ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Κάτω Βλεφαροπλαστική

Πολλές φορές ο τρόπος ζωής και διατροφής, το άγχος, η συνεχής κούραση αλλά και το πέρασμα του χρόνου αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα μας. Το πρώτα σημάδια της συνεχούς κούρασης είναι φανερά κυρίως στο πρόσωπο και τα μάτια μας. Κατά μεγάλο ποσοστό ακόμα και νέοι άνθρωποι, εμφανίζουν μαύρους κύκλους και «σακούλες» κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι και κουρασμένοι. Η Κάτω Βλεφαροπλαστική είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για μια πιο ξεκούραστη και νεανική όψη .

Αισθητικές ενδείξεις

Περίσσεια δέρματος και λίπους στο κάτω βλέφαρο .

Επανορθωτικές ενδείξεις

Αποκατάσταση βλεφάρων, λόγω χαλάρωσης του στηρικτικού συνδέσμου.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά
Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό, λαμβάνει φωτογραφίες της περιοχής και βάζει την ένδειξη της χειρουργικής τεχνικής. Απαραίτητες είναι οι φωτογραφίες σε νεαρή ηλικία για να γίνει η σύγκριση με την παρούσα κατάσταση.
Πλησιάζοντας πρός την χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να διακοπεί το κάπνισμα 6 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών.
Χρήση ασπιρίνης ή αντίστοιχων φαρμάκων που περιέχουν ασπιρίνη ή ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται πριν την επέμβαση.
Ο/η ενδιαφερόμενος/η πρέπει να είναι νηστικός/ή και χωρίς να έχει πιει νερό 6 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα του χειρουργείου. Θα πρέπει να έχει πλύνει καλά την περιοχή των ματιών και για τις γυναίκες ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγεται το μακιγιάζ.
3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό

Είδος αναισθησίας
Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Η επιστροφή στην οικία γίνεται την ίδια μέρα 2-3 ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία.

Χειρουργική τεχνική
Αρχικά, γίνεται ο σχεδιασμός της περιοχής σε όρθια θέση. Οι τομές πραγματοποιούνται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και επεκτείνονται προς τα έξω και κάτω παράλληλα με τις ρυτίδες της έξω γωνίας του κάτω βλεφάρου. Αρχικά αφαιρείται το πλεονάζον ενδοκογχικό λίπος, κάτω από τον σφικτήρα μυ και στη συνέχεια αφαιρείται το πλεονάζον δέρμα. Επιδιώκεται η συρραφή του μυός και του δέρματος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η τάση του δέρματος προς τα κάτω και τοποθετούνται αυτοκόλλητα στην έξω τομή. Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου είναι περίπου 90 λεπτά.

Συνδυαστικά χειρουργεία
Η κάτω βλεφαροπλαστική συνδυάζεται πλέον πολύ συχνά με τη λιποπλαστική, τη μεταφορά δηλαδή λίπους στα κάτω βλέφαρα προκειμένου να αποφευχθούν τα κουρασμένα βλέμματα που βλέπαμε παλαιότερα άμεσα μετεγχειρητικά μετά από μια κάτω βλεφαροπλαστική αλλά και για να αποκατασταθεί ο όγκος στα ζυγωματικά που συμβάλει σημαντικά στην εικόνα κόπωσης. Οι επιθετικές τεχνικές αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας ενδοκογχικού λίπους έχουν εγκαταλειφθεί και τη θέση τους έχει πάρει η ανακακατανομή του όγκου του λίπους.
Μπορεί επιπλέον να συνδυαστεί με άνω βλεφαροπλαστική και ανόρθωση οφρύων, με μίνι και ολικό λίφτινγκ.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο κανείς να περάσει από το εσωτερικό των βλεφάρων προκειμένου να αφαιρέσει το επιπλέον λίπος και στη συνέχεια με μικρότερη τομή να αφαιρεθεί το επιπλέον δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν τραυματίζεται καθόλου ο μυς του κάτω βλεφάρου.
Φυσικά η ένδειξη της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης θα μπει μετά το πρώτο ραντεβού με τον Πλαστικό χειρουργό.

Μετεγχειρητικές οδηγίες
Μετά την επέμβαση υπάρχουν οίδημα (πρήξιμο) και ίσως μικρές μελανιές τα οποία υποχωρούν σταδιακά μετά τις 48 πρώτες ώρες .Η τοπική εφαρμογή πάγου τις πρώτες 2 ημέρες και ο ύπνος με δύο μαξιλάρια βοηθούν κατά πολύ τη γρήγορη ανάρρωση.
Η όραση μπορεί να είναι λίγο θολή άμεσα μετεγχειρητικά, αλλά βελτιώνεται πολύ γρήγορα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε σταγόνες προστατευτικές του οφθαλμού.
Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 7 ημέρες.
Κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η χρήση φακών επαφής.
Η επιστροφή στην εργασία γίνεται συνήθως μετά από μία εβδομάδα.

Επιπλοκές
Οι πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές αυτής της επέμβασης είναι

  • Το εκτρόπιο, η μετατόπιση δηλαδή προς τα κάτω του κάτω βλεφάρου η οποία αποφεύγεται κυρίως με τη σωστή χειρουργική τεχνική.
  • Η φλεγμονή, αν και αποτελεί πολύ σπάνια επιπλοκή
  • Το αιμάτωμα
  • Μία άσχημη ουλή
  • Η αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους από τα κάτω βλέφαρα.

Με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική και την σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση, σχεδόν μηδενίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης αποτιμάται μετά τους 6-9 μήνες και οποιαδήποτε μικρή ενόχληση μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν πρέπει να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους μιας κάτω βλεφαροπλαστικής, απλά να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μέσα στα πλαίσια μιας χειρουργικής επέμβασης σχετικά απλής, που μπορεί όμως να έχει και επιπλοκές.

Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.