ΜεΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Νάρκωση:

 • Όταν συνέλθετε από τη νάρκωση, μπορεί να νοιώθετε υπνηλία για περίπου 24 ώρες.

 

 • Αν μένετε μόνος/η, φροντίστε να έχετε δικό σας άνθρωπο για να παραμείνει τη νύχτα μαζί σας.

 

 • Αποφύγετε την οδήγηση ή χρήση μηχανήματος για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

 • Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

 • Μην πάρετε σοβαρές αποφάσεις ή υπογράψετε σημαντικά έγγραφα για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

 

Οιδήματα / Μελανιές:

Μετά από μία τέτοια επέμβαση, τα βλέφαρα συνήθως πρήζονται και ίσως εμφανίσουν μελανιές. Το οίδημα συνήθως υποχωρεί σταδιακά μετά τη δεύτερη μέρα, ενώ οι μελανιές θα μειωθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο 10ήμερο. Ίσως παρατηρήσετε ότι το ένα μάτι είναι περισσότερο πρησμένο από το άλλο, κάτι που είναι φυσιολογικό και δε χρήζει αιτίας ανησυχίας.

 

Αρχικά λόγω του οιδήματος (πρήξιμο) μπορεί να μην κλείνει ολοκληρωτικά το μάτι τις πρώτες μέρες γ’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η χρήση σταγόνων για ενυδάτωση του ματιού κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 

 1. Ξεκούραση στο κρεβάτι ή σε πολυθρόνα για το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση. Σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι σας είναι ανασηκωμένο.

 

 1. Χρησιμοποιείτε κολλύριο, αν σας έχει συνταγογραφηθεί, ώστε να ανακουφίσει οποιαδήποτε ενόχληση προκύπτει από το ελλιπές κλείσιμο των βλεφάρων.

 

 1. Αποφύγετε οποιαδήποτε πρόσκρουση του προσώπου ή του λαιμού σας. Συνιστάται να μην σηκώσετε μικρά παιδιά και να κοιμάστε μόνος/η σας για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

 1. Χρησιμοποιήστε παγοκύστες στα μάτια σας όσο πιο συχνά μπορείτε για το πρώτο 48ωρο μετά την επέμβαση.

 

 1. Αποφύγετε το σκύψιμο, τις διατάσεις και τα βαριά αντικείμενα για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εκτός από το πρήξιμο, αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και να σας προκαλέσουν αιμορραγία.

 

 1. Αποφύγετε υπερβολικό χαμόγελο ή χασμουρητό για 1 εβδομάδα.

 

 1. Αποφύγετε τη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες.

 

 1. Μην καπνίζετε και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, αλλιώς θα καθυστερήσει η διαδικασία επούλωσης.

 

 1. Αν προκύψει ξαφνικό πρήξιμο ή αυξημένες μελανιές, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

 1. Κοιμηθείτε ανάσκελα, κατά προτίμηση, έχοντας το κεφάλι σας ανασηκωμένο, χρησιμοποιώντας και έξτρα μαξιλάρια για τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

 1. Αποφύγετε το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, σας συνιστούμε να κάνετε κατάλληλη διατροφή, να πίνετε πάρα πολύ νερό και να περπατάτε.

 

 

Πόνος:

Στη Βλεφαροπλαστική ο πόνος είναι ελάχιστος, αν όχι μηδαμινός. Μπορεί να νοιώσετε πονοκέφαλο και βάρος στα βλέφαρα.

Αν οι κομπρέσες με τις παγοκύστες δεν βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης που συνδέεται με τη Βλεφαροπλαστική, πάρτε δυνατό παυσίπονο, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάρετε Ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

Αν νοιώσετε έντονο και αυξανόμενο πόνο στα βλέφαρα ή κάψιμο στα βλέφαρα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

Ενοχλήσεις στην όραση:

Μία απαλή θόλωση στην όραση είναι αναμενόμενη, για μερικές ημέρες, λόγω του οιδήματος και της αλοιφής από το χειρουργείο. Σε περίπτωση που αυξηθεί η θόλωση ή μειωθεί για κάποιο λόγο η όραση θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας.

 

Κύστες:

Είναι σύνηθες να εμφανιστούν πολύ μικρές, άσπρες κύστες κοντά στην τομή, από την πρώτη εβδομάδα έως και λίγους μήνες μετά την επέμβαση.

Τις κύστες αυτές μπορεί να τις φροντίσει ο γιατρός, στη διάρκεια μιας μετεγχειρητικής επίσκεψης.

 

Θερμοκρασία:

Γενικά, η θερμοκρασία του σώματος δεν ξεπερνά τους 38ο C, κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης. Πιθανόν να αυξηθεί κατά τη διάρκεια ανάρρωσης. Αν έχετε επίμονο υψηλό πυρετό πάνω από 38,6ο C, ο οποίος δεν πέφτει με παρακεταμόλη θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 

Αιμορραγία:

Αν έχετε αιμορραγία στην τομή, μην τρίψετε την περιοχή. Πιέστε απαλά την περιοχή χρησιμοποιώντας μία παγοκύστη καλυμμένη με αποστειρωμένη γάζα. Η πίεση και ο πάγος συνήθως είναι αποτελεσματικά, αλλά αν η αιμορραγία επιμείνει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 

Καθημερινή φροντίδα της τομής:

Στους περισσότερους ασθενείς,  , ο γιατρός τοποθετεί μικρά αυτοκόλλητα στις τομές των άνω βλεφάρων, για την υποστήριξη της εξωτερικής γωνίας των ματιών. Καλό θα είναι να μην τα αφαιρέσετε μόνοι σας, παρά μόνο ο γιατρός σας.

 

Επιστροφή στις δραστηριότητές σας:

 1. ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

Μετά την επέμβαση μπορείτε να βάλετε αμέσως γυαλιά οράσεως, αλλά όχι φακούς επαφής, μέχρι να σας πει ο γιατρός σας ότι είναι ασφαλές.

 

 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Για την καλύτερη βελτίωση και επιτάχυνση επούλωσης της τομής, συνιστάμε τα κάτωθι:

 • Μπορείτε να κάνετε ντους και να λουστείτε τη 2η μέρα μετά την επέμβαση, χωρίς να αφήσετε το ζεστό νερό να πέφτει απευθείας στις τομές. Μην ρίξετε πολύ νερό στην τομή.

 

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ στον κρύο αέρα μόνο.

 

 • Μπορείτε να λουστείτε σε κομμωτήριο 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση, αλλά μην καθίσετε κάτω από στεγνωτήρα. Χρησιμοποιείστε μόνο σεσουάρ στον κρύο αέρα.

 

 • Μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστεί με σύνεση στα κάτω βλέφαρα, αποφεύγοντας τις τομές, μόνο 48 ώρες μετά την επέμβαση.

 

 • Μακιγιάζ στα μάτια μπορείτε να κάνετε μία μέρα μετά την αφαίρεση των ραμμάτων.

 

 • Μην τραβήξετε ή τεντώσετε τα βλέφαρα για τις πρώτες 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

 

 1. ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Από τη 2η μέρα μετά την επέμβαση, μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές στο σπίτι χωρίς όμως να επιβαρυνθείτε σωματικά (όχι σκύψιμο, όχι βαριά αντικείμενα κλπ).

 

 1. ΝΤΥΣΙΜΟ

Για την 1η εβδομάδα μετά την επέμβαση, προτιμήστε τα ρούχα που κουμπώνουν μπροστά ή πίσω, παρά αυτά που μπαίνουν από το κεφάλι.

 

 1. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Αποφύγετε τη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες.

 

 1. ΔΙΑΒΑΣΜΑ / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Αποφύγετε παρατεταμένα διάβασμα ή τηλεόραση ή υπολογιστές για τις 2 – 3 πρώτες ημέρες, ώστε να μην κουραστούν τα μάτια σας.

 1. ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Αποφύγετε την συνεχή έκθεση στον ήλιο. Μετά την επέμβαση τα μάτια σας θα είναι πιο ευαίσθητα στο ανοιχτό και έντονο φως για μερικές ημέρες. Να φοράτε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου.

 

 1. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η επιστροφή στην εργασίας σας θα εξαρτηθεί από τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική επαφή που περιλαμβάνει η δουλειά σας, καθώς και από το μέγεθος του οιδήματος και της καθαρής όρασης που θα έχετε. Κατά μέσο όρο, η επιστροφή στη δουλειά και στις κοινωνικές δραστηριότητες, γίνεται 5 – 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

 

Ουλές:

Για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση, οι ουλές θα είναι ανεπαίσθητες. Μετά για μία περίοδο θα έχουν ένα απαλό πρήξιμο και κοκκίνισμα, ειδικά στις εξωτερικές γωνίες. Όσο θα υποχωρούν, οι ουλές θα είναι σχεδόν αόρατες και πάλι. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης των ουλών. Οποιαδήποτε ανωμαλία στα άκρα των ουλών ή εξόγκωμα, είναι συνήθως προσωρινή και θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.

 

Μετεγχειρητικές επισκέψεις στον γιατρό:

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν στην πρώτη σας επίσκεψη στο ιατρείο,                                         7 ημέρες μετά την επέμβαση. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, θα σας ζητηθεί να ξαναπάτε στο ιατρείο για παρακολούθηση 1 μήνα μετά την επέμβαση.