ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΟΦΡΥΩΝ (ΦΡΥΔΙΩΝ)

Όσο περνάνε τα χρόνια, το δέρμα του μετώπου χάνει την ελαστικότητά του, τα φρύδια κατεβαίνουν σταδιακά, ενώ τα άνω βλέφαρα γίνονται πιο βαριά. Καθημερινά και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, για να απαλλάξουμε τα άνω βλέφαρα από το βάρος του περίσσιου δέρματος σηκώνουμε τα φρύδια με αποτέλεσμα να επιδεινώνουμε τις ρυτίδες του μετώπου. Η Ανόρθωση Οφρύων είναι η σωστή χειρουργική επέμβαση για να επαναφέρουμε τα φρύδια στο ύψος τους και να βελτιώσουμε το βλέμμα μας. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με την άνω βλεφαροπλαστική.

Αισθητικές εφαρμογές

 1. Ανόρθωση οφρύων (φρυδιών).

Επανορθωτικές εφαρμογές

 1. Σε περίπτωση παράλυσης ενός μέρους του προσώπου παρατηρείται πτώση του ενός φρυδιού και αδυναμία κίνησης. Σε αυτή την περίπτωση η ανόρθωση οφρύων βοηθάει στο να αποκατασταθεί η συμμετρία, ενώ η έλλειψη κίνησης γίνεται λιγότερο εμφανής.
 2. Σε περίπτωση που στο ένα μέρος του μετώπου έχει γίνει μια χειρουργική παρέμβαση, που έχει σαν αποτέλεσμα να ανέβει το φρύδι, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη συμμετρία ανεβάζοντας ανάλογα και το έτερο, πάντα μέσα στα πλαίσια ενός αισθητικά αποδεκτού αποτελέσματος.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά

 1. Κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος.
 2. 12 ώρες πριν από το χειρουργείο δεν πίνουμε και δεν τρώμε τίποτε.
 3. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 4. Το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο.
 5. Συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από το χειρουργείο. Στον αναισθησιολόγο αναφέρουμε προηγούμενες εμπειρίες αναισθησίας, είτε θετικές είτε αρνητικές και τον ενημερώνουμε για τυχόν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.
 6. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 10 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 7. 3 μέρες πριν από το χειρουργείο και κάθε μέρα πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι φαρμακευτικό

 

Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τοπική, είτε με ολική αναισθησία  .

 

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Χειρουργική τεχνική

Η τομή είναι περίπου 2 εκατοστά και γίνεται μέσα στα μαλλιά από κάθε πλευρά. Επανατοποθετούμε τους δυνατούς ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του μετώπου πιο ψηλά και τους στηρίζουμε με ράμματα.


Μετεγχειρητικές οδηγίες

Τα ράμματα αφαιρούνται  ύστερα από 15 μέρες.

Η επιστροφή στις καθημερινές εργασίες γίνεται  ύστερα από 5-7 ημέρες.

Η σωματική άσκηση συνιστάται μετά από 2 εβδομάδες.

Επιπλοκές

Σε μια τέτοια χειρουργική επέμβαση οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αυτές μπορεί να είναι:

 • Μικρή ασυμμετρία στο ύψος των δύο οφρύων: Μικρές ασυμμετρίες είναι αποδεκτές , αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σχεδόν ποτέ τα φρύδια μας δεν είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο. Μια τέτοια ασυμμετρία μπορεί να διορθωθεί ακόμα και μετά από τον σχηματισμό των φρυδιών σε μια αισθητικό.
 • Αιμάτωμα: Για να αποφευχθεί το αιμάτωμα, παγωμένα επιθέματα χρησιμοποιούνται μετά από το χειρουργείο. Σπάνια επιπλοκή.
 • Φλεγμονή: Πολύ σπάνια επιπλοκή για τα χειρουργείο στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Τριχόπτωση: Με τη σωστή χειρουργική τεχνική δεν υπάρχει κίνδυνος τριχόπτωσης στις τομές.
 • Διάσπαση τραύματος: Πολύ σπάνια επιπλοκή.