ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η Άνω Βλεφαροπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία διορθώνει την περίσσεια του δέρματος στα άνω βλέφαρα.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα μάτια αποτελούν το πρώτο σημείο στο πρόσωπό μας που δείχνει κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και γηρασμένο. Με τη βελτίωση του βλέμματος μπορεί κανείς να πει ότι βελτιώνεται το πρόσωπο συνολικά, φαίνεται πιο ανανεωμένο και ξεκούραστο. Με την άνω βλεφαροπλαστική, αφαιρείται το επιπλέον δέρμα ή/και το περίσσιο λίπος, ανοίγει αισθητά το βλέμμα, χωρίς όμως να είναι εμφανές ότι έχουμε υποβληθεί σε χειρουργείο, αφού οι τομές επουλώνονται εξαιρετικά γρήγορα.

Ενδείξεις

Αισθητικές

 1. Πτώση φρυδιού
 2. Περίσσεια δέρματος και λίπους άνω βλεφάρου.

Επανορθωτικές

 1. Αποκατάσταση βλεφάρων, έπειτα από μία αφαίρεση ενός καλοήθους όγκου.
 2. Αποκατάσταση της βλεφαρόπτωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν έγκειται απλά στην ύπαρξη της περίσσειας δέρματος στα άνω βλέφαρα, αφού πολύ συχνά το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο του φρυδιού. Το φρύδι, λόγω της γενικότερης απώλειας ελαστικότητας του δέρματος, κατεβαίνει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει περισσότερο το ήδη παραπανίσιο δέρμα στα άνω βλέφαρα. Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι σπάνιες και συχνά περνούν απαρατήρητες. Σε αυτούς τους ασθενείς, μια απλή βλεφαροπλαστική δεν θα έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι όμως η κατάλληλη θέση του φρυδιού?

Αυτή η ερώτηση γίνεται σήμερα ολοένα και πιο επίκαιρη και σημαντική, αφού τα μόνιμα τατουάζ έχουν αποκτήσει σημαντική θέση στην αισθητική της κάθε Ελληνίδας και όχι μόνο.
Τα πιο σημαντικά σημεία της θέσης ενός φρυδιού είναι:

 1. Το έσω όριο του φρυδιού πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία γραμμή με το πλαϊνό άκρο του ρουθουνιού της μύτης.
 2. Το έξω άκρο του φρυδιού είναι στην ευθεία γραμμή που ενώνει το έξω άκρο του ματιού και το έξω άκρο του ρουθουνιού.
 3. Το έσω και το έξω άκρο του φρυδιού πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία μεταξύ τους.
 4. Το ανώτατο όριο του φρυδιού είναι συνήθως στην ίδια ευθεία με το έξω όριο του βλεφάρου.
 5. Το τόξο του φρυδιού πρέπει να είναι πάνω από το οστό που προβάλλει στις γυναίκες και στο επίπεδο του οστού για τους άντρες
 6. Στους άντρες τα φρύδια είναι πιο πλούσια και έχουν λιγότερο μορφή τόξου σε σχέση με τις γυναίκες.

Όλα τα παραπάνω κριτήρια είναι σημαντικά, προκειμένου να αποφύγουμε σημαντικά λάθη, αλλά και να μπορούμε και εμείς ως πλαστικοί χειρουργοί να καθοδηγούμαστε καλύτερα όταν κληθούμε να βάλουμε τις χειρουργικές ενδείξεις. Κάθε πρόσωπο όμως είναι μοναδικό και θα πρέπει όλα να συνεκτιμούνται πριν την λήψη της απόφασης για μια επέμβαση.

Στις περιπτώσεις που το φρύδι είναι κάτω από την επιθυμητή θέση θα πρέπει ταυτόχρονα με την άνω βλεφαροπλαστική να γίνει και ανόρθωση των βλεφάρων.

άνω βλεφαροπλαστική, ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Τι πρέπει να γίνει πριν από το χειρουργείο.

Ο πλαστικός χειρουργός παίρνει ένα πλήρες ιστορικό και αντίστοιχες φωτογραφίες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

 1. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν τρώμε τίποτε και 6 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε τίποτε.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο και 2 εβδομάδες μετά.
 5. Σε περίπτωση γενικής αναισθησίας ή μέθης, συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. Πλύσιμο του προσώπου με φαρμακευτικό σαπούνι, 1 φορά την ημέρα για 3 μέρες πριν από το χειρουργείο.
 8. Την ημέρα της επέμβασης οι γυναίκες θα πρέπει να μην είναι βαμμένες.

Όσοι ασθενείς έχουν γλαύκωμα ή ξηροφθαλμία, δεν μπορούν να κάνουν την επέμβαση, γιατί μπορεί το χειρουργείο να επιδεινώσει την νόσο. Επίσης, ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή αιμορραγικές διαταραχές είναι πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.

Παραμονή στο Νοσοκομείο
Ο ασθενής επιστρέφει στην οικεία του την ίδια μέρα, 3-4 ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον οικείο του κατά την αποχώρησή του από το νοσοκομείο.

Χειρουργική τεχνική

Πριν από το χειρουργείο, εκτιμάται και σχεδιά¬ζεται η περίσσεια του δέρ¬ματος των βλεφάρων, καθώς και η θέση και η έκταση των τομών. Ακολουθεί τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνη. Αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και λίπος, αν και εφόσον χρειάζεται, πάντα βάσει του προεγχειρητικού σχεδιασμού. Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε η τομή να επεκταθεί λίγο προς τα έξω, προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά φροντίζουμε αυτή να γίνεται πάνω σε μια ρυτίδα, έτσι ώστε να περνάει εντελώς απαρατήρητη. Στης συνέχεια, ράβουμε το δέρμα και τοποθετούμε μικρά γαζάκια που δεν περιορίζουν την όραση.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό 1 ημέρα μετά από το χειρουργείο για έναν πρώτο έλεγχο.
Τις πρώτες 48 ώρες θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πάγος στα άνω βλέφαρα προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλο οίδημα και η αποθεραπεία να είναι όσο γίνεται περισσότερο σύντομη.
Συμβουλεύουμε τον ασθενή να μην σκύβει και να μην σηκώνει βάρη για 48 ώρες μετά από το χειρουργείο.
Ειδικές σταγόνες τοποθετούνται στα μάτια για 48-72 ώρες.
Τα ράμματα αφαιρούνται 7 μέρες μετά το χειρουργείο.
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του μετά από 7 ημέρες.

Επιπλοκές
Οι πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές αυτής της επέμβασης είναι οι ακόλουθες:

 1. Aιμορραγία: Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και ο ασθενής να πειθαρχήσει στις οδηγίες και να μην σκύβει ή σηκώνει βάρη τις πρώτες 48 ώρες.
 2. Υπερβολική αφαίρεση δέρματος ή λίπους: Αυτό προλαμβάνεται με τον καλό σχεδιασμό προεγχειρητικά, έχοντας στο μυαλό μας ότι τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα δεν έρχονται μετά από επιθετική εξαίρεση δέρματος και λίπους, αλλά μετά από σωστή τεχνική, έχοντας δει το πρόσωπο συνολικά.
 3. Επιπεφυκίτιδα: Προκειμένου να προλάβουμε μια τέτοια επιπλοκή, χορηγούμε ειδικές σταγόνες τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά.
 4. Φλεγμονή: Σπάνια βλέπουμε περιστατικά φλεγμονών μετά από άνω βλεφαροπλαστική. Η αντιβιοτική αγωγή που δίνουμε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου προστατεύει σχεδόν πάντα τον ασθενή.

Με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική και την σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση, σχεδόν μηδενίζεται η εμφάνιση επιπλοκών.
Το παρόν κείμενο μπορεί να γεννήσει νέες ερωτήσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.