ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ FUE FUT

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια. Είναι μια τεχνική ευρέως γνωστή και με μεγάλη ζήτηση. Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση μαλλιών αναφέρεται ότι έλαβε χώρα το 1800 από τον Γερμανό ιατρό Dieffenbach.

Έχουν περιγραφεί και εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν το “punchgrafting”, όπου μεταφέρονταν περισσότερες από μία τρίχες με κάθε μόσχευμα, τεχνική που είχε πολύ άσχημα αισθητικά αποτελέσματα. Η χειρουργική αποκατάσταση της αλωπεκίας και η επανόρθωση με κρημνούς και διατατήρες ιστών έχει δοκιμαστεί, αλλά αφήνει πολλές και μεγάλες ουλές.

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε

 • Άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία
 • Ουλές
 • Στα φρύδια
 • Στο πρόσωπο
 • Hairline

Τι πρέπει να γίνει πριν την μεταμόσχευση

Αφού ο Πλαστικός Χειρουργός πάρει ένα πλήρες ιστορικό του/της ενδιαφερόμενου/ης, θα πρέπει να ενημερώσει πλήρως τον / την ενδιαφερόμενο/η για την διαδικασία της μεταμόσχευσης, καθώς και να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες της περιοχής που θα γίνει η μεταμόσχευση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

 1. Το βράδυ πριν από την επέμβαση παίρνουμε ελαφρύ γεύμα και το πρωί ελαφρύ πρωινό, αλλά όχι καφέ.
 2. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνουμε κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
 3. Το αλκοόλ θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν από το χειρουργείο & 1 εβδομάδα μετά.
 4. Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων 20 ημέρες πριν την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα  αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 5. Για άτομα με άσπρα μαλλιά, βαφή 1 ημέρα πριν τη μεταμόσχευση.
 6. Διακόπτουμε κάθε είδους τοπική θεραπεία 3 εβδομάδες πριν τη μεταμόσχευση.
 7. Δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά φάρμακα 1 εβδομάδα πριν τη μεταμόσχευση και για 3 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση.

 

Διαδικασία επέμβασης

 Είδος αναισθησίας

Η ανωτέρω επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

 Παραμονή στο Νοσοκομείο

Μετά την επέμβαση ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

Χειρουργική τεχνική

Σήμερα, οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αποκατάστασης του τριχωτού είναι δύο: η μέθοδος FUT (ή STRIP) και η τεχνική εμφύτευσης μαλλιών FUE που είναι και η πιο σύγχρονη. Η FUT είναι παλαιότερη μέθοδος, άρχισε να χρησιμοποιείται στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και επιτελείται με χειρουργική εκτομή τμήματος δέρματος που φέρουν τρίχες από το οπίσθιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής. Οι τρίχες χωρίζονται στο μικροσκόπιο από έμπειρους συνεργάτες και στη συνέχεια εισάγονται στην άτριχη περιοχή της κεφαλής. Ακόμα και σήμερα η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε περιστατικά που η πιο εξελιγμένη μέθοδος δεν είναι εφαρμόσιμη. Συνιστάται σε άτομα που φέρουν πολύ σγουρά μαλλιά.

Τεχνική FUE: Η πλέον σύγχρονη σήμερα τεχνική εμφύτευσης μαλλιών είναι η FUE (Follicular Unit Extraction) που γίνεται με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από την ινιακή περιοχή, στην περιοχή αραίωσης. Η τεχνική FUE είναι μια απόλυτα ασφαλής τεχνική, δεν αφήνει ορατές ουλές στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η περίοδος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομη. Το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί τη κύρια δότρια περιοχή. Τεχνικές που χρησιμοποιούν ως δότρια περιοχή το σώμα, προσφέρουν υποδεέστερα αποτελέσματα. Αρχικά γίνεται μια συζήτηση με τον/την ενδιαφερόμενο/η για το ποια ακριβώς περιοχή θα θεραπευτεί και από πού θα παρθούν τα μοσχεύματα. Εν συνεχεία τοποθετείται ο ενδιαφερόμενος σε πρηνή θέση και, υπό τοπική αναισθησία στην περιοχή που θα ληφθούν τα μοσχεύματα (ινιακά), λαμβάνονται οι θύλακοι τριχών με μια ειδική συσκευή ανώδυνα και αναίμακτα. Τα μοσχεύματα αυτά παράλληλα διαχωρίζονται σε μικρότερα, εάν κριθεί απαραίτητο και προετοιμάζονται κάτω από το μικροσκόπιο για επανατοποθέτηση. Ο/η ενδιαφερόμενος/η στη συνέχεια κάνει ένα διάλλειμα και προετοιμάζεται για την τοποθέτηση των μοσχευμάτων.  Σε  ύπτια θέση πλέον γίνεται η εμφύτευση μαλλιών, ένα προς ένα θύλακα, με τη σωστή φορά των τριχών και μετά από επιλογή των μοσχευμάτων προκειμένου να έχουμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Τεχνική FUT: Ο/η ενδιαφερόμενος/η είναι σε πρηνή θέση και υπό τοπική αναισθησία αφαιρείται μια ελλειψοειδής περιοχή από την ινιακή περιοχή των μαλλιών. Τα μοσχεύματα που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή διαχωρίζονται μεταξύ τους κάτω από το μικροσκόπιο σε μικρομοσχεύματα των 1-2 τριχών. Στη συνέχεια επανατοποθετούνται στην κεφαλή με συγκεκριμένη φορά και τεχνική, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Εμφύτευση φρυδιών: Η μεταμόσχευση φρυδιών είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις συγγενούς έλλειψης φρυδιών, αλλά και σε περιπτώσεις τραυμάτων και εγκαυμάτων για κάλυψη ουλών. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις αραίωσης φρυδιών μετά από αποτρίχωση ή λόγω ηλικίας. Η διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθείται και το αποτέλεσμα είναι αισθητικά ανώτερο από ένα τατουάζ, αλλά και μόνιμο. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται από το τριχωτό της κεφαλής και επανατοποθετούνται στο φρύδι με την ίδια φορά με τις υπάρχουσες τρίχες και εγγυώνται ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

 Μετεγχειρητικές οδηγίες

Τεχνική FUE:

 • Μπορεί κανείς να νοιώσει έναν ελαφρύ πόνο τις πρώτες 2 ημέρες, το οποίο υποχωρεί με απλά παυσίπονα.
 • Χρειάζεται να ψεκάζεται η περιοχή που δέχτηκε τα καινούργια μαλλιά με φυσιολογικό ορό ανά 2 ώρες τις πρώτες 10 ημέρες.
 • Ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να λουστεί 5 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
 • Απαγορεύεται η χρήση της πισίνας ή της θάλασσας για 2 εβδομάδες.
 • Συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για 2 εβδομάδες.
 • Επιτρέπεται η λήψη βιταμινών αμέσως μετά την μεταμόσχευση.

Τεχνική FUT:

 • Μπορεί κανείς να νοιώσει έναν ελαφρύ πόνο τις πρώτες 2 ημέρες, το οποίο υποχωρεί με απλά παυσίπονα.
 • Μπορεί να υπάρξει υπαισθησία περιφερειακά της περιοχής.
 • Χρειάζεται να ψεκάζεται η περιοχή που δέχτηκε τα καινούργια μαλλιά με φυσιολογικό ορό ανά 2 ώρες τις πρώτες 10 ημέρες.
 • Ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να λουστεί 5 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
 • Τα ράμματα κόβονται 15 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
 • Απαγορεύεται η χρήση της πισίνας ή της θάλασσας για 2 εβδομάδες.
 • Συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για 2 εβδομάδες.
 • Επιτρέπεται η λήψη βιταμινών αμέσως μετά την μεταμόσχευση.

 

Αποτελέσματα

Περίπου το 98% της μεταμοσχευμένης τρίχας διατηρείται μετά τη μεταμόσχευση. Οι τρίχες μπορεί να διατηρηθούν στο τριχωτό της κεφαλής από την αρχή, αλλά μπορεί και να πέσουν αρχικά και να αρχίσουν να μεγαλώνουν μετά από 3 μήνες. Όλα τα νέα μεταμοσχευμένα μαλλιά είναι πλέον φανερά τον 8ο με 10ο μήνα μετά τη μεταμόσχευση. Τα νέα μαλλιά είναι τα δικά μας μαλλιά και δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα, ούτε και είναι περισσότερο ευαίσθητα.

Πλεονεκτήματα

Τεχνική FUE:

 • Δεν δημιουργούνται ορατές ουλές.
 • Ο χρόνος επούλωσης της δότριας περιοχής είναι 4 ημέρες.

Τεχνική FUT:

 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με σγουρά μαλλιά.
 • Δεν είναι απαραίτητο να ξυριστεί το τριχωτό της κεφαλής.

Μειονεκτήματα

Τεχνική FUE:

 • Δεν είναι εφαρμόσιμη σε πολύ σγουρά μαλλιά.
 • Σε πολύ αραιές πυκνότητες της δότριας περιοχής έχει υποδεέστερα αποτελέσματα.

Τεχνική FUT:

 • Αφήνει μια ουλή στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Υπάρχουν τεχνικές προκειμένου να αποφύγουμε μια αντιαισθητική ουλή.
 • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 1 εβδομάδα.
 • Λιγότερες επιλογές για μεταμόσχευση φρυδιών.