σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο για 6 μήνες. Φορέστε φαρδύ καπέλο και / ή βάλτε ένα πολύ καλό αντηλιακό (με δείκτη 20 ή μεγαλύτερο) με ακτίνες UVA & UVB, αν πρόκειται να εκτίθεστε στον ήλιο για μεγάλο διάστημα.
 • Ο ρινικός νάρθηκας θα αφαιρεθεί 6 – 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, μπορείτε να πλύνετε τη μύτη σας απαλά με ένα ήπιο σαπούνι και μπορείτε να βάλετε και make-up. Αν η μύτη σας είναι στεγνή, μπορείτε να βάλετε ενυδατική κρέμα.
 • Μπορεί να νοιώσετε την άκρη της μύτης μερικές φορές μουδιασμένη μετά την ρινοπλαστική και τα μπροστινά σας δόντια να τα νιώθετε «παράξενα», αλλά αυτή η αίσθηση θα εξαλειφθεί σιγά – σιγά.
 • Το περισσότερο πρήξιμο θα έχει φύγει 2 – 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Συνήθως, το υπόλοιπο 10 % του πρηξίματος θέλει περίπου 1 χρόνο για να φύγει. Μπορεί να νιώθετε τη μύτη σας δύσκαμπτη όταν χαμογελάτε ή όχι ευέλικτη όπως πριν. Αυτό δεν είναι κάτι που θα το παρατηρήσει εύκολα κάποιος σε εσάς και τα πράγματα θα επιστρέψουν σιγά – σιγά στο φυσιολογικό τους.
 • Αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα για τις 3 πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Όλες οι τομές θα είναι πολύ ευαίσθητες στην ακτινοβολία, κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη 15 ή μεγαλύτερο.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας, ως προς τη χρήση των φαρμάκων.
 • Αν νιώθετε  ναυτία, τάση προς έμετο, εξάνθημα, δύσπνοια ή διαθερμία ύστερα από τη λήψη των φαρμάκων σας, ή αν ανεβάσετε πυρετό άνω των 38 βαθμών C, εμφανίσετε ερυθρότητα στο δέρμα ή αν νιώθετε πόνο στην χειρουργημένη περιοχή, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
 • Ύστερα από την αφαίρεση των ραμμάτων και του νάρθηκα, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο για να αφαιρέσετε απαλά τυχόν κρούστα στο εσωτερικό της μύτης, ειδικά αν είχατε εσωτερική επέμβαση στη μύτη, όπως διόρθωση διαφράγματος ή εκτομή της κάτω ρινικής κόγχης.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιοδικά ρινικό σπρέι ΜΟΝΟ για τις 2 πρώτες εβδομάδες μετεγχειρητικά για βελτίωση της αναπνοής ή αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο το σπρέι θα σας βοηθήσει στο να μην βουλώσουν τα αυτιά και η μύτη σας.
 • Αν παρατηρήσετε έντονη αιμορραγία ανοιχτού χρώματος αίματος (ώστε να χρειαστεί να αλλάζετε γάζες κάθε 30 – 40 λεπτά), ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας. Θα πρέπει να κρατήσετε τη μύτη σας ψηλά και να την πιέζετε στο τέλος της για 15 λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικό σπρέι για να σταματήσετε την αιμορραγία. Συνήθως σταματάει με αυτές τις κινήσεις. 

Επιπλοκές

Ρινορραγία: Η ρινορραγία είναι η έκκριση ανοιχτού χρώματος αίματος από τη μύτη. Η τελευταία αντιμετωπίζεται με ανύψωση της κεφαλής, αλλά και με πίεση στη βάση της μύτης. Σπάνια θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση με χειρουργική επέμβαση.

Φλεγμονή: Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται χορήγηση αντοβιοτικών και σε κάποιες περιπτώσεις η αντιβιοτική αγωγή συνεχίζεται και κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο. Οι φλεγμονές είναι σπάνιες στο πρόσωπο.

Ανωμαλίες στην επιφάνεια της μύτης μπορεί να συμβούν αν δεν έχει κοπεί ο χόνδρος ομαλά. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να φαίνονται από το δέρμα.

Διάτρηση διαφράγματος είναι μια σπάνια επιπλοκή